avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Traduceri Autorizaþie traducãtor - dilemã
Discuție deschisă în Traduceri

Autorizaþie traducãtor - dilemã

Buna,

Am terminat Facultatea de Litere, Sectia LMA, Engleza-Franceza din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, cat si un liceu cu specializare in limba engleza, momentan fiind inscrisa si la Masteratul de Traducere a Textului Literar Contemporan - Engleza, Bucuresti.

Intentionez sa imi depun dosarul pentru obtinerea autorizatiei de traducator pe limba engleza, pentru a putea sa ma angajez la o firma de traduceri. Deocamdata, nu doresc sa imi deschid firma proprie si sa functionez ca PFA.

Sunt nelamurita daca, ca angajat, sunt obligata sa imi platesc separat impozitele la stat, sau mi le plateste firma angajatoare? Si daca, in aceasta situatie, stampila imi este eliberata de firma angajatoare. Stiam ca trebuie sa iti iei cele doua stampile doar daca functionezi ca PFA.

Multumesc anticipat.


Cel mai recent răspuns: ContSters24933 , utilizator 18:10, 15 Februarie 2011
Buna seara,

In primul rand, pentru a te angaja ca traducator nu iti trebuie autorizatia, decat in masura in care este o conditie impusa de compania respectiva.
Apoi, in calitate de traducator autorizat, iti trebuie stampila de traducator, care sa mentioneze numele si prenumele tau, limbile pentru care esti autorizat(a) si numarul autorizatiei. Aceasta este stampila ta de traducator, indiferent daca esti P.F.A. sau angajat. Desigur, daca firma angajatoare suporta cheltuielile pentru stampila nu-i nici o problema, dar stampila este a ta si numai a ta. Cea de-a doua stampila, cea cu codul fiscal, iti este utila cand te inregistrezi ca P.F.A. si eliberezi facturi fiscale.
In ceea ce priveste impozitele si contributiile, atata timp cat esti angajat al unei firme, este obligatia acesteia sa retina si sa achite aceste taxe. Negociezi cu ei un salariu net (cati bani o sa iei tu efectiv in mana) si apoi ei fac calculele necesare pentru a ajunge la salariul brut (care incorporeaza toate contributiile, impozite, etc.).
Ultima modificare: Marți, 15 Februarie 2011
ContSters24933, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stampila traducator- fara activitatea din art 2 din l178/97- min justitiei Lu-Ann Lu-Ann Buna ziua, Va rog, poate este cineva care sa ma indrume,deoarece nu sunt sigura de un lucru. Sunt absolventa franceza-romana si,de curand, m-am inregistrat ... (vezi toată discuția)
Autorizatie traducator C_B C_B Buna ziua, V-as ramane recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu o serie de clarificari privind autorizatia de traducator pe care am obtinut-o in urma cu o ... (vezi toată discuția)
Colaborare pfa Angie_31 Angie_31 Buna seara! Mentionez ca sunt PFA si sunt traducator autorizat pe o limba straina. Este in regula sa colaborez cu alti PFA traducatori autorizati pe alte limbi ... (vezi toată discuția)