avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Refacturare cheltuieli
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Refacturare cheltuieli

Buna,
Am si eu o intrebare, cu privire la refacturarea cheltuielilor catre clienti.
Am facut cheltuieli diverse (posta, diverse taxe) pentru un client pt care am primit facturi, bonuri fiscale de la furnizori pe numele societatii mele, acum trebuie sa refacturez cheltuielile catre clientul meu, dar nu stiu cum.
Spre ex: Am o factura de 12,4 inclusiv TVA si un BF de 5 lei.
Eu ii facturez 17,4 lei inclusiv (iau exact sumele din documentele justificative) TVA sau 18,6 inclusiv TVA (iau baza la care aplic TVA), daca facturez 17,4 lei eu ies in pierdere, colectez TVA pt cei 5 lei de pe bonul fiscal insa nu il deduc.
Deci problema mea este cu refacturarea catre clienti a bonurilor fiscale.
Am consultat si Codul fiscal art. 137 insa nu m-a lamurit.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 20:10, 12 Februarie 2014
Cod fiscal:

Art. 137

(2) Baza de impozitare cuprinde următoarele:

b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport şi asigurare, solicitate de către furnizor/prestator cumpărătorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumpărătorului, care fac obiectul unui contract separat şi care sunt legate de livrările de bunuri sau de prestările de servicii în cauză, se consideră cheltuieli accesorii.



Norme:

(8) În sensul art. 137 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, chiar dacă fac obiectul unui contract separat. Cheltuielile accesorii nu reprezintă o tranzacţie separată, ci sunt parte componentă a livrării/prestării de care sunt legate, urmând aceleaşi reguli referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile ca şi livrarea/prestarea de care sunt legate. Furnizorul/Prestatorul nu poate aplica structura de comisionar prevăzută la pct. 19 alin. (4) pentru a refactura cheltuieli accesorii şi nici pentru a refactura cheltuieli cu impozite şi taxe conform prevederilor alin. (7).


La bon fiscal daca vreti sa recuperati 5 lei atunci facturati 5 lei+tva (adica 18,6 inclusiv TVA), aplicand corespunzator :

Cheltuielile accesorii nu reprezintă o tranzacţie separată.....cotele, scutirile ca şi livrarea/prestarea de care sunt legate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pro-rata Ida Zsuzsanna Ida Zsuzsanna Am o societate platitoare de TVA cu prestari servicii resurse umana ,intocmire contracte munca, inregistrare revisal intocmire declaratii si servicii ... (vezi toată discuția)
Factura dobanda partener intracomunitar b_mihaela b_mihaela Buna ziua. Un partener intracomunitar factureaza dobanda firmei din Romania . Dobanda este supusa taxarii inverse (4426=4427) ? Multumesc , Mihaela (vezi toată discuția)
Refacturarea unei taxe (obtinere aviz) contabildb contabildb Refacturarea unei taxe (obtinere aviz) facuta in numele beneficiarului unei lucrari este sau nu purtatoare de TVA, in ce baza legala? (vezi toată discuția)