avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren Proprietate cu sau fara PUZ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren Proprietate cu sau fara PUZ

Buna ziua.
Am o mare problema si va rog sa ma ajutati.
In decembrie am achizitionat un teren in suprafata de 1000 mp.
Am asteptat sa treaca anul sa primesc intabulearea, iar pe 17 ian. am facut cerere pentru CU.
Acesta l-am ridicat pe data de 16 feb. Am vazut cu stupoare ca mi se cere sa fac PUZ, atata timp cit am vecini atat in dreapta si in stanga, cu case, autorizatii de constructie fara sa aiba PUZ facut.Am fost la Urbanism si acolo mi se mai tranteste o veste: incepand cu 1 feb nu se mai fac nici PUZ-uri pentru suprafete mai mici de 10000 mp. Simt ca inebunesc. Am cumparat teren sa imi fac casa si nu pot.
Terenul este trecut ca intravilan extins in CU si un cod pus de cei la Urbanism.
Va rog sa imi explicati si mie ce pot face in cazul meu. Cum sa nu existe un PUZ, odata ce un teren este trecut din extravilan in intravilan. Sau imi puteti explica cum lucreaza aceasta trecere.
Ce pot face in acest caz, dat fiind noua lege. Mai ales ca eu am facut cerere pe 17 ian, dar legea reglementeaza ca doar CU iesite pana pe 1 feb mai pot beneficia de PUZ. De unde era eu sa stiu pe 17 ian ca pe 1 feb se adopta legea respectiva. Logic mi se pare ca toate cererile de CU facute pina pe 1 feb sa beneficieze de posibilitatea de a face PUZ, si nu doar cele iesite pana pe 1 feb.
NEED HELP.
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 09:35, 24 Februarie 2011
Dvs. ati solicitat un certificat de urbanism pentru informare inainte sa cumparati? Nu conteaza ca acel teren este intravilan, conteaza destinatia acestuia, asa cum figureaza in PUG-ul localitatii (intravilan arabil, intravilan curti-constructii, intravilan vie, etc).
In acest caz terenul este scos din circuitul agricol, insa banuiesc ca-i trebuie schimbata destinatia (in acest caz de face PUZ sau PUD). Incercati sa vorbiti la primarie daca se poate sa executati un PUD (plan urbanistic de detaliu), care se poate efectua pentru suprafete mici.
Am incercat sa scot acel CU informativ. Mi s-a raspuns ca doar propietarul poate face acest lucru. Acesta din urma a zis ca nu are timp, etc. Normal ca am fost azi din nou si se poate. Fapt consumat.
In schimb propietarul a avut un CU scos in iulie 2010, pentru constructie hala sau atelier, si i-a fost respinsa cererea pentru ca zona este exclusiv rezidentiala: scrie ca pot construi doar casa sau biserica acolo.
In acte el este trecut intravilan arabil .
Ce pot face acum?
PUD pentru schimbarea destinatiei din intravilan arabil in intravilan curti-constructii. PUD-ul se poate face pe suprafete mici, luati legatura cu un arhitect sau un inginer urbanism autorizat.
Ar mai fi ceva, dar e "a la longue"...intrebati la OCPI daca este posibil sa se modifice incheierea din cartea funciara, in privinta destinatiei terenului, din intravilan arabil in intravilan curti-constructii, daca aduceti o adeverinta de la primarie cum ca in PUG terenul figureaza ca si cc, nu intravilan arabil. Ma gandesc ca in localitatea respectiva s-a actualizat PUG-ul, introducand in intravilan cc zona in cauza, iar la OCPI a ramas vechea incadrare, ca intravilan arabil, care o fi fost in vigoare la data primei intabulari...este doar o supozitie.
Pai cum as putea sa fac PUD, daca ei mi-au scris in CU sa fac PUZ. Pe ce baza, legala, ma apuc sa fac acest lucru.
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
grecudan1, utilizator
(1) Foarte simplu! Cereti CU din iulie 2010 de la proprietar anterior. Mergeti cu el la un proiectant, pe baza acestora faceti cerere ptr autorizatie de constructie. Conform lege 50/1991, si daca mai multe CU uri a fost emisa ptr celasi teren, toate trebuie sa avea celasi continut. Finca ati dobendit terenu conform legislatie prin cumparare autentificat (la notar), automatic sunteti si "proprietar" asupra CU din iulie, si daca un alt beneficiar este inscris.

Daca in iulie 2010 nu a fost cerut un PUZ atunci si astazi nu poate fi cerut un PUZ. (Exceptie: Daca nu a fost aprobat un nou PUG - Plan de Urbanism General ptr. localitate dvostra. Si in PUG a fost schimbat destinatia de zona unde se afla terenul voastru.)

Alte idea, daca nu vreti sa mergeti cu solutia mai sus: informati la primarie cind a fost facut decisie ptr CU dvoastra. Nu este relevant cind ati primit CU dvoastra, relevant este data cind a fost aprobat ! Se poate este inainte de 1. Februarie.

Si sugestia sa oferiti sa faceti un PUD in locul PUZ ului nu este asa de rea, ptr asa o mica suprafata, majoritate de primari sa accepta solutie cu PUD. O intrebare nu costa ceva.

Mult succes, si scuze ptr greselile de ortografie, nu sunt Roman, dar un dezvoltator strain, care a trecut din multe greutati similare.

Alte discuții în legătură

Puz dan944 dan944 As vrea sa stiu cand se cere puz (vezi toată discuția)
Planul de urbanism b.stefan78 b.stefan78 Vreau sa achizitionez un teren,banii o sa vina de la banca( credit bancar),banca printre alte documente imi solicita si plan de urbanism.Acum am citit pe net ... (vezi toată discuția)
Ce urmeaza dupa puz? avramescuolimpia avramescuolimpia Buna ziua , am achizitionat un teren in extravilanul unei comune incadrat in circuitul agricol. Am inceput demersurile pentru PUZ. Ce doresc eu sa stiu sunt ... (vezi toată discuția)