avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... expertiza topografica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

expertiza topografica

Suntem 5 co indivizionari pe 3 terenuri agricole. Unul dintre co indivizionari ne-a chemat in judecata pentru iesire din indiviziune. Cele 3 titluri de proprietate fac obiectul a 2 procese ( nu stim de ce). Instanta a decis sa se faca expertiza topografica intrucat chiar cel care ne-a chemat in judecata ne-a impiedicat sa facem totul pe cale amiabila.
Va rog sa-mi spuneti:
1. In ce consta aceasta expertiza.
2. Trebuie mers la fata locului, trebuie facute masuratori?
3. Cum se procedeaza daca unele terenuri au schita parcelara, altele nu?
4. Cum se face impartirea ( pozitionarea) pe loturi pentru cele 5 parti?
5. Ce documente se intocmesc in urma expertizei?
6. Ce se intampla daca una dintre cele 5 parti nu se prezinta la chemarea expertului, dar a fost prezenta la termenele de judecata?

Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 09:07, 11 Iunie 2021
reveilquidam a scris:

Can sa nu deschid un topic nou, ma gandesc sa scriu aici:

Am nevoie (destuld e urgenta) de un expert topografic/imobiliar ptr. proces de restituire a unei suprafate mari de teren in imediata vecinatate Piatra Neamt (intra- si extra-vilan).

Caut un expert cat mai putin implicat, cat mai putin coruptibil (de incredere) intrucat am avut nenumarate experiente neplacute cu Primaria din Piatra Neamt (Ghe. Stefan actualul primar, are chiar dosar DNA)

Va multumesc anticipat pentru orice nume (preferabil din alt judet decat Neamt, am auzit ca in Cluj mafia terenurilor e mai putin dezvoltata ca in alte judete).

Intrati pe site-ul Ministerului Justitiei si gasiti lista expertilor judiciari de toate specialitatile. Probabil doriti sa va angajati un expert consilier. Aveti acest drept. Expertul oficial este desemnat de catre instanta din lita de recomandari primita de la biroul pentru expertize judiciare din cadrul Tribunalul al judetului in care locuiti. Cred ca o sa gasiti foarte greu. Cel putin in judetul Brasov sunt foarte solicitati.
Succes!!!!!!!!!!!!!!!
eu cred ca dumnealui vrea sa efectueze o expertiza extrajudiciara. De obicei astea expertii le rezolva mai repede ... iau banii apoi fac si lucrarea...in cat timp ? depinde de negocieri...
sserafim a scris:

eu cred ca dumnealui vrea sa efectueze o expertiza extrajudiciara. De obicei astea expertii le rezolva mai repede ... iau banii apoi fac si lucrarea...in cat timp ? depinde de negocieri...

S-au amestecat doua probleme.

sserafim are dreptate. Se doreste, se pare, o expertiza extrajudiciara. Recomand sa apeleze tot la expert judiciar, parerea acestuia este opozabila in instanta, daca este cazul

In celalalt caz este vorba de o expertiza judiciara intrucat instanta a dispus efectuarea ei. Partile au dreptul sa angajeze, pe cheltuiala lor, un expert consilier. Acesta trebuie sa fie inscris in lista expertilor judiciari. Poate fi din orice judet.
Procedura legala de convocare a partilor la efectuarea expertizei este prin scrisori recomandate cu confirmare de primire. Prin aceasta procedura se poate dovedi daca partile au primit sau nuscrisoarea de convocare. Orice scurtare a acestei procedura poate fi invocata ca motiv de neconvocare si, in final, de neparticipare la efectuarea expertizei.

Consider util ca cele doua probleme se fie tratate in topicuri separate.
daca efectuati o expertiza extrajudiciara de ex. o stabilire de linie de hotar vorbiti si cu vecinul si va semna si el expertiza ca a luat cunostinta de ea si este de acord cu ea , astfel este ii este opozabila expertiza
sserafim a scris:

daca efectuati o expertiza extrajudiciara de ex. o stabilire de linie de hotar vorbiti si cu vecinul si va semna si el expertiza ca a luat cunostinta de ea si este de acord cu ea , astfel este ii este opozabila expertiza

Alte discuții în legătură

Partaj succesioral expertiza topo romeosuceava romeosuceava Buna ziua ! Daca sunteti amabil a va rog sa-mi spuneti daca pentru iesire din indiviziune cu anumite imibile din parcele comune care vor fi dezmembrate si ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara topografica Iondalea Iondalea Sunt parat intr-un dosar de granituire si as dori sa mi spuneti daca as putea depune o expertiza judiciara topografica pe cheltuiala mea, deoarece expertul ... (vezi toată discuția)
Obiective expertiza - partaj judiciar learnlaw learnlaw Imi puteti spune care sunt obiectivele care se cer de obicei in cazul expertizelor din partajele judiciare in care sunt incluse terenuri si imobile ( unele in ... (vezi toată discuția)