avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare

Buna ziua.
Decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare trebuie comunicata salariatului ca sa fie legal?
Daca da atunci care este modalitatea prin care se comunica aceasta decizie?
Cel mai recent răspuns: CORTEX , utilizator 19:52, 8 Februarie 2011
adelaida_07 a scris:

Nu exista nici o prevedere prin care " penalul tine in loc disciplinarul".
Daca o instanta a instituit acest principiu....... nu ma mai mira prea multe la justitia Romana.
........

Chiar asa ? ... cred ca exista .. art.19 alin (2) C.proc.pen. consacrând regula penalul ţine în loc civilul, dispune că judecata în faţa instanţei civile se suspendă până la rezolvarea definitivă a cauzei penale. Este vorba despre o suspendare de drept a judecatii.
Penalul tine in loc civilul atata timp cat exista doua procese pe rol unul penal si unul civil. Cercetarea diciplinara in urma caruia un angajator concediaza un salariat nu este un proces civil.
Am spus ca este o diferenta intre a suspenda contestatia deciziei de concediere pana la rezolvarea procesului civil cu a suspenda luarea unei decizii de catre comisia ce cercetare disciplinara.
Cat timp cercetarea disciplinara nu este un proces nu exista nici o obligatie ca angajatorul sa nu emita decizia de concediere pana la solutionarea cauzei penale.
Tocmai pt aceste situatii s a inclus art. 52 alin. (2) C. muncii, si mi se pare foarte normal.
Altfel orice angajator vrea sa dea afara un angajat pur si simplu inventeaza un motiv si face o plangere penala si gata poate sa concedieze?
Legea spune ca doar atunci putem vorbi de abatere disciplinara cand fapta s a cpmis cu vinovatie.
Formulez eu urmatoarea intrebare.
Cum poate o comisie de cercetare disciplinara sa cerceteze o presupusa infractiune.
Orice infractiune poate fi cercetata doar de organele de cercetare penala, doar acest organ si instanta penala are autoritate de lucru judecat.
Daca aceasta abatere nu constituie abatere din punct de vedere a legislatiei muncii atunci cum poate comisia de cercetare disciplinara sa stabileasca vinovatia mea?Nicicum.
Iar fara vinovatie nu exista abatere disciplinara
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
CORTEX, utilizator
adelaida_07 a scris:

Penalul tine in loc civilul atata timp cat exista doua procese pe rol unul penal si unul civil. Cercetarea diciplinara in urma caruia un angajator concediaza un salariat nu este un proces civil.
Am spus ca este o diferenta intre a suspenda contestatia deciziei de concediere pana la rezolvarea procesului civil cu a suspenda luarea unei decizii de catre comisia ce cercetare disciplinara.
Cat timp cercetarea disciplinara nu este un proces nu exista nici o obligatie ca angajatorul sa nu emita decizia de concediere pana la solutionarea cauzei penale.

:offtopic:
De la a face o afirmatie de genul ca nu exista nicio prevedere si pana la a posta altceva cred ca este o mare diferenta.
Poate imi spuneti si mie unde scrie ca penalul tina loc DISCIPLINARUL.
Ca despre DICIPLINAR vorbim nu despre civil.

Alte discuții în legătură

Suspendare cim si nup oti oti Ce parere aveti pe urmatoarea speta: [b]Angajatorul face plangere penala pentru furt (prins in flagrant de catre agentii de paza ai societatii) unui angajat ... (vezi toată discuția)
Art 52 lit c codul muncii MihaiCL MihaiCL Buna seara. Art 52 lit c este obligatorie pentru angajator in cazul in care a formulat plangere penala inpotriva angajatorului? Sau poate inlocui acest ... (vezi toată discuția)
Concediere+plangere penala nhycompany nhycompany Buna ziua. Am depus o plangere penala impotriva unui angajat de al nostru, pt o infrcatiune savarsita la firma. Dupa ce am depus plangerea penala la 2 ... (vezi toată discuția)