avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... inspector protectia muncii contract de o ora ?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

inspector protectia muncii contract de o ora ?

sotia mea are certificat de inspector in protectia muncii .avand si certificat de coordonator am angajat-o la firma cu contract de o ora pe zi pe postul de coordonator pentru ca eram obligat de lege sa am acest post in societate iar prin decizie am insarcinat-o si cu protectia muncii.
azi discutam cu o persoana de la itm care mi-a zis ca pot primi amenda daca ma gasesc cu contract de o ora la persoana care se ocupa de protectia muncii.
am cerut sa-mi zica baza legala insa a evitat.
este adevarat ceea ce mi s-a spus?
considerati ca eu am procedat corect ?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:30, 12 Februarie 2013
mi se pare o tampenie sa am la 8 angajati un angajat cu norma intreaga pentru protectia muncii.
ce as putea sa fac ?
Inteleg ca sotia este angajata pe postul de coordonator in materie de securitate si sanatate si de aici deduc ca firma dumneavoastra isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor.
In cazul acesta activitatea desfasurata se incadreaza in activitatile prevazute de anexa nr. 5 din NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006 cu modificari si completari ulterioare.(Daca ma insel si e vorba de coordonatorul de transport atunci ce am scris mai jos privind faptul ca nu puteti sa va asumati activitatea SSM nu se mai aplica, puteti dar tr sa aveti acel curs de SSM cu o durata de cel putin 40h conditiile pt lucratorul desemnat raman aceleasi, curs de cel putin 80 de ore si CIM norma intreaga)
Pentru aceste activitati cuprinse in anexa nr. 5 nu va puteti asuma activitatea din domeniul securitatii si sanatatii in munca in calitate de angajator, avand obligatia de a desemna cel putin un lucrator pentru a se ocupa de activitatea de SSM sau puteti sa apelati la un serviciu extern.
Lucratorul desemnat tr sa aiba incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
Nu stiu in baza carui curs a obtinut sotia certificatul de inspector de protectia muncii dar cursul urmat in domeniul securitatii si sanatatii in munca, tr sa aiba inscrisa in diploma durata de cel putin 80 de ore (nivel mediu de pregatire in domeniul SSM).

ART. 16
(1) In cazul intreprinderilor cu pana la 9 lucratori inclusiv, angajatorul poate efectua activitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) activitatile desfasurate in cadrul intreprinderii nu sunt dintre cele prevazute in anexa nr. 5;
b) angajatorul isi desfasoara activitatea profesionala in mod efectiv si cu regularitate in intreprindere si/sau unitate;
c) angajatorul a urmat cel putin un program de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata minima de 40 de ore si continutul prevazut in anexa nr. 6 lit. A, fapt care se atesta printr-un document de absolvire a programului de pregatire.
(2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori poate organiza serviciul intern de prevenire si protectie si/sau poate sa apeleze la servicii externe, in conditiile prezentelor norme metodologice.

ANEXA 5
la normele metodologice
ACTIVITATI INDUSTRIALE

1. Activitati cu risc potential de expunere la radiatii ionizante
2. Activitati cu risc potential de expunere la agenti toxici si foarte toxici, in special cele cu risc de expunere la agenti cancerigeni, mutageni si alti agenti care pericliteaza reproducerea
3. Activitati in care sunt implicate substante periculoase, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 804/2007 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase, cu modificarile ulterioare 4. Activitati cu risc de expunere la grupa 3 si 4 de agenti biologici
5. Activitati de fabricare, manipulare si utilizare de explozivi, inclusiv articole pirotehnice si alte produse care contin materii explozive
6. Activitati specifice exploatarilor miniere de suprafata si de subteran
7. Activitati specifice de foraj terestru si de pe platforme maritime
8. Activitati care se desfasoara sub apa
9. Activitati in constructii civile, excavatii, lucrari de puturi, terasamente subterane si tuneluri, care implica risc de surpare sau risc de cadere de la inaltime
10. Activitati in industria metalurgica si activitati de constructii navale
11. Producerea gazelor comprimate, lichefiate sau dizolvate si utilizarea masiva a acestora
12. Activitati care produc concentratii ridicate de praf de siliciu
13. Activitati care implica riscuri electrice la inalta tensiune
14. Activitati de producere a bauturilor distilate si a substantelor inflamabile
15. Activitati de paza si protectie
16. Activitati in care lucratorii pot fi expusi unui potential risc datorat atmosferelor explozive, asa cum sunt reglementate de Hotararea Guvernului nr. 1.058/2006 privind cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor care pot fi expusi unui potential risc datorat atmosferelor explosive


ART. 20
(1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.

ART. 21
Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49.

ART. 49
(1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;

b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).




Ultima modificare: Marți, 12 Februarie 2013
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia muncii costy0866 costy0866 Buna ziua . Am urmatoarea situatie : Un administrator la o firma X cu profil panificatie si cu un numar de 30 angajati , cu curs de 80 de ore absolvit in ... (vezi toată discuția)
Curs obligatoriu ssm jacquelline jacquelline Buna ziua! As dori sa stiu daca pentru postul de responsabil SSM, cursul de gestionare a substantelor periculoase face parte din categoria cursurilor ... (vezi toată discuția)
Legislatie ssm Florin Ciprian I Florin Ciprian I Buna ziua! Pot tine protectia muncii la propria firma? E vorba de o intreprindere individuala cu un singur angajat, eu nu sunt angajat la ea. Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)