avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cheltuieli de judecata/actiune separata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cheltuieli de judecata/actiune separata

Buna ziua,

Am o rugaminte la voi, daca puteti sa ma ajutati.
Este vorba despre un dosar castigat si o chitanta platita de client care nu a fost depusa la dosar in "timp util". Judecatorul s-a pronuntat fara sa ma lase sa o depun in ziua pronuntarii (originalul chitantei era la colegul meu) si astfel nu s-au acordat mai cheltuieli de judecata.
Vreau sa fac o actiune separata pentru recuperarea cheltuielilor de judecata (nu este vorba despre o suma mare de bani, dar m-a deranjat atitudinea judecatorului).
Cu privire la temeiul de drept nu sunt insa sigur la articolele pe care sa imi intemeiez cererea.
Orice sugestie este binevenita.
Multumesc.
Multumesc pentru raspunsurile voastre.
S-au cerut cheltuieli de judecata si s-a precizat la ultimul termen ca vom depune chitanta in original prin registratura dar judecatoarea a refuzat sa accepte acest lucru, spunand ca trebuia sa depunem chitanta la acel ultim termen.
Practic procesul a fost castigat, paratul a fost obligat si la restituirea taxei de timbru dar cu privire la onorariu nu am putut face dovada platii la acel ultim termen.
Am mai avut acum cativa ani o actiune separata pentru plata onorariului ref. la un proces castigat dar nu mai stiu exact cum am motivat cererea, de aceea am apelat la ajutorul vostru.
În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
În literatura juridică s-a apreciat că şi în această materie se aplică principiul „non reformatio in peius”, de unde rezultă că cererea separată privind cheltuielile de judecată nu poate fi respinsă, dacă partea a câştigat procesul.
De fapt, este o actiune in pretentii ... art.998 C.civ. prevede ca : orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greseală s-a ocazionat, a-l repara.
Prin cererea de chemare in judecata soliciati instantei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispuna obligarea pârâtului la plata sumei de __, reprezentând echivalentul prejudiciului pe care acesta vi l-a cauzat prin fapta sa culpabilă.

Multumesc pentru raspuns.
Nu s-a putut depune la ultimul termen de judecata chitanta in original pentru ca aceasta era la client iar clientul nu se afla in tara in perioada respectiva.
Procesul a fost castigat, s-au acordat despagubirile solicitate + cheltuieli de judecata (taxa de timbru + timbru judiciar) asa incat nu vad nici o problema sa fie admisa si actiunea separata pentru recuperarea onorariului.
Chiar dacă nu s-a putut depune chitanţa în original, trebuia depusă o copie a chitanţei şi semnată de avocat pentru conformitate cu originalul, astfel că ar fi avut aceeaşi valoare. Copia chitanţei se putea obţine din carnetul chitanţier al avocatului.;) Iar dacă, instanţa de fond nu ar fi acordat cheltuielile de judecată - onorariu de avocat pe motiv că nu s-a depus originalul, (deşi la noi în Braşov, nu se pune această problemă dacă acea copie este certificată pentru conformitate de avocat şi ştampilată), în calea de atac putea fi solicitat onorariul şi depusă chitanţa în original. Astfel, se evita un alt proces separat timbrat la valoare, care implica timp şi nervi...;)
am patit si eu un lucru asemanator. avocata a cerut cheltuieli de judecata dar nu s-a consemnat nicaieri. am castigat procesul dar nu am primit cheltuielile de judecata. vrem sa facem actiune separata.
poate cineva sa ma ajute , sa-mi spuna cam cum ar arata cererea de chemare in judecata pt recuperarea onorariului avocatului?
va multumesc

Alte discuții în legătură

Onorarii de succes naroty naroty va rog sa imi rasp daca ati mai intalnit cazuri in care se cere pe calea unei actiuni separate in instanta recuperarea on de succes date avocatiulor, si daca ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuilei de judecata pe cale separata toy_story toy_story Buna ziua, In cazul in care cerem pe cale separata cheltuielile de judecata aferente unui litigiu de munca si acestea sunt in jur de 3000 euro, se poate ca ... (vezi toată discuția)
Onorariu de recuperat a_l_e_x a_l_e_x Buna tuturor, In cursul anului 2009 am efectuat expertizele juridice (constructii) in cateva dosare civile . Instanta fixa un onorariu provizoriu pe care ... (vezi toată discuția)