a_k a scris:
freeelis a scris:
Codul de procedură civilă nu conține prevederi în legătură cu posibilitatea utilizării înregistrărilor audio-video ca mijloace de probă în procesul civil.
Prin urmare, inregistrarea facuta nu cred ca va ajuta foarte mult.
Plângerile contravenţionale se judecă după procedura civilă (cf. articolul 47 din OG 2/2001), inclusiv în materie de contravenţii rutiere.
Întrebare: care prevedere din actualul Cod de procedură civilă sau din legile speciale prevede posibilitatea probei prin fotografii sau înregistrări video? Cum se face că alături de procesul-verbal de constatare a contravenţiei întâlnim şi planşe foto sau înregistrări video?
"SMS-urile nu pot constitui probe in instanta" (freeelis) vs. "Sms-uri pot fi folosite in procesul civil cu sanse mult mai mari decat inregistrarile convorbirilor" (avocat_lascoschi@yahoo.com) - de ce?
"in litigiile civile efortul de a da credibilitate emailului e mai mare din partea celui care invoca aceasta proba, fiind de obicei nevoie de expertize tehnice in acest sens" (freeelis) - nici emailul nu este prevăzut de Codul de procedură civilă.
matahachiro a scris:
Exista motive intemeiate ptr care nici macar in noul cod civil nu se accepta inregistrari facute de amatori ca si probe.
Dar noul Cod de procedură civilă spune cam aşa:
(2) Sunt, de asemenea, mijloace materiale de probă şi fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de înregistrare a sunetului, precum şi alte asemenea mijloace tehnice, dacă nu au fost obţinute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri. (articolul 335:2)
[caz de amendă judiciară]
e) contestarea, cu rea-credinţă, de către autorul ei a scrierii sau semnăturii unui înscris ori a autenticităţii unei înregistrări audio sau video; (articolul 182:1.e)
Nu mă înţelegeţi greşit, nu contest experienţa nimănui, nu atac pe nimeni - discuţia dvs. (foarte interesantă!) a dat naştere întrebărilor formulate.
De aceea spuneam ca exista controverse.Exista argumente si pro si contra.
Avocatii folosesc argumentele in functie de pozitia pe care o ocupa clientul in proces.
Sms-urile sunt deja scrise si nu mai exista problemele care se pot ivi in privinta inregistrarilor audio, asa cum a mentionat Matahachiro.
In conditiile in care se dovedeste ca sms-ul a provenit de la partea din proces are valoarea unui inscris.
Daca se contesta autenticitatea se poate face o expertiza sau chiar face o adresa de instanta la societatea de telefonie mobila.
Dar...asa cum spuneam...instantele nu au chef sa se implice desi conform legii asa ar trebui intrucat aflarea adevarului constituie un principiu de baza in procesul civil...
Faptul ca anumite mijloace de proba sunt evidentiate in noul Cod de procedura civila ne poate duce la concluzia ca pot fi administrate in conditii ceva mai restrictive si in prezent.
In general, legea din Romania este foarte invechita fata de alte state dezvoltate din UE...si ignorarea unor mijloace de proba sau inlaturarea lor fara argumente pertinente poate genera un nou caz care sa fie pierdut de Romania la CEDO...