avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract pe durata determinata in locul perioadei de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract pe durata determinata in locul perioadei de proba

Lucrez de 2 luni la o firma si ma aflu inca in asa zisa perioada de proba, care mi s-a spus la interviu ca va fi de 3 luni. Ideea este ca mi s-a facut contract pe durata determinata pe aceste 3 luni, urmand ca apoi sa fie pe durata nedeterminata. De cateva zile am anuntat ca vreau sa plec prin acordul partilor (art 55. lit b), in scris. Nu am primit nici un raspuns despre data de la care ar trebui sa nu mai vin la servici, desi am intrebat. In contractul meu pe durata determinata e prevazut un preaviz de 30 de zile, dar nu mi s-a spus ca nu se accepta cererea mea si ca va trebui efectuat preavizul. pur si simplu nu mi se spune nimic.

Intrebarea mea este daca pot face o notificare ca doresc incetarea contractului si sa nu mai vin, pentru ca acest contract de 3 luni semnifica de fapt perioada de proba.
pot sa ma trezesc cu alte surprize? ( sa nu primesc decizia de incheiere, sau altceva...) Mentionez ca nu am cartea de munca la aceasta firma.

Cel mai recent răspuns: marrianne , utilizator 15:58, 9 Mai 2008
babita.viorica a scris:

La cat mai aveti de munca (adica inca o luna), puteti sa va dati demisia, fara sa respectati termenul de preaviz. Angajatorul are dreptul sa accepte demisia cu data pe care o mentionati dvs. sau sa va impuna sa respectati termenul de preaviz.. Dvs nu aveti obligatia sa respectati acest termen, decat daca va este impus expres de societate. Asadar, daca ei nu zic nimic atunci cand le dati o data exacta la care doriti sa plecati, atunci puteti pleca fara griji.

Asta e buna...cum adica sa isi dea demisia, dar sa nu respecte termenul de preaviz??? La demisie termenul de preaviz trebuie respectat, doar daca nu cumva angajatorul renunta la beneficiul termenului (caci este un termen in beneficiul angajatorului, pentru a-i acorda acestuia timp sa gaseasca/pregateasca un inlocuitor pe postul vacant ca urmare a demisiei. Demisia fara preaviz (in afara de acordul angajatorului) se poate da doar cand angajatorul nu si-a respectat obligatiile (de ex nu a platit drepturile salariale).

Cat despre "daca nu va spun nimica, puteti pleca fara griji"...eu as zice sa isi faca griji...N-am auzit asa ceva niciodata...nu angajatorul impune efectuarea preavizului...ci Codul Muncii, pentru motivele de mai sus. In al doilea rand, de cand in dreptul roman lipsa unui raspuns echivaleaza cu o prezumtie de accept/achiesare la cererea solicitantului?

Andreea, ai dreptate, este o marlanie...dar se practica pe scara larga (nu ca asta ar fi o scuza)...si imagineaza-ti un proces cu societatea in care angajatul nostru ar trebui sa argumenteze, in ciuda contractului semnat si impotriva negatiei (evidente) a angajatorului...ca de fapt inscrisul exprima o eroare, si ca e vorba de perioada de proba...

Doamna Marrianne (nu sunt adepta in general a alaturarii apelativului "Doamna" cu numele mic, dar in fine....), trebuie sa va dati demisia oficial...dvs ati propus o incetare a CIM prin acordul partilor...ceea ce nu echivaleaza cu o demisie...iar in lipsa acordului angajatorului la solicitarea dvs CIM nu va inceta si veti ramane angajat. Deci, redactati o demisie, semnati-o, depuneti-o la registratura societatii, luati-va si dvs un original cu numar de inregistrare...la sfarsitul preavizului, CIM va inceta cu sau fara voia angajatorului.

Nu mi-ati raspuns la intrebarea privind natura functiei pe care o detineti: de conducere sau de executie? Daca este o functie de executie, nu de conducere, termenul de preaviz este de 15 zile, indiferent ce scrie in CIM.

marrianne a scris:

Multumesc pentru raspunsuri.

Eu le-am propus o data pentru incheierea activitatii (pana in 15 mai, pentru ca trebuie sa ajung la un nou loc de munca, unde din fericire nu se umbla cu asemenea practici) dar nu imi raspund nimic, indiferent de cate ori am sunat la resurse umane sau am contactat conducerea (seful fiind mai tot timpul "plecat"). Nici sa plec, nici sa fac preavizul...
La urmatorul loc de munca nu voi avea nevoie de decizia de incetare a contractului de munca de aici? Cartea de munca e la mine.
Firma are o imagine foarte serioasa si nici eu nu m-am asteptat la astfel de practici...oricum anunt pentru ocuparea postului meu au dat deja:D

Era mai sigur si mai simplu sa depuneti direct demisie si sa efectuati preavizul, o cerere de incetare prin acordul partilor poate sta in mapa timp destul cat sa va incurce dar in mod obligatoriu ca sa aiba efect trebuie sa fie admisa si aici vreau sa va atrag atentia ca pe o astfel de cerere angajatorul poate propune o alta data decat cea propusa de dumneavoastra.
Art. 55. - Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.

Deci data trebuie convenita intre parti : dumneavoastra propuneti 1 mai el propune 30 mai, angajatorul are acelasi drept ca si salariatul de a solicita o alta data de incetare a CIM care poate sa fie dupa o perioada mai indelungata decat preavizul in cazul demisiei.
Am primit un raspuns si am stabilit data de incheiere a contractului. Daca imi dadeam demisia, cu cele 30 de zile preaviz tot acolo ajungeam, dar am hotarat sa-mi crut nervii si sa astept pana atunci.

Oricum raspunsurile primite m-au mai lamurit sa vad care-mi sunt optiunile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim perioada determinata 1916alexandru 1916alexandru Va rog sa imi spuneti daca la un cim pe perioada determinata a fost stipulata si conditia de preaviz angajatul trebuie sa tina cont so de acest lucru in cazul ... (vezi toată discuția)
Demisie aura19731991 aura19731991 buna ziua.sint angajata de 3 luni la o firma .dar doresc sa plec in alta parte.cum procedez?trebuie sa bag preaviz sau sa imi scriu demisia? (vezi toată discuția)
Perioada de proba ContSters218796 ContSters218796 buna ziua! recent m-am angajat la un magazin pe functia de agent vanzari. la data semnarii contractului am observat ca in acesta nu este prevazuta si o ... (vezi toată discuția)