avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... diferenta exagerata de valoare apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

diferenta exagerata de valoare apartament

am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential la inceputul anului 2008. apartamentul urma sa fie gata la sfarsitul anului 2010, dar dezvoltatorul a intarziat finalizarea acestuia cu cateva luni.
eu am platit un avans de 30% din valoarea apartamentului, insemnand o suma destul de mare.
Am fost notificata de catre dezvoltator in vederea intalnirii la notar pt semnarea contractului de vanzare-cumparare, dar, la aceasta data preturile apartamentelor in cadrul complexului au scazut foarte mult, cu mai mult de 40%.
Astfel, pretul pe care ar trebui sa il achit eu pe acest apartament este cu mult mai mare decat cel pe care il solicita acelasi dezvoltator pentru apartamentele similare, in cadrul aceluiasi complex rezidential, de la eventualii cumparatori la aceasta data.
Eu doresc in continuare sa achizitionez apartamentul, dar prin plata diferentei de bani pana la valoarea actuala a apartamentului si nu la valoarea stipulata in antecontractul de vanzare-cumparare incheiat acum 3 ani.

Puteti va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi referitoare la modalitatea de a convinge dezvoltatorul in acest sens, avand in vedere diferenta foarte mare de valoare intre data semnarii antecontractului de vanzare-cumparare si prezent, precum si faptul ca dezvoltatorul nu si-a respectat intocmai data finalizarii (desi in antecontract nu sunt mentionate penalitati pentru el).
Cel mai recent răspuns: Elena Mihaela SPATARESCU , Consilier juridic 17:52, 10 Februarie 2011
ce s-a precizat in antecontract ca se intampla cu avansul in cazul in care dezvoltatorul intarzie si solicitati din acest considerent rezolutiunea antecontractului?
Ma gandesc ca cel mai convenabil ar fi sa va luati banii inapoi si sa incheiati un nou antecontract.
Daca vreti sa iesiti din contract, incercati sa va prevalati de intarzierea dezvoltatorului in predarea apartamentului, ca si motiv de reziliere. Daca doriti totusi sa achizitionati apartamentul, va sfatuiesc sa renegociati cu ei in mod ferm, eventual in prezenta unui avocat. Ei nu au nimic de castigat daca refuzati semnarea contractului.
in antecontract se precizeaza doar ca in caz de depasire a termenului de finalizare am doua optiuni, respectiv: acordarea unui termen pt indeplinirea obligatiei, sau adresarea catre instanta competenta in vederea obtinerii unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
problema e ca in antecontract se mentioneaza ca tremenul de finalizare va fi prelungit in caz de forta majora, conditii meteo nefavorabile etc, iar dezvoltatorul pune intarzierea tocmai pe aceste motive.
eu vreau sa negociez cu el in vederea cumpararii apartamentului la pretul actual, dar nu stiu cu ce sa vin ca sa il conving sa accepte, intrucat mi-e teama ca antecontract ul ii permite sa ma refuze si sa solicite incheierea contractului de v-c la pretul stabilit.
Forta majora. ca si intarzierea datorata conditiilor meteo nefavorabile trebuie notificate beneficiarului. Mai mult, pentru perioadele de iarna, cand in principal nu se lucreaza in domeniul constructiilor, se incheie un proces-verbal de sistare a lucrarilor, iar la reluarea acestora trebuie emis un nou ordin de incepere al lucrarii propriu-zise.
De asemenea, toate aceste situatii trebuie sa fie notificate si Inspectiei de Stat in Constructii, respectiv Primariei locului in care se executa complexul respectiv.
Din punctul meu de vedere le-ati putea forta mana solicitandu-le aceste inscrisuri, dar, sfatul meu este sa discutati si cu un avocat care sa va insoteasca la o intalnire cu ei si sa va sustina interesele la negociere. Nu este imposibil!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare de catre dezvoltator antecontract apartament nou criena criena Buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o problema legat de achizitionarea unui apartament nou. In februarie 2008 am incheiat un contract de vanzare-cumparare a ... (vezi toată discuția)
Curs de schimb bnr antecontract/contract de vanzare george034 george034 Buna ziua, Am semnat un antecontract in iulie 2017 pentru un apartament in constructie (cladire era la rosu). Apartamentul trebuia livrat la alb in decembrie ... (vezi toată discuția)
Intreruperea furnizarii energiei electrice Victor76 Victor76 Buna seara! Problema noastra a inceput cu intocmirea unui Antecontract de vanzare-cumparare si achitarea unui avans in suma de 54.000 Euro pentru un imobil ... (vezi toată discuția)