avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce drepturi are un concubin
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce drepturi are un concubin

hristos a inviat. as avea si eu nevoie de un raspuns. am un apartament cumparat impreuna cu o alta persoana. am locuit impreuna 7 ani in urma cu ceva timp a parasit locuinta dar continua sa vina in ''vizita'' CUM POT IMPIEDICA ACEST LUCRU. mentionez ca apartamentul este pe numele la amindoi respectiv 1/2 fiecare si as vrea sa stiu daca se poate vinde fara acordul celuilalt va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:42, 5 Mai 2008
va multumesc pentru raspunsuri. din fericire nu exista nici un copil este vorba doar de doua persoane mature''daca se poate spune asa''intrebarea este daca poate lua ceva din casa din moment ce nu exista nici un act care sa dovedeasca ca acele lucruri sunt cumparate de el [chitante,facturi etc.]
Ce ar putea sa-l impiedice sa ia ceva din casa lui , chiar daca nu are chitante pe bunurile mobile ?;):-/
laly a scris:

am un apartament cumparat impreuna cu o alta persoana. am locuit impreuna 7 ani in urma cu ceva timp a parasit locuinta dar continua sa vina in ''vizita'' CUM POT IMPIEDICA ACEST LUCRU. mentionez ca apartamentul este pe numele la amindoi respectiv 1/2 fiecare si as vrea sa stiu daca se poate vinde fara acordul celuilalt

Apartamentul fiind pe numele amândorura, fiecare concubin este coproprietar pe cota parte stipulată în contractul de vânzare-cumpărare, astfel că, oricând concubina poate veni în imobil pentru că are un drept de proprietate asupra acestuia.
Singura soluţie este de a deschide o acţiune de ieşire din indiviziune, nu partaj pentru că nu suntem în prezenţa unei comunităţi de bunuri, ci a unei coproprietăţi, astfel că oricare dintre coindivizari poate solicita acest lucru instanţei, nimeni nefiind obligat a sta în indiviziune.
Teoretic se poate vinde 1/2 parte din imobil, dar practic nu văd cine ar cumpăra jumătate dintr-un apartament pe care nu-l poate folosi decât în indiviziune cu un străin?:-/
Dacă imobilul este perfect partajabil, împărţirea se va face în natură, dacă nu (cazul apartamentului în bloc), unul dintre coindivizari va primi bunul în natură şi va fi obligat la plata unei sulte celuilalt coindivizar.
După finalizarea definitivă a acestui proces, în cazul în care dv. vi s-a atribuit imobilul şi aţi achitat sulta concubina nu va mai avea nici un drept de "vizită", decât în alte scopuri, ca prietenă etc., nu ca proprietar!;)
De luat bunuri pe care nu exista nicio chitanta poate lua, insa, dvs daca stiti ca acele bunuri sunt cumparate de dvs si nu de el puteti face plangere penala la politie pt furt.Se vor administra apoi probe.
E complicata situatia.Trebuie sa incheiati un act (Proces-Verbal) prin care sa va identificati fiecare bunurile prin buna intelegere.
Ar fi bine sa consultati un avocat care sa cunoasca toate detaliile situatiei.

avocat Claudiu Lascoschi
laly a scris:

va multumesc pentru raspunsuri. din fericire nu exista nici un copil este vorba doar de doua persoane mature''daca se poate spune asa''intrebarea este daca poate lua ceva din casa din moment ce nu exista nici un act care sa dovedeasca ca acele lucruri sunt cumparate de el [chitante,facturi etc.]

Posesia bunurilor mobile valorează proprietate dacă o altă persoană care nu le posedă, nu poate face dovada că-i aparţin.
Vă recomand să faceţi fotografii ale interiorului imobilului cu bunurile existente şi un inventar al bunurilor, semnat de 2 martori. Ar fi indicat să angajaţi un avocat pentru aceasta.
În cazul în care concubina ar avea intenţia de a lua un bun din acel imobil, chemaţi poliţia imediat dacă sunteţi de faţă, sau faceţi plângere la poliţie, în caz contrar, pentru săvârşirea infracţiunii de furt.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)
Viata in concubinaj mierla mierla ce se intampla dupa 5 ani petrecuti in concubinaj?ce drepturi legale pot avea partenerii dupa despartire in ceea ce priveste partajul....exista o lege???am ... (vezi toată discuția)
Intrare in drepturi adel1 adel1 La eliberarea certificatului de mostenitor ,unul dintre mostenitori nu este de acord cu vanzarea bunurilor din moriv ca are prea putin(el avand cel mai mic ... (vezi toată discuția)