Buna seara.
am si eu o problema daca ma puteti ajuta cu un sfat.
parintii prietenului meu au decedat.
in urma decesului au ramas o casa o magazie 650 mp cc si 2200 mp teren.
in urma cautarii am descoperit ca parintii au autorizatie de construire pentru casa din 1963 si magazie 1978 insa pe teren nu am gasit nici un act.
prietenul meu ar dori sa vinda aceste imobile si terenul aferent insa neexistind TP pe teren nu poate vinde.
ce sfat imi puteti da in legatura cu acest teren.? cum ar putea obtine un act de proprietate pe acest teren. va multumesc anticipat.
Si eu recomand constatarea existentei dreptului de proprietate pe cale administrative, in baza Ordinului prefectului (art. 23 din legea 18/1991). Documentatia se depune la primarie si contine:
- cerere;
- certificat mostenitor de pe urma parintilor;
- acte stare civila solicitant;
- extras registrul agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pentru pozitia aferenta imobilului in cauza (de la primarie);
- schita cadastrala executata de un expert autorizat;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata din masuratori o depaseste pe cea din evidente;
- istoric rol fiscal.
Asta pentru casa si curte... pentru terenul de 2000 si ceva de metri, daca este extravilan, trebuia depusa cerere de restituire in termenul prevazut de legile fondului funciar si emis titlu de proprietate. din pacate, ultima zi in care s-au putut depune aceste cereri a fost 30.11.2005 (verificat la primarie daca exista cerere formulata de parintii prietenului dvs).
@gabriel z; domnule avocat, vreti sa remitem niste date suplimentare, pe privat, despre existenta registrelor agricole din 1951 si pana in prezent, cat si despre faptul ca pe vremea "impuscatului", ca si acum, de fapt, nu se eliberau autorizati de constructie decat proprietarilor terenurilor in cauza?:D Cat despre afirmatia ca autorizatia de construire este un act fara valabilitate juridica... ma abtin.