Imi cer scuze daca acest mesaj nu l-am postat unde trebuie, dar sincer nu am stiut unde. Nu stiu daca exista o astfel de lege in romania, nu stiu ce se poate face in acest caz, daca chiar se poate ceva. situatia este urmatoarea:
lucrez intr-o firma, sunt incepatoare. cam de un an lucrez. seful meu direct are 5-6 ani in firma, nu stiu exact sa va zic. e respectat de sefi, vazut bine. eu ca incepatoare nu m-am facut remarcata, sunt genul de persoana care momentan, pana sa fiu sigura stau in banca mea si imi fac meseria. am sot, nu filtrez cu colegii de munca, nu sunt genul, nu dau de inteles ca exista ceva de acest gen.
acum cateva zile seful mi-a dat de inteles direct, ca daca vreau sa avansez sau sa am un viitor in firma, trebuie sa ma culc cu el....
ce pot sa fac in aceasta situatie? am vreun pas legal de facut?..nu ma pot muta in alt departament, nu am destula experienta in firma cat sa fiu crezuta de cei din jur daca le spun asa ceva. (mai sunt si alte persoane care au patit asa ceva, dar fie au plecat deja din firma, fie daca lucreaza nu au spus absolut nimic... si ma rog sunt convinsa ca sunt fete care poate au cedat)....
daca eram in america puteam de mult sa fac ceva in acest sens- din punct de vedere legal, aici nu am nimic de facut. ma poate ajuta cineva?
din pacate, in tara l'u papura voda, astfel de situatii sunt frecvente si in cele mai multe cazuri, daca angajata incearca sa reclame asa ceva, ramane fara loc de munca...;) Pentru a deschide un proces pentru hartuire sexuala, impotriva acelei persoane, trebuie sa adunati probe ( audio, video, etc), altfel nu aveti nici o sansa.
Solutia cea mai simpla este sa plecati din firma, sau sa nu solicitati avansarea...:confused: Sorry...asta-i tarisoara noastra !
Legea 202/2002 defineste la art.4 lit.d hartuirea sexuala, art. 5 stabileste implicit ca si fapta de hartuire sexuala este una de competenta aceleeasi legi, iar in art.39 arata modalitatile de actiune ale unei angajate care se afla in situatia dvs. Desi ele sunt destul de clare, probele sunt intotdeauna necesare, asa cum arata si eu.ro.lex.
Cu toate acestea, cred ca trebuie sa incercati sa actionati exact cum prevede legea (macar pentru descurajarea ipochimenului incapabil sa-si faca in alt mod o partenera) si anume:
- plangere (sesizare, reclamatie) scrisa catre angajator (si chiar impotriva luui, daca este direct implicat), cu soliicitarea sprijinuluui organizatiei sindicale sau reprezentantilor salariatilor;
- cerere catre instanta judecatoreasca competenta (sectia pentru conflicte de munca a tribunalului de domiciliu).
Cap. VII al aceleasi legi stabileste sanctiunile. Revin cu sfatul asigurarii probelor (fiind vorba de stari de fapt, pot fi si martori).
Va urez succes, deoarece cred ca nimeni nu ar trebui sa aiba ghinionul intalnirii cu asemenea complexati. Fiindca un om normal si capabil sa aiba o partenera, nu apeleaza la presiuni de niciun fel pentru a si-o gasi.