avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Termen de prescriptie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Termen de prescriptie

Buna ziua.Pe scurt am urmatoarea problema:in mai 2003 ,dupa un control din partea Garzii financiare , am primit o amenda ,pe persoana fizica (fiind administrator al societatii).Am facut contestatie , s-a judecat si a fost respinsa contestatia.Din iunie 2003 nu am mai primit de la cei in drept instiintare de plata sau orice alt document pana astazi , cand a venit un titlu executoriu de la Administratia financiara.S-a prescris acea amenda?Multumesc
Cel mai recent răspuns: avas , utilizator 20:54, 8 Mai 2008
amenzile se prescriu in termen de 5 ani.
Inceperea termenului de prescriptie
Potrivit art 127 alin (1) din Codul de procedura fiscala, Republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.

In temeiul alin (2) al aceluiasi articol, termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.


Suspendarea termenului de prescriptie
In baza art 128 din codul de procedura fiscala, termenul de prescriptie prevazut la art. 127 se suspenda:
a) in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de
prescriptie a dreptului la actiune;
b) in cazurile si in conditiile in care suspendarea executarii este prevazuta de lege ori a fost dispusa de instanta judecatoreasca sau de alt organ competent, potrivit legii;
c) pe perioada valabilitatii inlesnirii acordate potrivit legii;
d) cât timp debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la executarea silita;
e) in alte cazuri prevazute de lege.

Referitor la prevederile art 128 lit. a) din c. pr.fisc., arat faptul ca, acest text de lege face trimitere la DECRETUL nr. 167 / 1958 privitor la prescriptia extinctiva, care constituie dreptul comun in materie.Prin urmare, in privinta suspendarii prescriptiei extinctiva sunt aplicabile si prevederile art 13 si art 14 din Decretul nr. 167 / 1958. De asemenea, in materia suspendarii termenului de prescriptie a executarii silite, sunt aplicabile si dispozitiile prevazute de art 405 indice 1 c. pr.civ.

Privitor la efectele suspendarii cursului prescriptiei extinctive, precizez ca, dupa incetarea suspendarii, prescriptia isi reia cursul, socotindu-se si timpul scurs inainte de suspendare.

Intreruperea termenului de prescriptie
Potrivit art 129 din c. pr. fiscala, termenul de prescriptie prevazut la art. 127 se intrerupe:
a) in cazurile si in conditiile stabilite de lege pentru intreruperea termenului de
prescriptie a dreptului la actiune;
b) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de plata a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii in orice alt mod a datoriei;
c) pe data indeplinirii, in cursul executarii silite, a unui act de executare silita;
d) pe data intocmirii, potrivit legii, a actului de constatare a insolvabilitatii
contribuabilului;
e) in alte cazuri prevazute de lege.

Intreruperea termenului de prescriptie extinctiva prevazut de art 129 lit. a) c.pr.fisc., este reglemementata de dispozitiile prevazute de art 16 din Decretul nr. 167 / 1958 privitor la prescriptia extinctiva, care asa cum am mai aratat, constituie dreptul comun in aceasta materie.

In aceasta materie a intreruperii termenului de prescriptie a executarii silite, mai sunt incidente si prevederile art 405 indice 2 c.pr. civ..

Referitor la efectele juridice ale intreruperii cursului prescriptiei extinctive, arat faptul ca, intreruperea sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit imprejurarea care a intrerupt-o.Dupa intrerupere incepe sa curga un nou termen prescriptie.

Efecte ale implinirii termenului de prescriptie

Daca organul de executare constata implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita a creantelor fiscale, acesta va proceda la incetarea masurilor de realizare si la scaderea acestora din evidenta analitica pe platitori ( art 130 alin (1) din c. pr. fisc. )

In temeiul alin (2) al aceluiasi articol, sumele achitate de debitor in contul unor creante fiscale, dupa implinirea termenului de prescriptie, nu se restituie.

In consecinta, dupa implinirea termenului de prescriptie extinctiva, statul, prin organele sale, isi pierde dreptul de a obtine prin constrangere drepturile banesti de la debitorul obligatiei raportului juridic de drept financiar.

Cu toate acestea, sumele de bani achitate de catre debitorul contribuabil in contul unor creante fiscale pentru care s-a implinit termenul de prescriptie nu se mai restituie acestuia.

Prescriptia dreptului de a cere compensarea sau restituirea
Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire ( art 131 c.pr.fisc.).
avas a scris:

Buna ziua.Pe scurt am urmatoarea problema:in mai 2003 ,dupa un control din partea Garzii financiare , am primit o amenda ,pe persoana fizica (fiind administrator al societatii).Am facut contestatie , s-a judecat si a fost respinsa contestatia.Din iunie 2003 nu am mai primit de la cei in drept instiintare de plata sau orice alt document pana astazi , cand a venit un titlu executoriu de la Administratia financiara.S-a prescris acea amenda?Multumesc



Nu este prescrisa acea amenda. Asa cum s-a mai scris, dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale provenite din amenzile contraventionale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept. In speta, la data de 1 ianuarie 2009 expira termenul de prescriptie.



E tare fiscul,asa e?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita.intrerupere ,suspendare curs prescriptie vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si o ... (vezi toată discuția)
Intrerupere vs suspendare curs prescriptie executare silita vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si oexecutare ... (vezi toată discuția)
Notificari plata sau somatii! FLAVIA VLAD FLAVIA VLAD doresc sa stiu daca notificarile de plata sau somatiile de plata de la firmele de recuperare pot intrerupe termenul de trei ani de prescriptie exintiva? ... (vezi toată discuția)