avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Cum pot sa imi ajut sotia in urmatoarea situatie?In urma decesului tatalui ei,ea,sotia mea cu fratele ei nu au facut succesiunea desi au trecut doi ani.Acesteia ii este frica ca apartamentul obtinut de parintii lor sa nu ajunga pe mainile cumnatei sale daca ea vrea sa ii cedeze fratelui intregul apartament,adica sa nu aiba nici un drept legal cumnata.Facand succesiunea,aceasta poate sa obtina si ea,fiind sotia fratelui si ea jumatate din apartament?Apartamentul este trecut pe numele socrului meu,sotia acestuia nefiind cununata cu el.Ce proceduri ar trebui sa incepem?
Cel mai recent răspuns: Mihail Zaharia-Ciorcila , Notar 21:49, 8 Februarie 2011
Bunurile dobandite de mostenire sunt bunuri proprii, astfel incat cumnata
nu are nici un drept.
Sotia trebuie sa faca un partaj cu fratele ei.
Succesiunea se transmite copiilor defunctului nu si sotilor acestora . In caz de divort cumnata dvs. nu are nici un drept la acest apartament . In caz de deces al fratelui dvs, sotia acestuia vine la mostenirea lui inclusiv la acest ap.
Puteti imparti mostenirea intre dvs. cei doi frati sau puteti renunta dvs. in favoarea fratelui.Puteti vinde impreuna si imparti banii.
va multumesc mult pentru promtitudinea de care ati dat dovada.
au dreptul doar copiii legali in cote parti egale . Actiune in instanta de judecata succesiune, partaj judiciar cu iesire din indiviziune.
daca nu au trecut chiar doi ani de zile ar fi bine sa va grabiti, dupa doi ani de zile de la data deschiderii succesiunii mostenitorii datoreaza impozit in cuantum de 1% din valoarea imobilelor mostenite.
Lasand asta la o parte, solutia cea mai convenabila din punct de vedere al costurilor este ca sotia sa renunte la succesiune si fratele sa accepte, astfel el va dobandi singur, ca bun propriu apartamentul de care vorbiti. Sotia acestuia nu are nici un drept asupra apartamentului. Art. 31 Codul Familiei lit b spune ca Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecãrui sot bunurile dobândite în timpul cãsãtoriei prin mostenire, legat sau donatie, afarã numai dacã dispunãtorul a prevãzut cã ele vor fi comune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea succesiunii marinica71 marinica71 daca la dezbaterea unei mosteniri vin eu ,fretele meu si tatal meu(mama fiind decedata)pot cumpara partea tatalui meu? sau e deajuns ca sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)