laly a scris:
am un apartament cumparat impreuna cu o alta persoana. am locuit impreuna 7 ani in urma cu ceva timp a parasit locuinta dar continua sa vina in ''vizita'' CUM POT IMPIEDICA ACEST LUCRU. mentionez ca apartamentul este pe numele la amindoi respectiv 1/2 fiecare si as vrea sa stiu daca se poate vinde fara acordul celuilalt
Apartamentul fiind pe numele amândorura, fiecare concubin este coproprietar pe cota parte stipulată în contractul de vânzare-cumpărare, astfel că, oricând concubina poate veni în imobil pentru că are un drept de proprietate asupra acestuia.
Singura soluţie este de a deschide o acţiune de ieşire din indiviziune, nu partaj pentru că nu suntem în prezenţa unei comunităţi de bunuri, ci a unei coproprietăţi, astfel că oricare dintre coindivizari poate solicita acest lucru instanţei, nimeni nefiind obligat a sta în indiviziune.
Teoretic se poate vinde 1/2 parte din imobil, dar practic nu văd cine ar cumpăra jumătate dintr-un apartament pe care nu-l poate folosi decât în indiviziune cu un străin?:-/
Dacă imobilul este perfect partajabil, împărţirea se va face în natură, dacă nu (cazul apartamentului în bloc), unul dintre coindivizari va primi bunul în natură şi va fi obligat la plata unei sulte celuilalt coindivizar.
După finalizarea definitivă a acestui proces, în cazul în care dv. vi s-a atribuit imobilul şi aţi achitat sulta concubina nu va mai avea nici un drept de "vizită", decât în alte scopuri, ca prietenă etc., nu ca proprietar!;)