avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Recurs impotriva hotararii pronuntate de judecatorie ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Recurs impotriva hotararii pronuntate de judecatorie (obiect: plangere contraventionala)

As dori sa pun urmatoarea intrebare ref. la recursul contra hotararii pronuntate la judecatorie in cazul unui PV de contraventie:
conform OG 2/2001 art 34 alin (2)
Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a tribunalului.

conform Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, art 10 alin (3)

Reclamantul se poate adresa instantei de la domiciliul sau sau celei de la domiciliul paratului.


Intrebarea mea este: cum pot introduce cererea de recurs la tribunalul unde imi am eu domiciliul, si nu la cel al paratului? In general cf Codului de proc civ cererea de atac (apel, recurs, dupa caz) se introduce la instanta care a dat hotararea atacata, si aceasta este obligata sa o inainteze instantei superioare. Insa, instanta de la judecatorie va inainta dosarul pt recurs la tribunalul in a carui raza se gaseste judecatoria (paratul fiind politia din orasul respectiv) si nu la tribunalul din zona unde locuiesc eu.
r.gabi a scris:

Este vorba despre Tribunalul competent sa judece recursul pentru hotararea pronuntata de instanta de fond competenta locului constatatrii cocontraventiei.

Pe ce va bazati cand afirmati asta?
Si atunci cum ramane cu art 10 alin (3) din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ?
Articolul asta spune ca petentul se poate adresa atat tribunalului unde se gaseste paratul (deci, politia comunitara si judecatoria respective) cat si la acela de domiciliu al petentului (in cazul de fata, Trib. Buc.).
Este vorba despre art.32 al.2 din OG nr.2/2001,aprobat prin Legea nr.180/2002
r.gabi a scris:

Este vorba despre art.32 al.2 din OG nr.2/2001,aprobat prin Legea nr.180/2002


Nu e adevarat; asa cum am indicat in intrebarea mea initiala, este vorba de art 34 alin 2 al OG 2/2001, care spune:

Hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la sectia contencios administrativ a tribunalului.


Nu se specifica care tribunal, si daca veti citi cu atentie intrebarea mea, am facut referinta la legea contenciosului administrativ care imi da posibilitatea sa aleg tribunalul de resedinta ca loc unde promovez o actiune in contencios. Si asta este o actiune in contencios, din moment ce se judeca la sectia de contencios a tribunalului.

Sa nu va fie cu banat, dar daca nu cunoasteti raspunsul, poate e mai corect sa nu avansati un raspuns bazat pe pareri.
Este vorba despre tribunalul pe raza de competenta teritoriala a caruia se afla instanta de fond care solutionat cauza in prima instanta.

Daca dvs stiti atat de bine...
r.gabi a scris:

Este vorba despre tribunalul pe raza de competenta teritoriala a caruia se afla instanta de fond care solutionat cauza in prima instanta.

Daca dvs stiti atat de bine...

Nu stiu atat de bine, si de asta am pus intrebarea.
Problema - obiectiva - pe care o vad in raspunsul dvs. este ca vi-l bazati pe o parere, si nu pe o argumentatie juridica: articolul 34 din OG 2/2001 nu specifica tribunalul, si cum exista legea contenciosului, care prin art. 10 specifica posibilitatea de a alege tribunalul, si dat fiind ca "specialia generalibus derogant", dupa parerea mea prevederile legii contenciosului (care este speciala) primeaza fata pe cele ale Codului de proc. civ. pe care pareti a va baza dvs.
Desigur, daca ati putea sa-mi indicati un precedent din jurisprudenta (de. ex., o decizie a ICCJ, sau chiar si a unei curti de apel), s-ar mai schimba lucrurile, dar deocamdata nu am impresia sa cunoasteti un astfel de precedent.
Ma insel oare?
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
luptator.cu.pana, utilizator

Alte discuții în legătură

Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea ? georgedr72 georgedr72 Un Proces Verbal intocmit de IPJ pentru \\\\"[i]depasire pe linie continua[/i]\\\\" fara probe, doar soferul depasit ca martor si martorul meu din masina. ... (vezi toată discuția)
Cai de atac impotriva unei hotarari irevocabile lehel_kis lehel_kis Bună ziua!O întrebare:am un proces verbal rutier contestat la judecătorie. În P.V. respectiv nu-mi era trecut localitatea în care am fost oprit de ... (vezi toată discuția)
Mica reforma in justitie Crinel Crinel La ce lege face referire: \"[b][u]Daca prin lege[/u][/b] nu se prevede altfel, hotararea judecatoreasca prin care s-a solutionat plangerea poate fi atacata cu ... (vezi toată discuția)