avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Sunt eleva si am fost amendata. Daca nu platesc pot fi ...
Discuție deschisă în Executare silită

Sunt eleva si am fost amendata. Daca nu platesc pot fi executata silit?

Sunt eleva,minora am o amenda pe care nu am platit-o la timp si acum mia venit o somatie cu un titlu executoriu,daca nu platesc pot fii executata silit? si ce se poate intampla..au de pierdut ceva parintii mei? Am un termen de 15 zile pt a plati si nu am bani.
gabytza_4u10 a scris:

Sunt eleva,minora am o amenda pe care nu am platit-o la timp si acum mia venit o somatie cu un titlu executoriu,daca nu platesc pot fii executata silit? si ce se poate intampla..au de pierdut ceva parintii mei? Am un termen de 15 zile pt a plati si nu am bani.



Din cate stiu din propria experienta amenda neplatita ajunge la primaria de care aparti si intra la impozitul parintilor .
Si parca termenul ptr prescriptie era de 3 ani ?
Buna dimineata, amenzile nu sunt purtatore de accesorii ( majorari sau penalizari de intarziere).
Termenul de prescriptie a amenzilor este prevazut in Codul Fiscal. Nu mai ca, atentie ! Exista un termen de prescriptie de 5 ani pentru exercitarea dreptului la actiune in vederea obtinerii unui titlu executoriu si un alt termen de 5 ani pentru executarea titlului. Plata amenzii, in principiu, se presupune ca este facuta de buna-voie. Statul, in calitatea sa de incasator al amenzii are la dispozitie un termen de 5 ani pentru a-l actiona in judecata pe cel amendat, daca acesta nu plateste amenda binevol. Inlauntrul acestui termen de 5 ani, statul poate cere, pe cale judiciara executarea amenzii si in ipoteza in care obtine titlul executor, il poate pune in executare in urmatorii 5 ani. Daca tragem lini si adunam, cel amendat si care nu a platit amenda de bunavoie, poate rasufla usurat dupa trecerea a cel putin 10 ani. Pe de alta parte, unele acte normative prevad ca amenda neplatita in termenul prevazut poate fi transformata in zile inchisoare.#-o
OUG 108/2003 a desfiintat inchisoarea contraventionala si amenda contraventionala nu se poate transforma in inchisoare.
Intr-adevar cei mai multi care au expus aici au fost aporape de avedar,fiecare cu cate ceva.Amenda odata ce ai primit-o nu mai se acumuleaza nici o alta majorare a contravalorii debitului in timp,deci nu este purtatoare de dobanzi sau penalitati.Cat priveste faptul ca in termen de 5 ani se va sterge debitul nu este corect,caci in ceea ce priveste debitele fiscale,odata inceputa executarea silita debitul nu se mai prescrie.Este posibil sa ti se prescrie debitul doar daca te face insolvabila,in cazul in care nu ai bunuri sau venituri(inclusiv bani in cont la banca).In acest din urma caz se prescrie in cinci ani debitul ,de la momentul in care ai trecut in evidenta de insolvabili.In toata aceasta perioada se poate sa iti trebuiasca acte de la primarie iar daca nu platesti ,in acesti cinci ani,nu ti se elibereaza actul solicitat.Sfatul meu este sa platesti,cu toate ca este posibil sa ti se radieze debitul dupa cei cinci ani si sa scapi .Este posibil sa nu te treaca la insolvabili si atunci iti trimit continuu acte de executare pana cand te gaseste cu sume de bani si te executa.Acum tu ramane sa iei o hotarire.O zi buna.

Alte discuții în legătură

Prescripție amendã contravenționalã Floexe Floexe Art. 131 din OG nr. 92/2003 prevede prescripția amenzilor contravenționale. dar prescripția dreptului la acțiune cât este, de la ce dată ... (vezi toată discuția)
Prescriptie! goldfish goldfish va rog din suflet sa ma ajutati cu 2 raspunsuri pt. intrebarile mele: 1.in ce termen se prescrie executarea sanctiunii amenzii ... (vezi toată discuția)
Cum solicit inlocuirea amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii? aidu aidu Am omis sa solicit in timpul procesului, iar instanta mi-a respins apelul. Mai pot acum solicita, spre exemplu prin contestatie la executare, sa fie ... (vezi toată discuția)