Am fost implicat intr-un accident din care am iesit vinovat.
I-am dat RCA-ul pagubitului, insa firma de asigurari BCR, pentru ca masina e din 2002, si conform calculelor lor, valoarea maxima nu poate depasi 76 de mil dupa ce au luat in considerare si uzura masinii (km).
Masina este un citroen berlingo first.
Dumnealui a venit cu un deviz de 2oo de mil, de la reprezentanta (din punctul asta de vedere este rau intentionat, pentru ca nu vrea sa duca masina in alta parte, avand in vedere ca e veche).
La spusele lui o sa ma dea in judecata pentru diferenta.
Credeti ca as putea avea castig de cauza in instanta, avand in vedere, ca mi-am respectat toate obligatiunile legale dupa accident(polita rca valabila)?
Cazul unei prietene, identic, firma de asigurari a platit toata suma, insa ea a fost nevoita sa plateasca toate cheltuielile de judecata.
P.v. poate fi contestat in termenul indicat in partea finala a acestuia (15 zile, fara a se socoti prima si ultima, incepand cu data luarii lui la cunostinta de catre partea implicata)
Si nu mai e nici o sansa sa mai contest procesul verbal privind vinovatia dupa ce se scurg aceste 15 zile?
Ma refer in perioada procesului, pot cere o expertiza, reconstatarea celor intamplate?
Dupa acest p.v. raman vinovat si nu mai pot face nimic?
Care proces?Fiind depasit termenul de prescriptie,nu va mai fi niciun proces, orice actiune in anulare va fi respinsa ca tardiva.Dreptul de contestare este limitat la aceste 15 zile.
Aceeasi situatie se va petrece si in eventualitatea unei chemari in judecata de catre partea adversa, adica se va respinge pe acelasi motiv orice cerere de anulare a p.v. si respectiv a vinovatiei constatate.
Pot sa chem firma de asigurari in garantie pe parcursul procesului, in cazul in care pagubitul ma da in judecata, daca firma de asigurari deja i-a platit valoarea maxima calculata conform normelor CSA?
In normele CSA scrie asta:
Despăgubirile plătite de o societate de asigurare unui terț păgubit într-un accident auto, în baza asigurării RCA încheiată pentru vehiculul care a produs accidentul, nu vor depăși valoarea prejudiciilor cauzate și nici limitele maxime (limitele de răspundere) la care s-a angajat asigurătorul. Aceasta înseamnă că, în situația în care valoarea daunei depășește limitele la care asigurătorul s-a angajat în schimbul primei de asigurare plătite, diferența nu este acoperită de către asigurător.
Deci dupa ce a semnat cererea de despagubire si i s-au virat banii in cont, firma de asigurari s-a cam spalat pe maini.
Nu stiu ce sanse am in instanta.
Nu am prea multe solutii decat sa ma lupt pentru diminuarea sumei ceruta de el.O expertiza devizului primit la service.
Sigur va mai cere si cheltuieli de judecata si alte sume pentru care lipsa de folosinta a masinii.