avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Atentie. L.288/2010 pt aprobarea OUG 50/2010 privind ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Atentie. L.288/2010 pt aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori

Conform Legii Lege nr. 288/2010 - pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 888 din 30/12/2010


Persoanele care au incheiat contracte inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 50/2010 si vor sa ramana la conditiile initiale trebuie sa notifice banca cu privire la revenirea la conditiile initiale pana pe data de 01.03.2011.




Art. II. - (1) Actele adiţionale încheiate şi semnate până la data intrării în vigoare a prezentei legi în vederea asigurării conformităţii contractelor cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 îşi produc efectele în conformitate cu termenii contractuali agreaţi între părţi.
(2) Actele adiţionale nesemnate de către consumatori, considerate acceptate tacit până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îşi vor produce efectele în conformitate cu termenii în care au fost formulate, cu excepţia cazului în care consumatorul sau creditorul notifică cealaltă parte în sens contrar, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Cel mai recent răspuns: rzvman , utilizator 19:52, 18 Februarie 2011
Da , o sa fie o nebunie .....
Nu asta ar fi problema ci alta..
Se revine la conditiile initiale si eu am contract la o banca care este deja renumita pentru comportamentul ei desavarsit fata de clientii bancii.
In fapt o sa ma folosesc de conditiile vechi unde comisionul de risc perceput de banca, unde nu se specifica clar modul pentru care este perceput si cand si in ce mod va fi inapoiat daca pe timpul derularii contractului nu prezint niciun risc.
O sa fac mentiunea faptului ca, creditul este asigurat cu ipoteca la care platesc asigurare si 2 giranti care in caz de neplata, banca banca se poate indrepta impotriva lor si le poate solicita ratele restante.
Avand in vedere faptul ca in contract comisionul de risc nu este definit in mod clar asupra scopului si destinatiei acestuia, lasand la latitudinea discretionara a bancii sa-l interpreteze in functie de anumite criterii ulterioare semnarii si care nu au fost prevazute in contract o sa solicit incheierea unui proces verbal de contraventie pe Legea 193/2000- privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori pentru eliminarea clauzelor abuzive.
Am o nelamurire in legatura cu ce ar trebui sa fac referitor la Legea nr. 288 din 28.12.2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Daca sa fac respectiva comunicare catre banca cum ca doresc sa ma intorc la conditiile initiale din contract sau sa nu fac niciun fel de notificare cate banca si sa se considere acceptare tacita a Actului Aditional ? Am depus pana acum 2 notificari la banca cum ca nu sunt de acoord cu prevederile Actului Aditional prezentat de banca ( prin iulie 2010 ), alta notificare la CJPC ( in decembrie 2010 ), alta notificare la ANPC ( februarie 2011 ) nefiind multumit de raspunsul celor de la CJPC ( raspuns care a ramas inca in asteptare ). In cazul in care o sa fac respectiva notificare catre banca cum ca doresc sa ma intorc la conditiile initiale ale contractului o sa pierd o gramada de reglementari care erau prevazute in OUG 50/2010 ( modalitate de calcul a DAE, limitarea numarului de comisioane si taxe, cesiunea de drepturi, dreptul de retragere, marja majorata de 2%, scadentarul gratuit si ce informatii trebuie sa contina, procedura notificarii, eliminarea clauzelor ptr. a mi se declara creditul scadent, ori rezilia contractul, ori afectarea reputatiei creditorului, etc. ). Ma gandesc ca odata ce renunt la aceste drepturi reglementate prin respectiva Ordonanta, o sa cam fiu la chelemul Bancii si nu stiu cum o sa mai pot obiecta ceva din moment ce actele normative care reglementau contractul de credit ori sunt abrogate L 289/2004 ori nu se mai aplica contractului meu de credit OUG 50/2010. In cazul in care o sa accept Actul Aditional in forma prezentata de banca o sa stiu sigur ca o sa platesc tot timpul tot mai mult din moment ce Euribor 6M tot creste .
Deci in concluzie ce ma sfatuiti sa fac ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O.u.g 50 nicolae1976 nicolae1976 O.U.G. 50 se mai aplica in vreun fel pentru creditele vechi.mai pot folosi ceva din ea?am facut sesizare anul trecut la banca pe aceasta tema,am primit ... (vezi toată discuția)
Convențiile de credit în condițiile oug 50/2010, actul adițional și legea 288/2010 tm_natalia tm_natalia Bună ziua! Am un credit ipotecar accesat în 2007. Conform OUG 50/2010 ar fi trebuit să fiu chemată la bancă să semnez un act adițional care să ... (vezi toată discuția)
De ce trebuie sa anulez actul aditional cf oug 50/2010 liveomars liveomars Am un credit ipotecar din 2007.Anul trecut cand am primit actul aditional cf OUG 50/2010 nu l-am semnat deoarece mi s-au introdus si alte clauze abuzive in ... (vezi toată discuția)