avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional

Buna ziua

Problema mea este foarte asemanatoare cu cea a lui andrei 2105 (www.avocatnet.ro/content/for... .

Iata situatia mea:
Am semnat un act aditional (dar nu am copie dupa el .. greseala mea), in care este stipulata perioada de 2 ani in care sunt obligata sa raman in firma, si o suma de 7000 de euro pe care trebuie sa o platesc in caz ca vreau sa plec inainte de termen. Termenii trecuti in actul aditional:
- perioada obligatorie de 2 ani
- suma de 7000 de euro in cazul in care vreau sa plec
- obiectul cursului de formare profesionala

Nu mai tin minte daca era trecuta data finalizarii cursului ..

Lucruri care cred eu ca trebuiau sa fie trecute dar nu sunt:
- ceva drepturi pentru mine (diploma la terminare, re-negocierea salariului)
- cine urma sa tina cursul (profesor .... )

Mi se promisese ca, cursul urma sa dureze 3 luni, dar el a inceput in octombrie si nu s-a terminat nici macar acum .. Asta datorita faptului ca profesorul de curs este patronul firmei, si a tinut ore de curs cand a avut el chef. Tot din acest motiv (faptul ca patronul = profesorul) banuiesc ca nu are cum sa dovedeasca costurile cursului (practic nu a dat nici un ban pt mine)
Cursul a fost tinut in medie 2 ore pe saptamana (deci nu cred ca se respecta situatia cu "minim 25% din programul zilnic de munca"), si am dovezi (martori) pentru asta. Totodata, el s-a tinut dupa program de multe ori. Nu am fost scos din serviciu, si am dovezi (martori) si pentru asta.

Sunt curioasa daca chiar sunt obligata sa raman cei 2 ani in firma, si cand incepe sa decurga aceasta perioada, avand in vedere faptul ca cursul nu este inca terminat.

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2008
gaya, utilizator
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 22:23, 10 Iunie 2008
Am inteles. Am recunoscut ca nu cunosc detalii despre aceste aspecte. Intrebarea este daca in aceste fise fiscale se trec explicit veniturile in urma exercitarii calitatii de trainer. Sau se trece numai venitul ca total fara alte explicatii?
andrei2105 a scris:

Am inteles. Am recunoscut ca nu cunosc detalii despre aceste aspecte. Intrebarea este daca in aceste fise fiscale se trec explicit veniturile in urma exercitarii calitatii de trainer. Sau se trece numai venitul ca total fara alte explicatii?

Deci fisele fiscale sunt de doua feluri FF1 unde are functia de baza si FF2 unde lucreaza cu timp partial.
Daca realizeaza venituri din profesii liberale sau altfel de venituri se completeaza la AFP alte documente.
exemplu
Declaratii pentru inregistrarea fiscala a formelor de exercitare a profesiei, etc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2008
ContSters42967, utilizator
gay@ a scris:

da, exact acelasi curs ..

si in act scrie ca acest curs se termina cu un examen .. care trebuie trecut ca sa se considere cursul valabil (dar chiar daca nu e trecut tot am aceleasi obligatii) ..

oricum, ideea e ca patronul nu a terminat cursul la acea data. nu a ajuns nici macar la jumatate, si nici nu a respectat acea "bucatica" din lege care spune ca , ca sa poata sa ma tina in firma cursul trebuie sa dureze minim 25% din programul zilnic de munca

PS: poate sunt eu prea fixata pe ideea asta si nu vad si restul .. am venit aici pentru indrumare, asa ca va multumesc

Completarea din paranteza va apartine sau este formulata in actul adirional - aceea ca aveti acelesi obligatii chiar daca nu este trecut ceva in actul aditional.
Incercati sa nu faceti comentarii cand specificati ceea ce anume scrie intr-un act ca sa putem intelege ce anume scrie exact.
Daca in actul aditional este specificata o data limita la care angajtorul si-a asumat obligativitatea incheierii unui curs si acesta nu si-a executat obligatia sigur ca ca nici obligatia de a ramane un anumit nunar de ani in unitate nu are valabilitate. In special daca in act se prevede expres si existenta unui test final. In aceasta situatie prezentata, salariatul nu are obligatia de a respecta clauza respectiva. Salariatul s-a angajat sa mantina contractul 2 ani ca urmare a pregatirii profesionale asigurate de catre angajator. Angajatorul nu a asigurat pregatirea profesionala ,salariatul nu are obligatia de a nu parasi locul de munca. Actul respectiv genereaza obligatii de ambele parti nu doar din partea salariatului.
Sfatul meu este sa notificati angajtorul cu privire la neindeplinirea obligatiei asumate prin actul aditional din care intelegeti ca nu aveti obligatia a nu parasi locul de munca in perioada specificata in act.
multumesc frumos

partea din paranteza este specificata in actul aditional, deci dupa spusele dumneavoastra nu am nici o obligatie sa raman in firma ..

PS: multumesc tuturor celor care s-au implicat in aceasta discutie
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2008
gay@, utilizator
gay@ a scris:

multumesc frumos

partea din paranteza este specificata in actul aditional, deci dupa spusele dumneavoastra nu am nici o obligatie sa raman in firma ..

PS: multumesc tuturor celor care s-au implicat in aceasta discutie

Acum am inteles , daca nu este trecut examenul de final al cursului, obligatia ramane. Acest lucru este firesc, dar acest test final este cel care dovedeste incheierea cursului indiferent daca acest examen este promovat sau nu, lipsa lui este dovada dvs. ca obligatia perfectionarii profesionale nu a fost indeplinita.
Incercati o notificare a angajatorului.

Alte discuții în legătură

Contract perioada determinata si act aditional pt cursuri 040579 040579 Buna ziua. Am fost angajata recent pe contract determinat de 1an la o firma. La cateva luni de la angajare am fost trimisa la niste cursuri de perfectionare ... (vezi toată discuția)
Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)
Act aditional training haicunoi haicunoi Buna ziua, Am semnat un act aditional pentru un curs format din mai multe module. Eu am dat un modul in decembrie, dar l-am promovat mai tarziu, in iunie. In ... (vezi toată discuția)