avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 171 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Factura dobanda partener intracomunitar
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Factura dobanda partener intracomunitar

Buna ziua.
Un partener intracomunitar factureaza dobanda firmei din Romania .
Dobanda este supusa taxarii inverse (4426=4427) ?
Multumesc ,
Mihaela
As zice ca dobanda este supusa taxarii inverse daca este taxabila din punct de vedere TVA si nu este supusa daca nu este taxabila din punct de vedere TVA.
Dupa parerea mea, daca este o dobanda de majorare nu aplicati taxare inversa, daca e o dobanda facturata in mod curent care se taxeaza TVA, aplicati taxare inversa.

Conform codului fiscal:
"ART. 137 Baza de impozitare pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate în interiorul ţării
(2) Baza de impozitare cuprinde următoarele:
b) cheltuielile accesorii, cum sunt: comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport şi asigurare, solicitate de către furnizor/prestator cumpărătorului sau beneficiarului. Cheltuielile facturate de furnizorul de bunuri sau de prestatorul de servicii cumpărătorului, care fac obiectul unui contract separat şi care sunt legate de livrările de bunuri sau de prestările de servicii în cauză, se consideră cheltuieli accesorii.

Norme metodologice
(8) În sensul art. 137 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ în baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată, chiar dacă fac obiectul unui contract separat. Cheltuielile accesorii nu reprezintă o tranzacţie separată, ci sunt parte componentă a livrării/prestării de care sunt legate, urmând aceleaşi reguli referitoare, printre altele, la locul livrării/prestării, cotele, scutirile ca şi livrarea/prestarea de care sunt legate.

(3) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
c) dobânzile, percepute după data livrării sau prestării, pentru plăţi cu întârziere;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refacturare cheltuieli Claudia1986 Claudia1986 Buna, Am si eu o intrebare, cu privire la refacturarea cheltuielilor catre clienti. Am facut cheltuieli diverse (posta, diverse taxe) pentru un client pt ... (vezi toată discuția)
Daca e in reorganizare se factureaza fara tva? OANA GORAN OANA GORAN am primit o instiintare de la o sc ca se afla in reorganizare si ca trebuie sa le facturez fara tva ? dc?:stunned: stie cineva unde scrie treaba asta? ... (vezi toată discuția)
Pro-rata Ida Zsuzsanna Ida Zsuzsanna Am o societate platitoare de TVA cu prestari servicii resurse umana ,intocmire contracte munca, inregistrare revisal intocmire declaratii si servicii ... (vezi toată discuția)