avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de mostenire

Buna seara. Rog sa ma lamuriti in legatura cu niste intrebari. Mama mea a murit cu 21 de ani in urma. Tatal meu s-a recasatorit, iar mama vitrega avea o fata din pima casatorie. De curand a murit si tatal meu. In urma lui au ramas 2 imobile(case), una in care stateau ei si una care este a mea dar era pe numele lui, o microferma de 35 de hectare cu 30 de vaci si cu utilaje. Mai am o sora si sora "vitrega"(de fapt fata mamei vitrege). A-si dori sa stiu ce drepturi am eu cu sora mea, ce drepturi are sora vitrega si mama vitrega. Daca mama vitrega face un testament o poate modifica ulterior?
Cel mai recent răspuns: affahrer71 , utilizator 21:05, 1 Martie 2011
daca fata mamei nu a fost adoptata de tatal dvs, nu are vreun drept. din averea defunctului, sotia supravietuitoare mosteneste 1/4, iar dvs 3/4.
cum e o casa a dvs, dar pe numele tatalui?
sora vitrega nu are vocatie succesorala, in alte cuvinte ea nu culege nimic din mostenirea tatalui dvs.
o cota de 1/4 din bunurile aflate in masa succesorala se cuvine mamei vitrege. dint bunurile comune (in principiu toate cele dobandite in timpul casatoriei) numai cota de 1/2 intra in masa succesorala, restul de 1/2 cuvenindu-se mamei. .
Intrebarea e neconcludenta, dar sa vedem daca am inteles.
1. Distinctia la succesiune se face intre bunuri dobandite inaintea casatoriei si bunuri dobandite in timpul casatoriei.
2. Sora vitrega era infiata sau nu?
3. Exista testament dupa tata sau nu?
In cazul in care tatal nu a facut testament si sora vitrega nu a fost infiata, succesiunea urmeaza sa se desfasoare dupa urmatorul model:
Pentru bunurile comune, obtinute in timpul casatoriei sotul supravetuitor va primi 1/2 + 1/8 din totalul bunurilor, bunuri de care poate dispune dupa bunul plac.
Pentru bunurile din afara casatoriei sotul supravetuitor va primi 1/4, restul revenind descendentilor, in cazul de fata.
Casa a fost construita impreuna cu tatal meu pentru mine dar in cartea funciara apare pe numele lui.


Tatal meu nu a lasat testament. Sora vitrega nu a fost infiiata. Am avut nevoie de un certificat de mostenitor de la notariat unde s-a intocmit in felul urmator: 1/4 sotiei, 3/8 la sora mea si 3/8 mie. Este real acest raport?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune gross405 gross405 Buna ziua.Tatăl meu vitreg a decedat.Am rămas cu drept de mostenire eu mama mea si sora mea vitregă fi ca defunctului.Va rog sa mi spuneti care este ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua .tatal meu a decedat inainte sa ma nasc cu 2 luni iar ... CODRUT ALIN CODRUT ALIN Buna ziua .Tatal meu a decedat inainte sa ma nasc cu 2 luni iar mama sa recastorit cind aveam 6 ani .In urma casatoriei sa nascut sora mea vitrega .Cu 3 ani ... (vezi toată discuția)