avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt

Doi prieteni de-ai mei au furat o geanta de la o femeie de pe strada. Acestia au tras de geanta si au fugit. Dupa o luna i-au gasit politia si i-a luat la sectie. Acolo au dat declaratie si le-au luat amprentele. Ei au recuperat geanta cu cheile de la masina, si a mai ramas nerecuperat prortofelul cu carduri si acte si o suma de bani de 500 ron. Urmeaza sa le faca niste teste si o ancheta sociala. Acest lucru se numeste furt sau talharie ? Ce pedeapsa vor primi ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:41, 11 Februarie 2011
Se incadreaza la talharie, conf. art 211, alin.3, lit a.Cod penal si se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 20 de ani.
Pentru ca:: sunt doua persoane care au furat prin violenta( smulgere) o geanta a unei persoane, aflata in loc public( pe strada).
Am uitat sa mentionez ca cei doi sunt minori cu varsta de 15 ani si ca doar unul a luat geanta de la subbratul femeii, neavand-o pe umar, fara vreun contact fizic cu femeia, iar celalalt fugise de dinainte neparticipand la luarea gentii. Lor le-au zis la politie ca cel mai usor ar scapa doar cu o suspendare cu avertisment sau ceva de genul. Ce este o suspendare cu avertisment ?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
NeeD, utilizator
este vorba in aceasta speta de furt calificat( art 209 alin a;d;e).pedeapsa in acest caz este inchisoare de 3-15 ani.fiind vorba de minori,pedeapsa se va reduce cu jumatate.in functie de circumstante,conduita lor,recuperarea prejudiciului,etc
nu prea cred ca este vorba de o..suspendare cu avertisment.
mai ales ca amicii dvs posibil sa mai fi comis(dupa modul de operare-apuca si fugi) si alte asemenea fapte reprobabile societatii.
intrebare:daca ar fi comis acea fapta asupra mamei dvs, cam ce pedeapsa le-ati fi dat dvs,presupunand ca a-ti fi avut aceasta posibilitate? asa,ca idee
Simpla smulgere a gentii,implica deposedare prin forta si incadrarea juridica in opinia mea este cea de talharie,art.211 al 2 lit.a(doua sau mai multe persoane impreuna),lit.e(intr-un loc public),iar cuantumul pedepsei variaza intre 5 ani si 20 de ani inchisoare pentru maturi,iar pentru minori,intre 2,6 ani si 10 ani inchisoare.
Fiind vorba despre infractori minori este obligatorie efectuarea expertizei medico--psihiatrice asupra capacitatii de discernamant a acestora la savarsirea faptei si a anchetei sociale.
Probabil ca lise va da o sanctiune cu executare intr-un Centru de Reeducare,spre limita minima.
Este bine ca parintii minorilor sa achite prejudiciul cauzat partii vatamate.
Totusi...ce inseamna suspendare cu avertisment ? Acestia sunt la prima abatere, deci n-au mai avut niciodata probleme cu politia.

Alte discuții în legătură

Talharie tudodeanisoara tudodeanisoara la ce se incadreaza fapta ruperea unui lantisor de aur de la gatul unei persoane si ce pedeapsa primeste astept raspuns va multumesc . baiatul este arestat ... (vezi toată discuția)
Redozare pedepse noui cod penal letty_2009 letty_2009 Buna seara Va rog sa ma lamuriti ce se intampla cu o persoana condamnata la 8 ani inchisoare cf art 211 lit c (talharia s-a petrecut ziua intr-un loc ... (vezi toată discuția)
Furt alex10 alex10 Salut! Am o problema. In urma cu 10 luni,impreuna cu un prieten am furat o geanta de la o femeie,iar acum mi s-a dat citatie sa merg la politie,am mers si mi ... (vezi toată discuția)