avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită titlu executor
Discuție deschisă în Executare silită

titlu executor

De ceva timp am o dilema :) As vrea sa vad ce parere aveti si voi....

E vorba de un contract comercial. In mod normal, daca unul dintra parti nu isi respecta obligatiile asumate, de plata sa zicem, il actionam in judecata, iar cu sentinta legalizata il executam.

Insa ce se intampla in cazul in care partile stabilesc de comun acord, si se trece in contract urmatorul articol de exemplu:
"Prezentul contract constituie titlu executoriu intre partile semnatare, partea care nu-si executa in mod corespunzator propriile obligatii fiind pusa de drept in intarziere fara necesitatea unei somatii prealabile."
sau
"Partile confera prezentului contract forta executorie, toate obligatiile (in cazul neexecutarii) putand fi puse in executare fara notificare, somatie sau instiintare prealabila"

Oare acest articol imi da dreptul, sau mai bine zis executorului ii da dreptul sa declanseze procedura executarii silite, contractul fiind considerat titlu executor ( cum este de ex. si contractul de leasing )????

Ori, neaparat instanta trebuie sa constate neexecutarea obligatiilor de catre unul dintre parti si sa se pronunte ?

Dupa parerea mea, in mod normal, executorul ar putea sa declasenze procedura executarii silite in baza unui astfel de articol, insa in cazul in care se depune contestatie la executare, cred ca instanta l-ar admite totusi, si executarea ar fi oprita.

Ce parere aveti ? Are rost sa includ astfel de articol in contract !? Ma poate ajuta sa economisesc timp in cazul unui client care nu plateste !?
Ultima modificare: Joi, 22 Mai 2008
magyari, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dincã Stelian , Executor judecatoresc 14:07, 13 Februarie 2009
Titluri executorii sunt doar cele considerate de lege ca atare (hotarari judecatoresti, contracte autentice, bilete la ordin, etc.) Inserarea unei clauze de genul celor de mai sus intr-un contract sub semnatura privata ramane fara efect. Doar instanta poate constata neexecutarea obligatiei.
Daca vreti sa economisiti timp, atunci solicitati partenerilor contractuali sa va emita bilete la ordin pentru sumele pe care vi le datoreaza. Daca la scadenta biletele la ordin nu pot fi onorate de banca din lipsa de disponibil, atunci puteti investi biletele cu formula executorie si mergeti cu ele la executorul judecatoresc.
Asa ma gandeam si eu, insa in cazul contractului de leasing, acesta poate fi reziliat in cazul in care utilizatorul nu achita 2 rate consecutive, fara interventia instantei. Deci, daca in cazul acelui contract nu trebuie sa constata de catre instanta neexecutarea obligatiilor, ma gandeam ca poate reusesc sa fac ceva si in cazul unui contract de furnizare de ex.

In legatura cu biletul la ordin, acestea nu mai trebui investite cu formula executorie, pot fi executate imdeiat, dupa refuzul bancii.

Ca si concluzie deci, inserarea acelui articol poate avea doar efect psihologic asupra partenerului, care nu vrea sa plateasca la termen. :)
Intr-un contract se poate prevedea rezilierea de drept, fara interventia instantei si fara notificare (pact comisoriu), in cazul in care una din parti nu-si executa obligatiile la termen; dar partea care si-a executat obligatiile poate alege sa nu se prevaleze de aceasta clauza si contractul ramane valabil. Aceasta clauza are deci relevanta doar pt executarea pe mai departe a contractului, dar pt recuperarea sumelor restante e necesara promovarea unei actiuni in instanta.
Cu biletele la ordin ar trebui sa fie cum spui... totusi nu toti executorii accepta biletele neinvestite, pt ca s-au confruntat cu contestatii la executare pe acest motiv si, ca de obicei, practica instantelor nu este unitara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Mai 2008
Lorena Chirila, Avocat
Prevederea la care faci referire nu confera contractului caracter executoriu, aceasta are cel mult un rol de a atrage atentia partilor cu privire la respectarea clauzelor acestui contract, atat si nimic mai mult, pentru a putea obtine executarea cotractului respectiv este necesara obtinerea unei hotarari judecatoresti.
Puterea de titlu executor o confera LEGEA. Părțile nu pot avea aceasta calitate.
Totuși daca contractul este un act autentic, deci daca este incheiat in fața unui notar public, atunci la data exigibilității creanței acesta poate fi pus in executare fără a mai fi nevoie de o hotarare judecătorească in acest sens.
Si vorbesc despre un act autentic costatator al unei creanțe. Doar atât.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin-investire cu formula executorie teodor82 teodor82 Buna ziua. Va rugam sa ma lamuriti intr-o speta: Este nevoie de investirea cu titlu executoriu a unui bilet la ordin refuzat la plata din cauza lipsei de ... (vezi toată discuția)
Investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare kid kid Buna seara, As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Clauze abuzive in contractele de credit ContSters91450 ContSters91450 X-(Buna ziua, Am anumite nelamuriri in legatura cu o speta privitoare la un contract de credit pentru nevoi personale. Concret, o persoana a incheiat cu un ... (vezi toată discuția)