avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna seara!
Domnul X , vaduv, parinti decedati, are 1 copil (plecat din tara de peste 40 de ani, fara a mai tine legatura in tot acest timp) si-a testat toata averea mobila si imobila, sotului meu si mie.
Dupa decesul Dlui X, (la aprox.o saptamana)au fost intocmite si depuse de catre notar, la INFONOT, Declaratia de acceptare pura si simpla a sucesiunii,( in baza testamentului defunctului)
La 6 luni dupa decesul domnului X, s-a inceput procedura de deschidere a succesiunii, moment in care s-a constatat inregistrarea a 2 Certificate de mostenitor de calitate, in numele celor 2 surori ale defunctului. Am cerut instantei anularea celor doua certificate de mostenitor de calitate(eliberate ilegal de catre un notar, intrucat acesta n-a verificat la Infonot existenta inregistrarii Testamentului si a Declaratiilor noastre de Acceptare ).
Pe parcursul procesului a fost anuntata si fiica decedatului(aceasta avand domiciliul in Germania).Precizez ca decesul a avut loc la 2 octombrie 2009.Va rog frumos sa-mi spuneti daca fiica mai poate beneficia acum de dreptul de mostenitor, tinand cont ca nu si-a exprimat aceasta intentie in termenul legal de 6 luni.Dansa sustine ca nu a stiut de decesului tatalui sau , si doreste sa-si intre in drepturi acum.
Cu respect si multumiri anticipate pentru raspuns
Roxana K.
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 13:05, 20 Noiembrie 2011
in ce priveste intabularea , notarul public este obligat ca din oficiu sa indeplineasca lucrarile de publicitate imobiliara conform art.54 din Legea 7/1996. Pt verificarea Infonot, puteti solicita notarului sa vedeti raspunsul dat de Registru, desi repet este o treaba interna a notarului, dvs nu ati semnat cererea de interogare, notarul este cel care o semneaza si interogheaza fisierul electronic.
Nu cred ca este numai treaba interna a notarului. Cel interesat are tot dreptul sa stie daca s-a revocat un testament si a aparut altul. Nu degeaba legea s-a schimbat in 2011, probabil ca s-au intamplat multe verificari/interogari incorecte. De aceea am dreptul sa am unele suspiciuni.

Prin Ordin nr. 2923/C/2010 (in vigoare din 7 ianuarie 2011) si Ordin nr. 2924/C/2010 (in vigoare din 10 ianuarie 2011), notarul public este obligat să prezinte solicitantului, în termen de 3 zile lucrătoare, o încheiere cu privire la rezultatul verificărilor efectuate în Registrul de evidenţă a procedurilor succesorale al Camerei notarilor publici.

Formularul acestei incheieri este elocvent in ce priveste treaba notarului. El trebuie sa verifice in multe cazuri 4 registre!!!
Depinde de speta! La ce va referiti dvs este procedura prealabila dezbaterii succesiunii in instanta, fara aceasta incheiere instanta respingere cererea. Daca dvs ati dezbatut succesiunea la notar el este obligat sa verifice registrul de testamente si cel de optiuni succesorale in caz de contestare intre mostenitori cand acestia nu se inteleg asupra calitatii de mostenitor si pt a se verifica declaratiile de acceptare expresa in forma autentica.de asemenea daca succesiunea are elemente de extraneitate se verifica si registrul rnse.
cand judecati notarul tineti cont numai de cazurile in care ati auzit despre notari care nu si-au indeplinit obligatiile sau si de cazurile in care ati auzit de notari care si-au indeplinit obligatiile?
notarul era obligat sa verifice la infonot strict daca testamentul prezentat de dvs a fost revocat.
certificatul de calitate de mostenitor a fost eliberat in mod perfect legal. dumneavoastra ati fi putut primi, daca ati fi solicitat, un certificat de legatar.
cu privire la intabulare, notarul este obligat sa indeplineasca formalitatile atunci cand exista documentatie cadastrala depusa la dosar (ca sa stie omul nr. de carte funciara si nr cadastral fara care nu se poate face intabularea) si dupa ce solictantul a platit o taxa de intabulare ( care in principiu este 0.15% din valoarea imobilului mostenit).
fiica defuntului poate obtine repunerea in termen fara prea mari dificultati.
dovada ca notarul a efectuat interogarea este chitanta dvs de plata a acestei operatiuni precum corelata cu obligatia sa legala de a interoga.
ati cerut sa vedeti interogarea si notarul public nu v-a aratat-o? v a asteptati ca notarul sa prezinte partilor absolut toate actele procedurale intocmite fara ca acestea sa solicite? aflati ca 9 clienti din 10 nu doresc sa citeasca integral nici macar actul pe care il se pune in fata pentru a fi semnat si notarul trebuie sa insiste sau sa le citeasca chiar el anumite sectiuni pentru a se asigura ca au luat la cunostinta. chiar si asa mare parte din ultradiligentii de mai sus sustin ulterior ca "nu au stiut ce semneaza"
Ma refer la Ordinul 2923 din 9 decembrie 2010, care spune:
"3. Dupa articolul 106 se introduce un nou articol, articolul 1061, cu urmatorul cuprins:
"Art. 1061. - (1) Notarul public va elibera, la cererea oricarei persoane interesate, in termen de 3 zile lucratoare de la solicitare, o incheiere cu privire la rezultatul verificarilor efectuate in Registrul de evidenta a procedurilor succesorale al Camerei notarilor publici, prevazut la art. 44, si in registrele unice ale Uniunii Nationale a Notarilor Publici, prevazute la art. 561 alin. (1) lit. a)-c). Competenta eliberarii incheierii revine notarului public din camera in a carei circumscriptie teritoriala defunctul a avut ultimul domiciliu...
(6) Cererea prin care se solicita efectuarea verificarilor, impreuna cu incheierea eliberata de notarul public in urma efectuarii verificarilor, se inregistreaza in Registrul general notarial, iar un exemplar al incheierii se elibereaza solicitantului personal sau, la cererea acestuia, se comunica prin posta."

Deci nu e vorba de instanta.

E adevarat ca nu am cerut sa vad interogarea pentru ca nu am stiut ca se poate cere. Oricum abia anul acesta a intrat in vigoare ordinul, anul trecut nu era, cand am facut noi succesiunea.

Si nu judec notarii doar din auzite. Desi am avut cadastrul, notarul nu a facut intabularea, in cazul meu!!!

Alte discuții în legătură

Mostenire kadewe kadewe Buna ziua! Aveti amabilitatea sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Dupa moartea parintilor 2 frati mostenitori au facut actele si au obtinut certificatele ... (vezi toată discuția)
Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)
Succesiune - mostenitor unic lianeamtu lianeamtu Buna ziua, sunt unic mostenitor (singurl copil) al parintilor mei, tata decedat acum 20 ani , mama acum o luna. Va rog sa aveti amabilitatea a-mi spune daca ... (vezi toată discuția)