Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema. Locuiesc in orasul Tg Frumos, jud Iasi.Blocul nostru are o singura scara.Toti locatarii au apa trasa separat. O parte dintre ei au datorii la apa si au apometrele luate de la usa-nu au apa de ceva vreme.De doua zile a venit Apa Vital si a a luat apometrul de jos, din afara blocului, si nu mai avem deloc apa. Nu stiu ce sa facem. Practic,ei au oprit apa celor ce se afla cu plata la zi. Repet, rau-platnicii sunt deja debransati demult de carte Asociatia de proprietari. Dati-mi,rogu-va, cateva sfaturi ce trebuie sa facem locatarii care desi au plata la zi si au apa trasa separat, ni s-a oprit furnizarea. Ce putem face? Este acesta un abuz?Cui ne putem adresa?
Am inteles ca mai exista astfel de cazuri in orasul Iasi si se motiveaza ca Apa Vital nu poate interveni, nu poate face contracte individuale, pt ca se incalca proprietatea colectiva-scara blocului. Nu inteleg asta de vreme ce la gaz si curent electric acest lucru este perfect legal. Ce se poate face pt a se pune capat acestui abuz pana la urma?Repet, rau-platnicii erau deja debransati, avand luate apometrele de la usa.Practic, Apa Vital a oprit furnizarea apei potabile doar celor care se afla cu plata la zi.
Ce sa facem pt a avea si noi statutul celor care stau la case?Si ei au apometrele pe proprietatea privata?
Domnule Grecu,inteleg ca sunteti demult angajat in aceasta problema cu Apa Vital. Cum sa facem sa participam si noi la aceste demersuri de intocmire a contractelor individuale?
Eu am inteles altfel. Asociatia de prop. este titularul de contract cu furnizorul de apa-canal, respectiv Apavital Iasi. Proprietarii din scara respectiva, din proprie initiativa si pentru a se apara de prop. cu probleme si-au tras o conducta pe casa scarii, au montat apometrele in niste cutii pe care le pot inchide - totul, cum spuneam, pentru a se proteja. Ei, as. prop. a luat apometrele prop. rauplatnici pentru a mai limita paguba, insa cred ca as. prop. este mai mare (mai multe blocuri/scari) si au debite destul de mari la Apavital incat acestia sa procedeze la inchiderea apei, nu stiu la toata asociatia sau numai la scarile cu probleme...
Fiind din Iasi, cunosc aceste chestiuni. Apavital nu vrea sa piarda "halvita" si sa incheie contracte individuale cu proprietarii pe motivul arata de autorul topic-ului. Este o mare vrajeala a furnizorului si nu stiu cat o sa tina, depinde de legislatie care acum le permite acest lucru...
Dupa parerea mea cand se afirma ca se fac abuzuri, nu aveti informatii suficiente pentru a continua discutia in aceasta directie. D-na @elga50, pe buna dreptate pune mai multe intrebari la care asteptam raspuns, apoi putem continua discutia.
Oricum, din practica lucrului cu acest furnizor, va informez ca prin contractul de furnizare sunt prevazute clauze de debransare in caz de neplata a serviciilor furnizate si pana una-alta consider ca orice om cu scaun la cap trebuie sa inteleaga acest lucru. Aaaa, ca prin intreruperea apei sunt afectati si proprietarii cu plata cheltuielilor la zi? Ei, ce noutate aflam! Tocmai asta este intr-adevar o discutie - intocmirea de contracte individuale de furnizare si terminam povestea, insa Apavital nu vrea, ca chipurile se baga pe proprietatea mea. Foarte bine zicem noi, scriem in contract ca ai voie sa faci acest lucru (de fapt este vorba numai de conductele de canalizare...). Sunt mofturi de 2 lei si nu stiu cat or sa mai tina. Suntem in discutii cu o serie de parlamentari pe aceasta tema, insa si furnizorii sunt bine reprezentati la toate nivelurile si observa ca le merge bine...
@adam grecu
De acord cu dv. si bine ne-ar fi ca fiecare sa plateasca consumul lui personal, afisat pe contor la AC, AR, gaze, electrica, electrica la comun (cu amprenta evidentiata pe un calculator de cate ori punem degetelul pe intrerupatorul scarii, caldura, un cantar de gunoi cu card la ghena, card la lift si sa platim de cate ori ne-a inregistrat liftul ca ne-am plimbat cu el, card la gatul femeii de serviciu de cate ori ne-a maturat in fata usii si tot asa......contoare si carduri de masurare a toate cate le folosim la bloc.
Dar cu diferenta de la consumul personal insumat de la toate apartamentele pana la consumul facturat cum facem? Ca oricat ne-am blinda cu contoare si carduri de masura...tot mai ramane ceva "la comun" si cineva care va contesta mereu aceste plati "la comun".
