Ma ajutati, va rog, in legatura cu stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei pentru crestere copil? Mai exact: sunt angajata cu contract de munca din data de 2 martie 2010, am lucrat pana la 31 decembrie 2010, apoi, de la 1 ianuarie 2011 si pana la data nasterii copilului, 29 ianuarie 2011, am avut concediu medical.
Copilul s-a nascut la 38 de saptamani. Intrebarea este: s-a realizat intreg stagiul de cotizare? Iar daca nu se poate face ceva: 1) 38 de saptamani poate fi considerat prematur sau 2) as putea sa-mi platesc retroactiv contributii la CAS pentru perioada care-mi lipseste?
Soţia mea a născut în aprilie 2011. A beneficiat de urătoarele venituri în 2010 şi 2011:
- venit din salar
- venit din activităţi independente (PFA) (iunie 2010 - martie 2011)
- venit din contract de colaborare cu societate de asigurări
- venit din cedarea bunurilor (chirii).
1. Va rog să-mi spuneţi care din aceste venituri sunt luate în considerare pentru CCC.
2. Care este modul de calcul a veniturilor din PFA din moment ce ele au fost realizate după iunie 2010? Pe declaraţia de venit este trecută suma global pe 2010, iar pe 2011 a fost declarată o sumă estimativă realizată pe primele 3 luni din 2011, activitatea fiind suspendată după naşterea copilului.
1. Veniturile din chirii nu sunt venituri profesionale si nu sunt luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.
2. Celelalte venituri precizate de dvs. sunt venituri profesionale si vor fi luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.
3. Daca vreti sa stiti cum se calculeaza indemnizatia pentru CCC va rog sa-mi dati, pe masaj privat, o adresa de e-mail si va trimit legislatia si materialele necesare.
Buna ziua!Am lucrat 8 luni cu contract de munca pe perioda determinata. In urmatoarea luna dupa incheierea contractului(luna curenta), am ramas insarcinata.Stiu ca numai daca am obtinut venituri impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului voi putea beneficia de indemnizatie pentru CCC. Mai am nevoie de 9 luni de cotizare daca nu ma insel...
Cumnata mea are o fetita care, tocmai a facut 2 anisori si o lasa zilnic in ingrijirea mea cat ea este la serviciu.
Intrebarea este: se poate ca ea sa-mi faca un contract de munca, cu cateva ore pe zi, cum ca ingrijesc copilul? Mentionez ca purtam acelasi nume de familie si stam la aceeasi adresa. Sau trebuie obligatoriu sa am CIM in cadrul unei firme?
Va rog din suflet sa-mi dati un sfat!..ca si viitoare mama imi doresc sa pot asigura vitorul copilului meu.
1. Puteti incerca sa incheiati un CIM cu program redus (de o ora pe zi sau pe saptamana) cu orice firma sau o conventie civila de prestari servicii. Venitul nu conteaza, poate fi cat de mic.
2. Puteti incheia un CIM si cu cumnata dvs. (ca persoana fizica angajatoare) dar sa mergeti la ITM sa va ajute cu un model de CIM si sa va spuna cum se procedeaza.
3. Cand veti intra in CCC sa nu uitati sa incetati CIM.
Va multumesc domnule TudorValeriu pentru sfatul si amabilitatea dumneavoastra!
Va rog sa ma scuzati pentru insistenta, insa mai am niste nelamuriri: la ce se refera mai exact "CONVENTIA CIVILA DE PRESTARI SERICII"?
Am uitat sa specific faptul ca , cumnata mea este din nou insarcinata in 3 luni.
In cateva luni va intra in prenatal si pe urma in CCC.
In calitate de persoana fizica angajatoare, ii va afecta in vre-un fel CCC, va putea beneficia de indemnizatia pentru copilul care se va naste?