avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional training
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional training

Buna ziua,
Am semnat un act aditional pentru un curs format din mai multe module.
Eu am dat un modul in decembrie, dar l-am promovat mai tarziu, in iunie. In actul aditional este stipulat faptul ca suma incepe sa scada proportional dupa terminarea cursului ( adica obtinerea diplomei ). Problema este ca nu as vrea sa platesc 60 de milioane, avand in vedere ca am stat 8 luni din 18 ci in cel mai bun caz, proportional pentru cele 10 luni ramase.
As vrea sa stiu ce efect poate avea neachitarea acestei sume:
- oprirea cartii de munca
- faptul ca nu-mi vor da fisa de lichidare
Fisa de lichidare la ce imi este necesara? Nu ma pot angaja fara sa am fisa de lichidare de la actualul loc de munca?

Ce se intampla practic daca nu voi achita aceasta suma ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Eugenia Angelica Fortuna , Consultant resurse umane 13:08, 27 Septembrie 2009
1. Carnetul de munca este proprietatea dvs. si nu vi-l poate retine nimeni. Va puteti angaja oriunde si oricand fara a fi obligat sa prezentati carnetul de munca sau/si nota de lichidare.
2. Angajatorul va poate da in judecata pentru recuperarea datoriei fata de el.
Multumesc f. mult pentru raspuns.
Astfel de acte aditionale trebuie inregistrate la ITM pentru a intra in vigoare sau este suficienta semnatura mea? Ei pot sa il inregistreze retroactiv - adica in urmatoarele 2 saptamani de preaviz? Pot sa ceara o suma mai mare/mult mai mare decat suma care ar fi in acest moment?
1. Nu exista nici o baza legala care sa permita angajatorului sa-ti retina canetul de munca
2. Carnetul de munca poate fi retinut numai de organul de urmarire penala, pentru cercetari in legatura cu datele pe care acesta le cuprinde. La randul lui, organul de urmarire penala este obligat sa elibereze, unitatii sau titularului, dovada de retinere a carnetului.
Angajatorul nu are drept sa va retina carnetul de munca. Fie si acele retineri/restituiri financiare/ se pot face numai prin hotarare judecatoreasca, retinerea cartii de catre angajator nu poate fi folosita ca o metoda de constringere. Este un abuz.
In legatura cu actul aditional, daca evidenta cartilor de munca este facuta la firma, atunci aceste acte aditionale la contractul individual de munca nu este necesar sa fie inregistrate la I.T.M.
Sa inteleg ca acest curs este un curs de formare profesionala? De cat timp lucrati la firma si de cate ori ati fost trimis la curs de formare profesionala? Si cati angajati are firma?
Deoarece Codul Muncii prevede:
Art. 190. - (1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
Eugenia Angelica Fortuna, Consultant resurse umane
De acord cu AngiF, dar si in cazul dlui haicunoi angajatorul a suportat cheltuielile de formare profesionala.

Art. 193. [reglementarea activităţii de formare profesională]
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Art. 195. [obligaţiile beneficiarilor formării profesionale]
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.

Ca urmare, daca dl pleaca din propria initiativa inaintea termenului minim de a ramane la angajator, aceasta nu este o raspundere patrimoniala ca sa fie ceruti banii doar printr-o hotarare judecatoreasca. Daca dlui nu doreste sa achite acea suma, sigur ca se va ajunge in instanta si cred ca angajatorul este cel care va avea castig de cauza.

In legatura cu suma datorata, 6000 lei corespunde 18 luni, deci daca plecati dupa 8 luni, sunteti obligat sa achitati suma de 3333,33 lei.
Parerea mea este ca din moment ce ati semnat acel act aditional, ati facut practic un angajament de plata.

Multumesc Mashasv & Angif.
Ideea este ca acest curs are 8 module ( 8 examene care se sustin treptat ).
Actul aditional a fost semnat pentru toate modulele la un loc, iar in final la obligativitatea platii este mentionat:
- angajatul este obligat sa achite o suma proportionala cu lunile ramase pana la 18 luni de la data terminarii cursului. ( terminarea cursului insemnand intr-un paragraf anterior - obtinerea unei diplome ). Problema este ca acest curs se poate sustine de 2 ori pe an. Eu l-am picat prima data, iar dupa 6 luni l-am terminat. Mi se pare absurd ca aceasta perioada sa fie practic 24 de luni, nu 18. Aceste examene nu sunt deloc usoare si nu vreau sa ma gandesc ce inseamna pentru cei ce au picat unul dintre ele de 2-3 ori.

Mi se pare normal ca perioada stabilita de 18 luni sa inceapa din momentul achitarii taxei de examen de catre angajator, nu atunci cand angajatul a si promovat examenul respectiv.

Firma are peste 100 de angajati. Lucrez de 1 an la firma iar acesta este primul curs de formare profesionala.

Diploma finala ( dupa parcurgerea celor 8 module ) se obtine aproximativ in 3-4 ani, neexistand nici o diploma intermediara pentru fiecare modul in parte.

Stiu ca actul aditional nu prea este in favoarea mea, doar ca nu sunt de acord cu suma pe care "trebuie" s-o inapoiez. Formularea mi se pare tricky, ( "angajatul este obligat prin participarea la aceste cursuri sa lucreze la angajator timp de 18 luni de la terminarea cursului"), dar fiind tricky totusi cred ca poate fi folosita si impotriva lor in eventualitatea unui proces.

In cazul unui proces:
Pot sa ceara o suma mai mare/mult mai mare decat suma pe care trebuie s-o platesc in acest moment?

Alte discuții în legătură

Curs formare profesionala tudor10 tudor10 Buna ziua Am facut un curs de formare profesionala si am fost pus sa semnez un act aditional ca nu voi pleca din companie inainte de un an iar daca voi pleca ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)
Act aditional de formare profesionala miky01 miky01 buna ziua, va rog sa mi comunicati daca un act aditional de formare profesionala in care nu este specificata perioada de training, trainarul etc (data ... (vezi toată discuția)