avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical dupa CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical dupa CIC

Buna ziua,

Va cer ajutorul intr-o problema cu care ma voi confrunta peste 2 luni: poate o persoana beneficia de concediu medical platit imediat dupa concediu ingrijire copil si apoi sa intre in concediu de sarcina si lauzie?

Pe data de 05.aprilie 2011 copilul meu implineste 2 ani. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc pe 17 august 2011. Chiar daca perioada intre 05 aprilie si 10 august este mai mare de 126 zile calendaristice, nu ma pot intoarce la serviciu (sarcina cu risc) si trebuie sa-mi iau concediu medical 75% pentru 2-3 saptamani. Apoi voi prezenta concediul de sarcina si lauzie. De asemenea mentionez ca lucrez in sistemul privat si am 2 ani vechime la respectivul loc de munca inainte sa intru in concediu pt primul copil.

Va rog sa imi spuneti:
1. Care este baza de calcul a celor 75% pentru CM ,situatia mai sus mentionata? POate angajatorul sa-mi refuze acest concediu?
2. Care este baza de calcul pentru concediul prenatal si postnatal ?
3. Exista vreun temei legal care stipuleaza neplata drepturilor banesti pentru perioada de CM, daca acesta survine imediat dupa CIC?
4. Ce indemnizatie voi primi cand intru in CIC cu bebe 2? Baza legala si procentul?

Numai bine!

Cu multumiri,
Ioana Matei
Cel mai recent răspuns: nilufera , utilizator 12:01, 21 Februarie 2011
Multumesc foarte mult pentru lamuriri!

"Baza legala si procentul?
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
16 mai intra in sarcina si lauzie
Procentul este de 75%."

Concediul medical obisnuit nu intra in baza de calcul a indemnizatiei pt CCC, pentru al doilea copil ?

Multumesc inca o data!
Ba da, v-am raspuns la punctul 4.
Si eu sunt in aceeasi situatie, am o perioada intre CIC acoperita de concediul de maternitate; am inteles cum se calculeaza si concediul si indemnizatia pt CIC 2 insa, in normele de aplicare a OUG 111 scrie urmatorul lucru:
Art 4. In situatia prevazuta la art 3 daca din calcul rezulta un cuantum al indmenizatiei mai mic decat cuantumul indmenizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil atunci se acorda indemnizatia lunara cresterea copilului primita anterior.
ART 3 se ref la perioada de 12 luni care poate fi constituita din CIC, concediide maternitate sau perioade in care s-au realizat venituri.

Pentru mine este f important cum se va calcula CIC 2 pentru ca daca iau aceeasi indemnizatie ca in CIC 1 o sa aleg numai 42 de zile ca si concediu pre-post natal care o sa fie mai mic decat indemnizatia actuala; intrebarea am pus-o si la agentia pentru prestatii sociale dar evident ca nu au amabilitatea sa imi raspunda sau poate nu stiu nici ei, nu ar fii o premiera.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studenta insarcinata PalyAlexandra PalyAlexandra Buna ziua, Sunt studenta la medicina anul 5 si am ramas insarcinata. Lucrez part time pentru a-mi plati asigurarile medicale. Intrebarea mea este: \"De ce ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu de maternitate si de concediu pentru cresterea copilului? florydulcik florydulcik fiind angajata la 4 ore(partime).dupa ce perioada pot beneficia de concediu maternal?beneficiez de indemnizatia pt ingrijire copil?daca da,dupa ce perioada de ... (vezi toată discuția)
Presedinte asociatie club sportiv - indemnizatie crestere copil catadiac2 catadiac2 Buna ziua, Ma aflu in situatia in care sunt presedintele unui club sportiv si in acelasi timp insarcinata in 6 luni. In acelasi timp am un contract ... (vezi toată discuția)