avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA aplicare TVA la accize.
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

aplicare TVA la accize.

La acciza fiind o taxa ("Taxa suportata de consumatori, una din formele cele mai raspandite ale impozitelor indirecte, care se include in pretul de vanzare al unor marfuri determinate. Este o taxa speciala de consumatie care se aplica produselor din tara si din import, suportata de consumatori. Acciza constituie o importanta sursa a veniturilor bugetare. Teoria economica recomanda aplicarea accizelor asupra bunurilor cu cerere inelastica. In aceste conditii, cresterea bunurilor impozitate prin accize nu determina reduceri semnificative ale consumului acestor bunuri, astfel incat veniturile bugetare din accize sunt relativ stabile. In Romania se aplica unor bunuri precum produsele petroliere, bauturile alcoolice, tigarile, cafeaua, etc. ) i se aplica TVA-ul?
Daca DA de ce pentru restul taxelor nu se aplica TVA?

Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 19:01, 24 Februarie 2011
art. 137, alin 2 din codul fiscal
Baza de impozitare cuprinde următoarele:
a) impozitele şi taxele, dacă prin lege nu se prevede altfel, cu excepţia taxei pe valoarea adăugată;
b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport şi asigurare, solicitate de către furnizor/prestator cumpărătorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumpărătorului, care fac obiectul unui contract separat şi care sunt legate de livrările de bunuri sau de prestările de servicii în cauză, se consideră cheltuieli accesorii.
sorry: Nu am inteles eu raspunsul , sau intrebarea mea a fost alta.
De ce la unele taxe - ex. autorizatii de construire , alte taxe primarii - atunci cand se intocmeste factura aceasta este fara TVA -iar in cazul benzinei, gazului apare TVA la ACCIZE , care este de fapt tot o taxa.
pentru ca primaria nu desfasoara activitati economice, deci nu este persoana impozabila pentru activitatile desfasurata in calitate de autoritate publica.

in celelalte cazuri v-am precizat temeiul legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare cheltuieli Claudia1986 Claudia1986 Buna, Am si eu o intrebare, cu privire la refacturarea cheltuielilor catre clienti. Am facut cheltuieli diverse (posta, diverse taxe) pentru un client pt ... (vezi toată discuția)
Factura dobanda partener intracomunitar b_mihaela b_mihaela Buna ziua. Un partener intracomunitar factureaza dobanda firmei din Romania . Dobanda este supusa taxarii inverse (4426=4427) ? Multumesc , Mihaela (vezi toată discuția)
Tva irinagoian irinagoian Va rog, sa-mi spuneti si mie ce fel de impozit este tva ? (vezi toată discuția)