avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... abuz in drept
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

abuz in drept

ce se intampla cu cererile ce au ca obiect abuzul in drept? au castig de sanse in instanta? care sunt conditiile ce trebuie indeplinite? astept raspuns de la oameni destepti!
Cel mai recent răspuns: das_Reich , utilizator 00:00, 20 August 2004
Quote:

On 2004-08-17 23:03, das_Reich wrote:
. LIPSA DE REGLEMENTARE este ABSOLUT DEFICITARA . LITERATURA LA FEL .



reglementarea este deficitara , i mean .

am un sarac de troian worm drecu sa-l ia , care imi tot da restart ...
ma grabeam . lol
oh god ...
am lucrare de publicistica pe tema abuz de drept acreditata si apreciata de florea magureanu , care va aparea si online in curand , si ii dau dreptate dricarului .

TEORIA spune ca acesta este conceput ca O ECHITATE MODERATOARE ce sta la indemana judelui , care POATE sau nu sa REFUZE concursul fortei statale in masura in care constata abuzul de drept . LIPSA DE REGLEMENTARE este ABSOLUT DEFICITARA . LITERATURA LA FEL . jurisprudenta se inscrie si ea in aceeasi nota si nu prea exista f multe decizii in acest sens . am totusi vro 3 , daca te intereseaza zi o adresa de mail si ti le trimit .

dricaru a gandit f pragmatic si ti-a arata cum pot fi paralizate asemenea "tabieturi" (lol) .

daca totusi beneficiezi de un avocat care gandeste , poti sa il faci si pa abuz de drept (apropos este terminologia standard in detrimentul "abuz in drept" . dificultati mari pe probe dar si pe fond ...
Practic se intimpla destul de des asta..
Se numesc procesomani acele persoane..
Calea cea mai realista este introducerea de intimpinari si un onorariu mare de avocat iar apoi sa-l executi silit pe acel onorariu si sa-l lasi in strada!
Si vb serios..
sa inteleg ca cineva poate sa introduca zeci de cereri de chemare in judecata impotriva unei institutii, poate sa impiedice activitatea unui compartiment prin tararea in zecile de procese, fara a fi luata impotriva acelei persoane nici o masura...
da pai , in afara de conditiile generale , de le gasesti in cartea de procedura sau in decretu pa 11.09.1865 zis si codu de procedura civila , sunt bune si niste repere ref dr substantial .


criterii utile definirii abuzului de dr : existenta dr subiectiv , sav unei fapte ilicite prin exercitarea sau neexercitarea dr subiectiv , prejudiciul , raportul de cauzalitate , vinovatia ,

francezii (mare disputa mare intre louis josserand si ripert vs planiol ahaha) considera si altele :

culpa in executare , intentia in a dauna , lipsa interesului legitim , deturnarea dr de la finalitatea sociala , atentarea la dreptul de securitate al altuia .

diferente clare astfel fata de raspunderea delictuala . exista si abuz de drept procesual , incidentu fiind pe undeva mai usor de cenzurat pe calea solicitarii imediate adresate judelui de a nu oferi concursul fortei de coercitie , data fiind constatarea acestui exercitiu abuziv . v 723 cod proc civ .

exemplu tipic : esti proprietaru unui fond aservit in cazul unei servituti de trecere , si ca un bun vecin , cand omologul tau da drumu la jivine sa treaca otravesti frumos iarba , si zici , ce-au catat dobitoacele sa-ti manance tie iarba , ca nu scria in contract .

mare problema mare , a proba asemenea practici , e vorba de teorie pura . poezie .

Alte discuții în legătură

Intrebare despre actul administrativ Cool_username Cool_username Daca printr-un act administrativ se incalca o norma penala, dispozitia respectiva se ataca tot la sectia de contencios administrativ a instantei (avand in ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face ? DUM_LIVIU DUM_LIVIU Buna ziua, Locuiesc in Com 1 Decembrei , Jud Ilfov intr-un cartier \"rezidential\". Initial iesirea din cartier era asigurata printr-un sens giratoriu ... (vezi toată discuția)
Are calitate procesuală activă o persoană oarecare din cartier (care nu este vecin) în cazul contestării unui pud sau a unei autorizații de construire obținute vădit nelegal? Andr@ Andr@ Am o dilemă: are calitate procesuală activă o persoană oarecare din cartier (deci care nu este vecin) în cazul contestării unui PUD sau a unei ... (vezi toată discuția)