avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentaraJudecatoria?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentaraJudecatoria?

Buna seara.Prin hotararea de divort am primit spre crestere si educare cei 2 copii minori rezultati in urma casatoriei,iar fosta sotie este obligata sa plateasca pensia alimentara.Intrebarea mea este daca judecatoria trimite automat catre locul de munca al fostei sotii dupa datele din adeverinta de salariu existenta la dosar instiintarea de poprire a sumei datorate si trimiterea de catre angajator catre mine(respectiv copii),sau sunt nevoit eu sa fac demersurile necesare.Cum trebuie sa procedez in aceste cazuri?Cu multumiri.
Cel mai recent răspuns: lorellay , utilizator 10:40, 15 August 2008
sdianaviolina a scris:

este de investit ceva, intrucat hotararea nu se refera doar la pensia de intretinere, ea solutioneaza in cadrul cererii principale de divort si problema incredintarii minorilor, numele fostei sotii si a cuantumului sau cotei pensiei de intretinere. Chiar daca art.278 e clar, stim ca in practica lucrurile nu stau de loc asa si e bine ca persoana interesata sa aiba toate variantele. Nu de alta, dar sa nu fie revoltat dupa un an de asteptare acasa, de ce nu a intrat in posesia banilor cu titlu de pensie de intretinere...X-(


Sunt de acord cu Elis.=D>
Nu are pt. ce sa investeasca hotararea. Ea poate fi executata dupa ramanerea ei definitiva si irevocabila, fara investirea cu formula executorie. Asta numai daca nu vrei sa executi reluarea numelui de catre fosta sotie:D
Si practica e la fel de clara ca si art.278 cpc. Executorii judecatoresti stiu care e situatia.
In plus, nu trebuie asteptat un an.
Dispozitiile instantei cu privire la pensia de intretinere se comunica din oficiu, urmand ca unitatea unde lucreaza persoana obligata la plata sa popreasca suma stabilita.
Doar in situatii exceptionale este nevoie ca un exemplar legalizat al sentintei judecatoresti sa fie dus personal la locul de munca al debitoarei.
Potrivit art.278 C.proc.civ., hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect rente ori sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii, precum şi pensii acordate în cadrul asigurărilor sociale (pct.3), asadar nu e nevoie de investire.
De acord cu voi, daca merg cu o sentinta sa execut debitorul pentru pensie de intretinere, nu trebuie sa investesc acea hotarare, conform 278; daca aceeasi hotarare imi e necesara sa-mi preiau unele bunuri, o investesc.
Dar...
Conform 453, instanta e obligata sa trimita poprirea... Caci am citit pe aici ca nu e o regula... nu e o regula, e un articol de lege si e obligatoriu pentru orice instanta din tara asta, indiferent ce practica are... numai daca nu practica nerespectarea legii.
Tot art. asta minune care spune ca instanta va infiinta poprirea din oficiu, spune ca instanta va face acest lucru imediat ce hotararea a devenit executorie conform legii... :help: Cum adica? Pai tocmai ne spunea 278 ca e executorie de drept hotararea... :O In toate cele cateva cazuri de la 453, hotararea primei instante e executorie de drept conform 278... :))
De aici atata confuzie cu investirea sau neinvestirea hotararii pentru unii... ca nici legea nu e tocmai clara in exprimare; din anumite parti pare ca o iei, o legalizezi (asta oricum iti trebuie si ce mi-e una, ce mi-e alta!) si o executi, din alte parti reiese ca poate sa fie pusa in executare "de indata ce este executorie conform legii". Pai... ea este executorie imediat ce exista! :O
Cred ca scopul legii se poate deduce, dar este exprimat tare prost!
Eu am avut dosare de stabilire pensie minor; in toate instanta a trimis la serviciul celui ce trebuia sa plateasca intretinere cererea de infiintare a popririi din oficiu... Si chiar in caz de plata a pensiei de intretinere din pensia debitorului obtinuta ca urmare a contributiilor sociale...
daac instanta nu trimite poprirea, faceti o cerere catre instanta ca, in baza 278 si 453 sa trimita aceasta poprire la serviciul debitorului, poate au uitat, poate au multe dosare...
buna ziua
si eu am o problema asemanatoare .
Acum 10 luni am divortat si am un copil. Prin hotararea de divort s-a hotarat ca fostul sa plateasca un sfert din venit. In momentul divortului nu avea venituri si a fost deacord sa plateasca un sfert din venitul minim pe economie. Dupa 2 luni s-a angajat. Pana acum 2 luni imi platea regulat in fiecare luna . De acum 2 luni nu imi plateste decat cand vrea el. Am luat hotararea de ii fac poprire pe salariu. Care este metoda: fac adresa la judecatorie prin care cer sa fie instiintata societatea sa ii retina si sa vireze pensia sau ii cer eu direct angajatorului in urma unei adrese de poprire si ii atasez o copie a hotararii de judecata?
Buna ziua,
O problema legata de pensia de intretinere as avea si eu. Am primit ieri de la firma la care a fost angajat fostul meu sot o notificare prin care mi se comunica faptul ca el nu mai lucreaza la acea firma din data de 18.07.2008. Pensia a fost achitata, respectiv pentru luna iulie. Eu nu cunosc acum unde lucreaza fostul meu sot.
1. Cum trebuie sa procedez in cazul in care nu voi primi pensia copiilor in luna urmatoare?
2. Nu am primit acei bani care ar fi trebuit sa mi-i dea din momentul deschiderii actiunii si pina la hotararea data de judecator, respectiv 03.12.2007-12.05.2008. :(
Va multumesc respectuos!

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Andrei_I Andrei_I Buna ziua! Am o hotarare data de catre judecatorie, irevocabila pe divort. Cand se implineste termenul de apel pentru celelalte capete de cerere, cel care ma ... (vezi toată discuția)
Plangere penala alina_konya alina_konya Va rog sa-mi spuneti de ce acte sunt nevoie inafara de plangerea penala care am inteles ca se depune la tribunal deoarece am de recuperat pensia alimentara pe ... (vezi toată discuția)
Cerere de poprire- pensie de intretinere de recuperat viomari viomari Buna ziua, Dupa terminarea divortului instanta a hotarat ca paratul sa plateasca pensia alimentara celor 2 copii ,de la introducerea actiunii de divort. As ... (vezi toată discuția)