avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren Proprietate cu sau fara PUZ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren Proprietate cu sau fara PUZ

Buna ziua.
Am o mare problema si va rog sa ma ajutati.
In decembrie am achizitionat un teren in suprafata de 1000 mp.
Am asteptat sa treaca anul sa primesc intabulearea, iar pe 17 ian. am facut cerere pentru CU.
Acesta l-am ridicat pe data de 16 feb. Am vazut cu stupoare ca mi se cere sa fac PUZ, atata timp cit am vecini atat in dreapta si in stanga, cu case, autorizatii de constructie fara sa aiba PUZ facut.Am fost la Urbanism si acolo mi se mai tranteste o veste: incepand cu 1 feb nu se mai fac nici PUZ-uri pentru suprafete mai mici de 10000 mp. Simt ca inebunesc. Am cumparat teren sa imi fac casa si nu pot.
Terenul este trecut ca intravilan extins in CU si un cod pus de cei la Urbanism.
Va rog sa imi explicati si mie ce pot face in cazul meu. Cum sa nu existe un PUZ, odata ce un teren este trecut din extravilan in intravilan. Sau imi puteti explica cum lucreaza aceasta trecere.
Ce pot face in acest caz, dat fiind noua lege. Mai ales ca eu am facut cerere pe 17 ian, dar legea reglementeaza ca doar CU iesite pana pe 1 feb mai pot beneficia de PUZ. De unde era eu sa stiu pe 17 ian ca pe 1 feb se adopta legea respectiva. Logic mi se pare ca toate cererile de CU facute pina pe 1 feb sa beneficieze de posibilitatea de a face PUZ, si nu doar cele iesite pana pe 1 feb.
NEED HELP.
Cel mai recent răspuns: laneystar , utilizator 23:14, 30 Iunie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma scuzati nu stiu daca ati calculat gresit sau va spus arhitectul sa va jupuie 15,000 de euro puzu la un teren de 1000 de metri patrati... costul unui puz e de 14 lei pana la 100m2 sau ceva de genu, dupa care la fiecare metru patrat depasit se plateste 0.02 lei sau 20 de bani era in lege... acum cativa ani... s-a modificat probabil la 0.2 euro acum cu inflatia... . adica in cazul dumneavoastra la 1000m2 calculu revine cam asa pe extravilan .... 14 lei + 900*0.2 vine 180 de euro *5lei euro.... total puz 914 lei ... la intravilane costa mai mult... ca e cu scop de constructie.... la extravilane, arabile nu. exista asa ceva... exista un tabel la ONRCPI daca nu ma insel... exact cu tipul de folosinta la fiecare teren si taxele aferente. .... dar nu am vazut nicaieri decat daca vreti sa scoateti puz la 15 hectare sau 20 de hectare ....dar nici atunci nu ajungi la 15,000 de euro.... cine va spus ca va costa 15,000 de euro puz e dement sau vrea sa va jegmaneasca. ori aveti in plan de intabulare puz cu bloc de 24 de etaje atunci da... va costa 15,000 de euro si dureaza pana se calculeaza toti metri aia patrati utili pe fiecare etaj... aici sunt ironic... chiar daca era in 2022 pretul puzului nu a fost niciodata scump. va sugerez sa va duceti la cadastre sa faceti cerere e o foaie tip cerere trebuie completata cu nr CF se plateste o taxa ieftina de 5-10 lei faci un dosar iti da acolo tot mura in gura depui cu CF si plan aerian care tot ei o elibereaza intai asta se cere, e tot asa 10 lei pentru o poza dupa google maps trasa la xerox astepti dupa ea 1 zi ca faci cerere azi si abea a2a zi o scoate la imprimanta desi e treaba de 1 minut. dupa care revii a2a zi cu poza din googlemaps de la ei de la ghiseu cu formularul de puz si Copie CF tot de la ei... e plimbare multa la acelasi oficiu de 10 ori sa faci un lucru... total te costa vreo 2 zile si 20-50 lei... la care adaugi taxa de puz si ajungi la un cost total 1000 de lei.

