avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegarea salariatilor in strainatate - PROBLEMA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegarea salariatilor in strainatate - PROBLEMA

Buna tuturor,
sunt intr-o mare dilema. #-o
Din data de 2 ianuarie 2008 , firma la care lucrez (profil instalatii in constructii), si-a trimis o echipa de 4 oameni pe un santier in Franta pentru a desfasura o lucrare. Echipa trimisa este in delegare. Conf. Codul muncii:
Art. 43: "delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca ". (ne supunem intru totul legii intrucat le platim salarul, diurna, cazare, transport pe toata perioada cat angajatii se afla in delegare)
Art 44 (1): "delegarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu accordul salariatului, cu cel mult 60 de zile." - AICI E PROBLEMA MEA... Salariatii firmei ar implini azi, 30 aprilie 2008, exact 120 de zile de cand se afla in delegare (calculul include sambetele si duminicile, precum si zilele nelucratoare intrucat am considerat ca angajatii si in perioada respectiva se afla tot pe teritoriu strain). Cei 4 salariati ar trebui sa plece maine spre Franta pentru a continua lucrul pe santier dar nu mai inteleg daca legal mai au voie sau nu! Este vorba de 120 de zile pe an sau de un maxim de 120 zile lucrate fara intrerupere de concediu, intoarcere acasa etc.? daca ar fi vorba despre ultimul caz s-ar putea spune ca o data luat concediul, salariatii cand se reintorc pe teritoriul Frantei reincep un nou ciclu de 60+60?

Va rog tare mult sa ma ajutati sa pricep cum sta treaba d.p.d.v legal ptrca tare imi e frica sa nu avem probleme din cauza asta si sa ne trezim cu o amenda care sa ne taie cheful de munca. :O

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: sofia02 , utilizator 09:11, 22 Martie 2012
Ar fi fost mai bine sa incheiati un act aditional la contractul de munca, prin care sa specificati ca salariatul urmează să îşi desfăşoare activitatea în străinătate. De asemenea, actul aditional va cuprinde referiri la : a) durata perioadei de muncă ce urmează să fie prestată în străinătate; b) moneda în care vor fi plătite drepturile salariale, precum şi modalităţile de plată; c) prestaţiile în bani şi/sau în natură aferente desfăşurării activităţii în străinătate.
Am facut deja un act aditional pe care fiecare salariat in parte l-a semnat.
Iata modelul:
ACT ADITIONAL nr …………./……………….
Inregistrat la Inspectoratul Teritorial de Munca cu nr. …… si in registrul general de evidenta a salariatilor la fila nr. ……..


Angajatorul ………………., C.U.I. ……………., cu sediul in …., ……………………, reprezentata legal de X in calitate de director general si salariatul(a) Y, CNP ………………. hotarasc de comun acord modificarea contractului individual de munca, incepand cu data de 02/01/2008 dupa cum urmeaza:

1. Prestarea muncii se va face pe teritoriul Frantei, pe santierul ……………., nr ……, …….., in perioada 02 ianuarie – 25 martie 2008, conform contractului de subantreprenoriat, nr. …………. incheiat intre A si B, cu posibilitatea prelungirii perioadei de delegare pana la finalizarea efectiva a lucrarilor contractate.

2. Platile salariale se vor face conform contractului individual de munca, in moneda romaneasca si vor fi direct proportionale cantitatii si calitatii muncii prestate.

3. Cheltuielile de cazare, masa, transport dus-intors Iasi – ……., precum si transportul intern in interes de serviciu vor fi suportate integral de firma A.

4. Parasirea nejustificata a locului de munca pe durata derularii contractului de subantreprenoriat, cat si dupa incetarea acestuia, atrage dupa sine plata catre A. a sumei individuale suportate de catre angajator pentru transport, cazare, masa pe toata durata sederii la …….

5. Pe perioada desfasurarii contractului de subantreprenoriat, salariatul se va supune atat legislatiei franceze cat si legislatiei romanesti.

5.1. In cazul savarsirii de catre angajat a unor infractiuni sau a producerii altor incidente pe perioada desfasurarii contractului de subantreprenoriat, exclusiv din vina sa, angajatul va raspunde in fata legii franceze suportand individual consecintele.

5.2. Orice prejudiciu material produs angajatului pe perioada detasarii din vina exclusiva a angajatului ii va fi imputat acestuia.

6. Pe perioada desfasurarii contractului de subantreprenoriat, salariatul trebuie sa respecte normele franceze de legislatie a muncii.

Celelalte prevederi ale contractului individual de munca raman in vigoare.


Director General, Salariat,

Modificati data de 25 martie 2008 , cu alta data.
Intradevar am modificat data intrucat s-au prelungit termenii contractului...am schimbat cu 15 septembrie 2008, dar si prima am schimbat-o...02/01/2008 cu 1/05/2008 de cand intra in vigoare actul aditional.
Deci, actul asta aditional acopera si art. 44?
In acest caz nu se mai pune in discutie art.44 din C.mun.
Uitati-va si la art.18 din acelasi Cod.

Alte discuții în legătură

Delegarea in strainatate angelica87 angelica87 buna ziua Am o nelamurire cu privire la durata actului aditional de delegare a angajatilor in strainatate pentru care se elibereaza si Formular A1. De la ... (vezi toată discuția)
Delegare si detasare angajati in strainatate roxyalexandru roxyalexandru Buna ziua! As dori sa ma lamureasca cineva care este diferenta dintre detasare si delegare? care este limita dintre cele doua cand discutam despre ... (vezi toată discuția)
Salariat pontat si platit fara sa fi efectuat o munca valsash80 valsash80 In urma unei inspectii la o firma inspectorul a precizat si insista ca nu se poate ponta si plati o persoana daca aceasta nu a efectuat o munca. Pare ... (vezi toată discuția)