avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare

Buna ziua.
Decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare trebuie comunicata salariatului ca sa fie legal?
Daca da atunci care este modalitatea prin care se comunica aceasta decizie?
Cel mai recent răspuns: CORTEX , utilizator 19:52, 8 Februarie 2011
adelaida_07 a scris:

Poate imi spuneti si mie unde scrie ca penalul tina loc DISCIPLINARUL.
Ca despre DICIPLINAR vorbim nu despre civil.


:offtopic:
Unde s-a scris asa ceva ? ... nu vreau sa reiterez ceea ce ati scris mai sus , ati facut referire la faptul ca nu exista o asemenea prevedere si nicidecum.

Pentru a expune un punct de vedere mai larg cu privire la faptul ca penalul tine loc disciplinarul ar trebui sa se crie foarte mult .

Daca nu este scris, asa cum poate sustineti , atunci se naste intrebarea unde este prevazuta interdictia?
nu este neaparat nevoie sa scrie undeva, este vorba pur si simplu de practica judiciara, si de modaliatea de interpretare a principiului de catre instante.

Art. 52. [suspendarea din iniţiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:

c) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;

(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi c), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară, plătindu-i-se, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
[ 30 adnotări ]
4. Având în vedere că măsura suspendării presupune menţinerea în fiinţă a contractului individual de muncă, precum şi incidenţa principiului potrivit căruia "penalul ţine în loc disciplinarul", s-a decis în doctrină...

Art. 263. [definiţia legală a răspunderii disciplinare]
(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.
(2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
[ 95 adnotări ]
17. Angajatorul nu poate declanşa procedura răspunderii disciplinare până la momentul soluţionării definitive a acţiunii penale, potrivit art. 10 şi art. 11 C.pr.pen., în cazul în care a înţeles să nu...
18. Este admisibil cumulul răspunderii disciplinare cu răspunderea penală. Însă procedura disciplinară nu poate fi declanşată în cazul în care salariatului i se impută săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu...

Mai sus am postat o parte din codul muncii adnotat, va rog sa cititi cu atentie adnotarile, poate va ma clarfifca cate ceva
1. Nu mai dati copy-paste de pe alte pagini de INTERNET si postati pe forumul Avocatnet ... ceea ce ati postat se regaseste pe site-ul www.codulmuncii.ro.

2. Eu am sustinut ca exista principiul penalul tine in loc civilul , care este reglementat in art.19 C.proc.pen.

3. Un punct de vedere asupra acestui aspect ar reiesi din urmatoarele :
Angajatorul nu poate proceda la declansarea anchetei disciplinare si la aplicarea sanctiunii disciplinare, paralel si separat de desfasurarea procesului penal. Drept urmare, atunci când un salariat este învinuit de savârsirea unei fapte cu caracter penal în legatura cu munca sa, se creeaza o incompatibilitate între fapta savârsita si mentinerea în functie a persoanei respective si, în consecinta, atât executarea contractului de munca, cât si exercitarea procedurii disciplinare se suspenda pâna la pronuntarea solutiei definitive în procesul penal. Asadar, penalul tine în loc disciplinarul, tot astfel cum tine în loc si civilul (S. Ghimpu, Al. Ţiclea, „Dreptul muncii”, Editura All Beck, Bucuresti 2000, pag.471).
Ok, Va multumesc tuturor pentru parerile pro si contra, toate sunt binevenite.
Va doresc o seara placuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim si nup oti oti Ce parere aveti pe urmatoarea speta: [b]Angajatorul face plangere penala pentru furt (prins in flagrant de catre agentii de paza ai societatii) unui angajat ... (vezi toată discuția)
Art 52 lit c codul muncii MihaiCL MihaiCL Buna seara. Art 52 lit c este obligatorie pentru angajator in cazul in care a formulat plangere penala inpotriva angajatorului? Sau poate inlocui acest ... (vezi toată discuția)
Concediere+plangere penala nhycompany nhycompany Buna ziua. Am depus o plangere penala impotriva unui angajat de al nostru, pt o infrcatiune savarsita la firma. Dupa ce am depus plangerea penala la 2 ... (vezi toată discuția)