in urma unor nereguli depistate in asociatie , pot sa convoc o adunare generala extraordinara, cu proprietarii din scara mea?
neregulile au fost verificate de persoane in competenta, din cadrul primariei.
femeia de servici pt un program de 2 ore pe zi are de luat bani in mana 7oo lei
deci sa inteleg ca ea ajunge la in jur de 900 ron sal brut
pai cel putin , proprietarii de pe scara mea nu suntem de acord cu salaruil asta.
in total ,ea are pe asociatie 7 scari de 4 etaje ,dar mai ales activitatea ei lasa de dorit !
acesta e doar un motiv pt convocarea ad. gen.
pt un program de 2 ore pe zi , cam cat ar trebui sa negociem salariu , dati-ne un sfat ,va rugam.
@johnpescar,
Da, cum spuneam, 7-8 lei/apt. nu este mult de loc. Cine spune ca este mult, sa incerce el sa faca 1 luna acest serviciu, apoi puneti-l sa dea extemporal...
Prin lege salariile se platesc dupa cota-parte indiviza de proprietate. Punct!
Corecte observatiile scrise de @ogra si @adriantot ca de altfel ale dvs.
Sper ca s-a clarificat si doamna Enache...
@enachegeta
Numai faptul ca se lupta cu tomberoabnele de gunoi si este destul. Dar sa mai maturi, speli, plus geamuri. udat flori, curatat gradina.
La o asociatie compusa din doua scari, 54 de apartamente, salariul ingrijitorului este de 600 net.
Legat de convocare adunarii generale am si eu niste nelamuriri:
La noi sunt mai multe probleme in bloc:
Prima dintre ele ar fi legata de un om care nu doreste sa duca citirea apometrelor pe motiv ca timp de 1 an de zile de cand a dus ultima oara citirea el a fost incarcat in plus.Asa ca omul a vb cu presedintele de asociatie si asta a spus sa fie trecut cu 0 pana se face regularizarea(desi omul avea 125 mc acum un an si cand i s-a facut citirea cica avea 118)
A doua: Vreau sa discutam mai multe probleme legate de bloc(de hidroizolatie apartamentului meu la care nu am primit nici un ban pentru ca vezi doamne cenzorul care e o baba obosita nu-i convine sa plateasca pentru ceva ce ea nu beneficiaza "asta e riscu" asa ne-a spus dansa)+ o dorinta de a termoizola blocul utilizand banii primariei.
A treia: Pierderi mari de apa care tot ni se pun din cauza faptului ca am fi uniti cu scara vecina ,iar la ei tine alt administrator asociatia si unii cica nu au apometre.Ajungem si la pierderi de 10 lei pe apartament(ca asa ni se pun pierderile la noi)
Din cate am observat, nu prea se face nici o miscare si nu prea se doreste a se face adunare pana nu vine baba din strainatate(ca na e cenzor si face parte din comisie)
Doream sa va intreb: Se poate face un convocator care sa fie afisat peste tot pe unde se poate si sa se tina cont de acel convocator?Stiu ca este si un convocator mobil legat de semnaturile oamenilor,dar cu el nu stiu cat de multe semnaturi pot aduna.Vreau sa merg si mobil dar vreau sa incerc sa afisez si apoi sa pot obliga cumva oamenii sa vina pentru a se face ceva.
Administratorul a spus cu glas scazut ca el vine nu e problema,dar ca aici e un grup cu interese si eu doresc sa il dau cumva jos.De presedinte nu pot spune nimic ,lui i s-a parut normal sa il trecem pe om cu 0 pana ajunge la cat e trecut acolo la lista administratorului cu toate ca omul nici citirea de acum nu o da si nici nu plateste intretinerea.
La fel presedintele vrea sa facem tot prin aprilie adunarea ca atunci ar fi cam 1 an de cand s-a facut ultima oara adunarea generala la care nu am fost convocat.(tot cam prin perioada respectiva cica ar veni si "importantul" cenzor din strainatate) Se poate organiza o adunare la mai putin de 1 an?
O adunare generala poate fi convocata, pentru motive speciale, si de 20% dintre proprietari.
Initiatorul intocmeste un tabel, in capul fiecarei foi a tabelului scrie un text care sa spuna de ce este convocata adunarea generala, obtine 20% din semnaturi, face afise si le pune in locuri vizibile.
