Daca posibilitatile dvs. sunt limitate beneficiati in conditiile legii de ajutor public judiciar, luati legatura cu Baroul competent teritorial. De asemenea, trebuie depusa depunerea plangerea penala, ea isi va urma cursul fara cheltuieli suplimentare.
Este necesara insa expertiza medico-legala si martori ai faptei, altfel solutionarea dosarului va fi greoaie.
Buna ziua. Haideti sa va lamuresc eu de ce este necesar certificatul medico legal. In Codul penal sunt mai multe infractiuni care pedepsesc agresiunile fizice. Diferentierea dintre aceste infractiuni se face cu ajutorul certificatului medico-legal, respectiv se merge pe "lovire sau alte violente" daca medicul legist constata ca leziunile suferite necesita pana la 20 de zile ingrijiri medicale pentru vindecare; daca sunt acordate peste 20 zile pana la 60 zile de ingrijiri, infractiunea este "vatamarea corporala" iar daca se acorda peste 60 zile, infractiunea este "vatamarea corporala grava". Binenteles ca pedepsele prevazute sunt progresive (a se vedea art. 180, art. 181 si art. 182 din Codul penal). Fara actul medico-legal nu se poate face o incadrare corecta a faptei savarsite.
Costul certificatului medico-legal este singurul cost pe care trebuie sa-l suportati, in rest procesul penal este gratuit (daca considerati ca este cazul sa angajati un avocat, va trebui sa-l platiti dumneavoastra). Oricum, pe parcursul procesului penal, dumneavoastra puteti cere daune materiale si morale in care veti include si cheltuielile suportate de dumneavoastra ( chitanta medicina legala, onorariu avocat etc.). Va trebui sa pastrati chitantele.
Pana la 60 zile de ingrijiri medicale, constatate cu actul medico-legal (a nu se confunda cu zilele de spitalizare), infractiunea nu se cerceteaza daca nu se depune plangere. Pana la 60 zile de ingrijiri medicale, daca va impacati cu agresorii si retrageti plangerea, procesul penal inceteaza ceea ce inseamna ca dosarul penal va trimis la parchet cu propunere de incetare a urmaririi penale si, dupa confirmarea solutiei de catre procuror, dosarul se arhiveaza la parchet. Peste 60 zile se cerceteaza din oficiu daca aduceti la cunostinta organelor de urmarire penala certificatul medico-legal. In aceasta situatie, chiar daca va impacati cu agresorii, procesul penal va continua si acestia vor fi pedepsiti.
Deci fara certificatul medico-legal nu se poate face o incadrare juridica corecta a faptei savarsite. Succes.
Va veti putea recupera cheltuielile de spitalizare cat si cele cu avocatul daca va veti constituiti parte civila in procesul penal de la inceperea urmaririi penale pana la citirea actului de sesizare in instanta. Dar pana in instanta trebuie sa faceti cum ati fost sfatuita mai sus: plangere prealabila in termen de 2 luni (dupa expirarea acestui termin nu mai puteti face acest lucru), sa scoateti certificatul medico-legal si sa va luati un avocat.
Pastrati toate chitantele, bonurile etc pt a putea proba aceste cheltuieli.