problema va fi urmatoarea.... daca in PUB adica planul de urbanism al zonei general... se specifica ca nu ai voie gard... ala nu ai cum sa il modifici... din diferiti factori... si anume... poate vecinu cu tarlaua de ara pe acolo... sau cei doi vecini pe langa tine nu au access si tu pui gard... fortandui sa ocoleasca toata costanta sa ajunga la terenul lor... in cazul acela puteti face 1 lucru... cedati 1 metru din teren ca drum access pe spate sau fata... legea zice clar, cum tu ai dreptul la accesul pe prorietate asa au si ei pe terenul lor. doi faceti drum access cumva .... va intelegeti pe cale amiabila... problema e ca daca gardul dumneavoastra blocheaza accesul la alte terenuri va trebui sa renuntati la o carare, legea nu zice ca trebuie sai dai access sa intre el cu tiru si sa ii dai 100 de metri din teren ca poteca....... decat daca e pe toata lungimea terenului atunci da... dar sincer o poteca de 50 cm pe o lungime de 100 de metri se aduna, dar tu esti obligat sai lasi poteca minim 50 cm... el la fel din terenu lui si vecinu si toti. ... nu cred ca recoltati mare lucru din cei 50cm acolo mai ales ca puneti pomi si vreti gard... nici nu cred ca puneati 1000 de pomi pe ea... exact in gard.

cedarea se face doar in cazul in care terenul vecinului e blocat complet si nu are macar o latura a terenului la drum... daca are si trebuie sa va ocoleasca gradina ... aia e dumneavoastra nu sunteti obligati. sunt cazuri in care exista loturi "blocate" de vecini... si atunci e dusmanie ca de ce sa cedeze ala teren ca el facea marea cu sarea si averea lu pasa hasan din metru ala cedat ca poteca ca el are drum access tu sari cu parasuta la tine pe teren si de iesit te teleportezi ca in startrek... sunt si oameni din astia... prin filme etc...

iar legea cu gardu sa schimbat... sau s-a modificat destul de recent, poti baga si teava in pamant si imprejmuit cu gard fara nici o autorizatie de la nimeni... dar trebuie sa fie imprejmuit cu plasa cu ochiuri... sau scandura gen cum fac fermele in america una la 45 una dreapta etc... sau cum ati spus o sarma de curent sa faca muu vaca sa nu va mai manance pomi... ... ce te tine bugetu... atata timp cat se vede prin gard... dar legea aici nu zice nimic de adaugat piatra intre plasa la gard... deci poti avea doua randuri de plasa la gard si o umpli cu piatra si nu vede nimeni si nu trece nimeni prin gardu tau...

problema care o vad eu in extravilan arabil... este ca o sa va omorati cu tractoristu fermier ... care ara acolo de pe vremea lu stra stra bunicu... si o sa iti bage motorina la pomi... sau cu ciobanasu cu 3 vaci si 200 de caini maidanezi ... flamanzi foc... sau chiar cu vanatorii care ... le sperii fazani... ca ala era locu la fazani al lor decand sa inventat planeta.

Nu sunt avocat si poate anumite detalii imi scapa sau poate sau mai schimbat, dar am facut aceste lucruri mai sus. mentionate am trecut prin ele... si nu trebuie sa fie scump... eu am o regula invatata din batrani... ala pe care il angajezi sa faca ceva ca tu nu stii ... are 3 maini? dute informeazate.... si vezi ce poti face tu... mai ales in 2022 -2025... unde toate agentiile astea publice ale statului sunt obligate sa iti dea totul pe tava sa faci procedeul de puz etc... ce zice tanti aia de la ghiseu... e irelevant... nu ea decide... doamenele de acolo sunt ca vechile postarite... daca nu chiar ele... stiu reguli de baza... dar nu cunosc tot pe dinafara...
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2025
laneystar, utilizator

laneystar a scris:

dar nu cunosc tot pe dinafara...

scurt pe doi... trageti gardu cum vrei... si lasa grijile... daca lumea are access la terenurile lor... si nu stropesti cu otravuri sa le omori culturile... veziti de treaba... spor si o livada de succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibila transformarea unui teren extravilan intr-unul intravilan? ale15 ale15 Buna. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o privinta. Bunica mea detine un teren la tara (12ari), la iesirea din sat. Acesta nu este intabulat, dar are ... (vezi toată discuția)
Construire fara elaborare puz elenamusat1974 elenamusat1974 Buna ziua, Recent am achizitionat un teren intravilan - arabil, in oras, care nu are inca PUZ. Conform PUG aprobat destinatia terenului este M1a - subzona ... (vezi toată discuția)
Interdictie constructie casa pe teren intravilan agricol joegrecu joegrecu Buna ziua, O intrebare as avea. Am dori sa construim o casa cu parter si mansarda pe un teren intravilan agricol. Terenul are o suprafata de 1000 mp, iar ... (vezi toată discuția)