La prima convocare trebuie indeplinit cvorumul necesar de 50% + 1 dintre proprietarii membri ai asociatiei.
Daca acest cvorum nu se intruneste, se reconvoaca si de data aceasta se pot lua hotarari cu majoritate de voturi dintre cei prezenti, indiferent ce procent se intruneste din totalul membrilor asociatiei, prezenti la adunarea generala.
Referitor la determinarea intrunirii, numai partea cu reparatia terasei este un motiv serios si special. Cenzora ar trebui sa cunoasca legislatia si sa stie ca locatarii de la ultimul etaj sunt la fel de proprietari ca toti ceilalti, iar riscuri nu au de ce sa-si asume deoarece terasa este proprietate comuna la reparatia careia trebuie sa participe toti proprietarii, fara exceptie, chiar daca sunt si cenzori.....
Adunarea generala se poate desfasura si fara prezenta doamnei cenzor.
Dar sa stiti ca reparatia terasei trebuie sa fie facuta si decisa de comitetul executiv, respectiv presedinte, daca se constata ca exista infiltrari de apa, nu e neaparat nevie de convocarea unei adunari generale.
Pierderile de apa vi se pun pentru ca exista o diferenta intre consumul facturat si totalul consumului declarat de proprietari. Cu si fara adunare generala, daca aceasta diferenta va exista in continuare, ea tot vi se va calcula, 10 lei nu este o suma mare pentru "pierderi de apa".
Puteti astepta si pana in martie la adunarea generala anuala. De ce musai in aprilie, daca sunt probleme pe care proprietarii le vor de discutat? Nu se poate convoca si cu o luna mai devreme? Prezenta doamnei cenzor nu este necesara, decat daca are de dat vreun raport catre proprietari.
Consider pierderi mari de apa si acei 10 lei deoarece nu suntem decat 18 apartamente din care in 2 nu locuieste nimeni.Deobicei din ce am vazut pe factura de apa pusa la afisier rezulta un consum de 90 de metri cubi apa consumati si citirea e facut pe doar 60 hai 66 metri.Mi se pare destul de mult cam 1/3 din consum s-ar pierde nefiind tevi sparte.Vreau sa facem separare de conducta fata de scara vecina,(tata a fost la o firma care ia intocmit proiect pentru separatie in care este inclus tot, acest proiect i-a fost dat administratorului ca sa nu se streseze prea tare in cautarea de solutii+ ca na e administrator) dar cenzora zice ca e un cost prea mare(ca apometru de bransament e prea scump) si ca mai important este sa se faca curatenie pe casa scarii si montare interfon.De parca omul face curatenie cand are inundatie in casa. De asteptat nu prea as vrea sa astept pana cand vine cenzorul pentru ca sigur as avea probleme si mai mari in adunarea oamenilor .Ea umbland din casa in casa sa zica ca ai mei au interese ca vor sa ii punem sa plateasca bani pentru diverse probleme si ca asta e riscu daca stai la ultimul etaj.
Problema cu cenzora e de ceva timp.
Tata meu a facut toate actele pentru a se infiinta asociatia de proprietari.Cand totul a fost gata tata a dat actele la cel care era ales presedinte.A vrut sa o puna pe mama cenzor.Atunci cand a facut aceste hartii traia bunica in acest apartament asa ca nu aveau pretentii la nimic ca nu faceau parte din bloc.Dupa ce a predat actele aceasta baba s-a dus la presedinte si a inlocuit-o pe mama cu toate ca ea nu a facut nimic pentru a face aceasta asociatie,era doar o locatara. Neinteresant atat timp cat treaba se face cum trebuie,dar probleme au existat si atunci si nu au fost rezolvate.Bunica nu dorea scandal pe aici si treburile au fost lasate asa cum erau.
Acum m-am mutat aici si eu vreau sa fie lucrurile cum trebuie.Nu ma intereseaza sa am functie de conducere ci pur si simplu sa nu platesc bani inutili la intretinere,sa pot rezolva ceva cu acoperisul,iar omul care are pus pe 0 la apa sa fie dat in judecata.
Fiind 18 apartamente ar trebui cam 3-4 apartamente sa semneze acest convocator.O sa incerc sa pun afise peste tot si sa caut macar 2-3 oameni dispusi sa vina la adunare.