Dar pana atunci mai bine ne-am civiliza si ne-am schimba mentalitatea sa nu ne mai furam intre noi, astia mici, ca ce sa mai zici cei de a caror mana care intra pana la palma sau pana la cot in avutul colectiv, depinde soarta ta? Ce-ar fi sa ne schimbam noi mentalitatea de a convietui civilizat unii cu altii si daca vecinul ne spune ca il deranjam sa ne cerem scuze si sa nu-l mai deranjam....sau sa incercam sa ne platim darile catre asociatie, intelegand ca daca nu ni le platim pe ale noastre ne fortam vecinii sa ni le plateasca?....Si, ma rog, pana la urma, sa injuram mai putin si sa muncim si sa ne implicam mai mult, a, ce ziceti? N-ar fi mai simplu si mai ieftin?
Furnizorii nu vor sa faca aceste contracte individuale pentru ca nu au cum sa controleze pierderile din interiorul condominiului pentru ca infrastructura este a asociatiei, nu a lui, a furnizorului.
@elga50,
Nu vreau sa fiu inteles gresit. Sunt de acord 100% cu dvs. Da, cu privire numai la contractele individuale la apa potabila. Se spune ca cea mai mare diferenta se datoreaza din cauza apometrelor din apartamente care sunt de o clasa de precizie foarte slaba. Ei, daca pe furnizor il deranjeaza chiar asa de tare acest aspect, sa-si puna contorul lui (asa cum fac toti furnizorii de alte utilitati) si terminam discutia. Sigur ca ar fi o investitie, dar am sa va trimit o poza cu sediul Apavital din Iasi sa vedeti ce sediu si-au tras!!! Numai gardul inconjurator a costat cateva zeci de miliarde de lei (2-3 ani in urma). Pai despre ce vorbim?
Pe de alta parte mentalitatea romanasului o cunosc foarte bine. Avem exemple cu nemiluita. Ce sa mai zic de amaratul de parlamentar bucurestean care desi are casa, masa si tot tacamul solicita de la guvern sute de milioane de lei pentru a sta in gazda sau la hotel de nu stiu cate stele! Noi ce sa facem?
Ehe, hei, doamna nu ma provocati!
Nu voi sa va provoc....ca stiu ce urmeaza....:happy::secret::tomato: Daca nu v-as cunoaste!...:) Desi tare mi-as dori un text de moldovean hatru din inima Iesilor....
Bun, revenind la ale noastre, nu e vorba numai de apometre, ca hai sa zicem ca le-ar pune...e vorba de restul infrastructurii pana la apometre. Ar trebui sa si-o ia in proprietate si deh, hai sa fim cinstiti, cine si-ar lasa proprietatea lui (tevile) pe proprietatea si in gestiunea altuia (asociatia).
S-ar ivi alte probleme.....
Bun, am inteles ca nu vreti sa ma provocati, dar va veni timpul cand legislatia il va obliga pe dom' furnizor, deocamdata singurul, deci monopolist, sa vina sa ne roage sa incheiem contrac de furnizare cu el dar in alte conditii... Daca discutam astazi, vedeti ce se intampla. Toata lumea consuma, dar de platit, plateste numai cine doreste !
Am exemple cu duiumul. Omul are 2-3 telefoane mobile in casa, ba si unul fix cumulat su serv. de internet si CATV pe care le achita constiincios; ce mai are? are contract cu cei de la E-on, electica si gaze naturale. Le achita? Ehehei si inca cum!
Sa nu continui. Deci, unde exista "comutator" de decuplare a serviciului, gata, omul nu mai are rate de achitat, nu mai are ingropaciuni, nu mai are nimic, merge la furnizori, achita serviciile si zice ca este in rand cu lumea.
La as. prop. unde curge "apa din perete" fara ca el sa o solicite, este problema noastra a celor care platim - efectiv acesta este raspunsul unui brav moldovean de-al nostru. Ca ce vina are el ca este apa pe teava? Pai nu? Pai da! Daca il dai in judecata pentru a recupera din paguba, vai ce hotii mai sunt pe la asociatie, uite ca valoarea penalizarilor este mai mare decat suma la care s-a calculat si de fapt ce se face cu aceste sume, nu le transfera hotomanul de administrator intr-un cont privat? Nu spun noutati, de aceea ma opresc si va doresc o zi buna tuturor, iar lui dom' Tudose sa mai aiba rabdare. Este necesar sa va interesati la as. prop. de care apartineti cam cum sta treaba cu debitele catre Apavital si care este ponderea scarii dvs. in tot balamucul in care ati intrat. Poate descoperiti vre-un abuz chiar in ograda dvs...
Apa oprita
jerryku
au voie sa opreasca apa potabila la bloc? in caz de neplata nu i se pune in vedere asociatiei de proprietari ca i se va opri apa rece si nu se ajunge macar la ... (vezi toată discuția)