avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Termen depunere dosar somaj - 10 zile
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Termen depunere dosar somaj - 10 zile

Am si eu o mare problema. Mi-a fost desfacut contractul de munca in 12 februarie 2011 . la acea data termenul pentru depunerea dosarului la AJOFM era de 30 zile adica pana in 11 martie sa zicem. In 02 martie cand m-am prezentat cu actele mi s-a spus ca de la 1 martie s-a schimbat legea , termenul pentru depunerea dosarului modificandu-se la 10 zile si eu am depasit acest termen. Este corect sa ma afecteze aceasta lege avand in vedere ca am fost disponibilizata in februarie si ca m-am prezentat in 02 martie adica nu au trecut sa zicem 10 zile de la modificarea legii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:00, 24 Septembrie 2011
Va multumesc dl. tudorvaleriu.

Intr-adevar nu este corect sa ceara si alte acte,ei motiveaza ca baza de date este in lucru, si nu pot sti daca societatea este la zi cu plata darilor la somaj.Astfel se reduce timpul de verificare.Eu am intrat in somaj impreuna cu alti colegi in urma restructurarilor,si doar eu( la AJOFM Cluj) am intampinat aceste probleme.
am absolvit facultatea in iunie 2011, iar in iulie am fost la a.j.o.f.m. Bacau sa-mi depun dosarul pentru somaj...mi-am depus dosarul si un domn tot de la acel departament, cred...(nu stiu, pentru ca nu s-a prezentat, nu mi-a zis ce functie detine) m-a luat in cabinetul sau si a inceput sa-mi vorbeasca despre un program de recalificare...mi-a completat un formular cu mana lui si apoi m-a pus sa semnez...(habar n-am ce am semnat pentru ca nu m-a lasat sa il citesc si ma grabeam sa plec...mai mult din cauza asta am semnt... sa pot pleca...mi-a tinut o ora prelegere in cabinetul lui)...si m-a chemat a doua zi sa fac un curs de informatica sau ceva de genul...nu m-am putut prezenta la acel curs, azi m-a sunat si mi-a zis ca daca nu ma prezint la acel curs pana in septembrie, cand voi veni in septembrie sa-mi depun actele la dosarul de somaj, nu voi mai putea beneficia de somaj....are dreptate?! unde scrie ca trebuie sa fac un curs de recalificare pentru a putea beneficia de somaj? ... am gasit pe net urmatorul citat din lege - ''D. In cazul absolventilor institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale:

a) actul de absolvire a formei respective de invatamant, in original si in copie;
b) adeverinta eliberata de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii, in cazul in care persoana s-a inregistrat in vederea medierii pentru incadrare in munca la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditat sau notificat conform legii.''
...asta ce inseamna? daca nu imi da dumnealui acea adeverinta, nu pot primi somaj?! multumesc anticipat pentru raspuns...
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 44. - Încetarea pl?ţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dup? cum urmeaz?:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocup?rii şi de formare profesional? sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...
2. Asadar in lege este vorba de un beneficiar al indemnizatiei de somaj, ceea ce dvs. nu sunteti inca.
3. Cred ca functionarul respectiv da dovada de exces de zel.
4. Dar cu ce va deranjeaza ca faceti un curs de informatica, gratis? Nu se stie la ce va foloseste.
5. Citatul pe catre l-ati dat dvs. se refera la alti furnizori de servicii specializate in stimularea ocuparii fortei de munca (in afara AJOFM). Este vorba de firme private care se ocupa cu asa ceva.
multumesc mult pt raspuns...am vorbit din nou cu el la telefon si a negat ceea ce-mi spusese anterior...mi-a zis ca ''daca nu particip la acest curs, nu e nicio problema, vei primi ajutorul de somaj''....mi-a zis ca ''nu e normal ca somerul sa stea acasa, in timp ce primeste somaj platit din banii contribuabililor, dar ar fi bine sa participi la acest curs (e un curs legat de lucrul pe calculator, de CV, de scrisoare de intentie, de interviu etc)...pentru ca la final eu trebuie sa-ti semnez o adeverinta care atesta ca noi te-am ajutat sa-ti gasesti loc de munca''...eu am facut informatica in facultate...stiu sa lucrez pe calculator...e genul de om care spune ceva, iar apoi zice altceva si-ti inchide si telefonul in nas...cred ca are probleme psihice....eu am incercat sa-i explic faptul ca mi-am cautat de munca si in Bacau, si in Iasi, dar nu mi-am gasit...mai mult de atat ce pot face?!...pe mine m-a deranjat atitudinea lui...de asta nici nu mai am chef de niciun curs...iar ma plimba dintr-un cabinet in altul si-mi tine prelegeri...el crede ca daca am terminat facultatea si mi-am depus actele pt somaj, nu mai am alta ocupatie si astfel trebuie sa ma duc la el in cabinet, sa fac cursuri, la ce ora vrea el...e vorba de bun simt...deci, in concluzie, daca eu nu ma prezint la acel curs si daca el nu-mi semneaza adeverinta respectiva voi mai avea sau nu dreptul la somaj?? eu am un talon cu actele necesare pt depunerea dosarului de somaj, pe care mi l-a dat doamna de la ghiseu cand am fost in iulie, dar nu scrie ca imi trebuie adeverinta de la a.j.o.f.m. ...multumesc din nou!
1. De regula functionarii de la ghiseu (de la institutiile de stat) ne considera pe noi, ceilalti, niste nestiutori si nepriceputi si ei trebuie sa na indrume ca pe niste copilasi prosti. Dar, tot de regula, situatia este exact invers.
2. Nu veti pierde indemnizatia de somaj.
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Cand trebuie sa depun actele la ajofm? Elena Caldararu Elena Caldararu va rog sa-mi spuneti in cat timp de la disponibilizare pot sa merg sa-mi depun actele pt somaj?va multumesc (vezi toată discuția)
Somaj Gagalicea Gagalicea Bună ziua....Mi s.a încetat contractul de munca cu data de 1noi2017,am înțeles k în 30 zile trebuie depus dosarul k sa pot beneficia de șomaj. ...Dacă ... (vezi toată discuția)
Ajutor somaj pentru cim timp partial 4 ore dadys dadys Buna ziua, Sunt administrator si angajat, cu 4 ore, din 01.02.2012 la un srl . Datorita situatiei economice am inchis un punct de lucru cu activitate comert ... (vezi toată discuția)