avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nu vreau sa mai platesc caldura.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nu vreau sa mai platesc caldura.

Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 lei/luna pentru caldura.
Consider ca este cel mai nenorocit mod de a ne jecmani. Nu ne ajunge ca avem si noi o contributie la creerea fondului de subventie a gigacaloriei?
Spuneti va rog ce putem face sa nu mai platim ceea ce nu folosim.
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 10:55, 22 Februarie 2011
Nu aveți ce face, este vorba de celebrul Ordin nr. 343/2010 al ANRSC (găsiți mai multe topicuri pe acest subiect), al cărui ”tâlc” pot încerca eu să vi-l deslușesc:
Conductele de transport al agentului termic degajă căldură care nu este contorizată. Fie că acestea sunt în apartament, pe casa scării sau în subsol pierderea de căldură duce la încălzirea imobilului, căldura nu se pierde în eter:) Deci este normal să participați și dvs la această cheltuială, nu numai cei care sunt conectați la sistemul de încălzire centralizat.
Cei care au și țevi în apartament plătesc mai mult, am citit că sunt cote de 50-70 de lei.
Si inainte de Ordinul 343/2010 al presedintelui ANRSC se platea caldura la "comun" de catre toti proprietarii indiferent daca erau conectati sau nu la sistem.
Acest recent Ordin nu face decat sa mareasca un pic aceste procente, sa forteze asociatiile sa-si inventarieze infrastructura si este valabil pentru blocurile contorizate cu repartitoare
Explicatia lui @silviu_n este corecta. Nu puteti sa nu platiti ceea ce consumati indirect.
silviu_n a scris:
citat incomplet ...[
Nu aveți ce face, este vorba de celebrul Ordin nr. 343/2010 al ANRSC (găsiți mai multe topicuri pe acest subiect), al cărui ”tâlc” pot încerca eu să vi-l deslușesc:
Conductele de transport al agentului termic degajă căldură care nu este contorizată.]

Eu am ce am cu subsolul:
Caldura din subsol ii foloseste unui proprietar cu centrala proprie daca ramane la subsol?.

Iar daca pana acum nu a fost niciodata obligat sa plateasca se datoreaza faptului ca s-a inteles ca din subsol nu se duce nicaieri caldura decat prin aerisirile laterale sau verticale pana in eter.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
johnpescar, utilizator
Caldura din subsol nu este degajata acolo ca vrea cineva, ci ea se degaja din conducte, unele mai izolate, altele mai putin izolate si incalzeste intr-o masura cat de mica incaperea subsolului, peretii....se transmite mai departe prin ziduri in cladire.
Deci este o energie termica consumata indirect de catre toti proprietarii si trebuie platita la "comun".

Foloseste unui proprietar cu CT in aceeasi masura cat ii foloseste si unuia fara CT.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
elga50, moderator
Daca teoria cu transmisia prin pereti a caldurii de la subsol ar fi adevarata ar insemna ca un proprietar care locuieste la etajul 10 nu s-ar bucura deloc.

Am citit si eu teoria cu cele 5 parti calde ale unui bloc considerat o unitate care enunta ca pana la urma interiorul imobilului v-a avea o temperatura medie a tuturor temperaturilor interioare dar aceasta se aplica ocolo unde de exemplu exista o singura sursa de incalzire respectiv caldura din sistemul centralizat.

Atunci cand exista sistemul centralizat este combinat cu centrale de apartament teoria se complica in sensul ca trebuie tinut cont si de cata energie se aduce in sistem de catre cei cu centrale care de multe ori aduc mai multa. Ar fi deacord cei care se incalzesc din sistemul centralizat in caz ca bilantul energetic ar fi inclinat de partea celorlalti sa plateasca diferenta ?.
Pentru asta ar fi suficient daca s-ar echivala cat gaz metan consuma cei cu centrale in Gcal comparat cu citirea aparatului care masoara cata energie se consuma la limita de proprietate plus gazul metan consumat .

Dar toate astea ar fi valabile daca cei ramasi la sistemul centralizat ar fi de acord sa plateasca vreo diferenta.Daca nu, de ce ar fi obligat numai cei cu centrale proprii sa plateasca partea celorlati care spun ei ca aduc energie in sistem ?.
Ultima modificare: Marți, 22 Februarie 2011
johnpescar, utilizator

Alte discuții în legătură

Am centrala pe gaz si sunt pus sa platesc caldura din subsol, pe ce baza? doncristiano doncristiano Incepand cu luna aceasta sunt plus sa platesc caldura degajata de tevile ce tranziteaza apartamentul si cea care se pierde in subsol. Astfel mi s-a marit cota ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 as dori sa stiu daca legea in care si locatarii cu centrale termice de apartament mai platesc o cota parte la sistemul centralizat mai e valabila.am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343 anrsc cristina.l. cristina.l. locuiesc intr-un bloc cu 17 apartamente cu centrala termica si 3 fara centrala, dar si fara repartitoare. este legal ca cei cu centrala termica sa fie pusi la ... (vezi toată discuția)