avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hartuire morala la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hartuire morala la locul de munca

Problema mea este ca seful meu ma hartuieste moral la locul de munca. Mai exact, pune presiune pe mine sa ma mut in alt departament, chiar imi aduce la cunostinta joburi vacante din alte departamente si ma preseaza sa aplic. Sincer, nu mai suport. Si asta pentru ca nu-i place fata mea. Profesional nu are ce sa-mi reproseze (o dovedesc CV-ul si calificarile pe care le am), desi el spune contrariul. Am cautat pe internet si am vazut ca acest comportament se numeste hartuire morala la locul de munca si este chiar reglementat de o directiva europeana si transpus in legislatia nationala.
Mersul la servici a devenit un calvar. Lucrul acesta ma demotiveaza total si imi afecteaza si sanatatea psihica in primul rand.
Nu stiu cum sa procedez. Sa discut cu seful lui, sa merg la HR? Problema este ca in curand o sa vina si evaluarile de performata pentru anul trecut unde cred ca o sa ma "execute" oricum, dar daca fac valuri acum, ma tem sa nu fie mai rau.
multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 15 Ianuarie 2012
1. Se pare ca nu ati intreprins nimic pana acum.
2. Luati legatura si cu comp. HR dar si cu seful sefului dvs. pentru a va lamuri de ce se procedeaza asa.
3. Puteti sa faceti o sesizare si la ITM.
Departamentul HR nu are cum sa va ajute , intrucat nu are atributii decizionale in sensul dorit de dvs ...

Art. 11 din Legea nr.202/2002 :
Constituie discriminare bazata pe criteriul de sex orice comportament nedorit, definit drept hartuire sau hartuire sexuala, avand ca scop sau efect:
a) de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata;
b) de a influenta negativ situatia persoanei angajate in ceea ce priveste promovarea profesionala, remuneratia sau veniturile de orice natura ori accesul la formarea si perfectionarea profesionala, in cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce tine de viata sexuala.

In acest sens, puteti depune o sesizare la Inspectia Muncii si/sau ITM ... de asemenea, va puteti pevala si de art.39 din aceasta lege , si anume :
Art. 39
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul sau resedinta, respectiv la sectia/completul pentru conflicte de munca si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii faptei.
@Ana_dana,
"Nu stiu cum sa procedez. Sa discut cu seful lui, sa merg la HR?"

Este bine sa va adresati pt. a primi o consiliere competenta Centrului pentru Prevenirea şi Combaterea Mobbing-ului şi Discriminării Femeilor pe Piaţa Muncii ,ceea ce descrieti dvs.se incadreaza acestui fenomen.
Adresa Centrului este str. Ienăchiţă Văcărescu nr. 38, sector 4, Bucureşti.
tel.: 031.432.82.19.

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
ContSters136493, utilizator
pentru utilizator freeelis:

Multumesc pentru raspuns.
Cu toate acestea, nu cred ca motivul comportamentului sau are ca si cauza discriminarea pe criteriul de sex. Lucrurile stau in felul urmator: el a venit ca sef de departament cand eu eram deja in acest departament. Ulterior, din cauza unor divergente profesionale, a lipsei totale de respect cu care eram tratata si a incompatibilitatii personale dintre noi, am cazut in dizgratiile sale si am intrat intr-un mic conflict. Au inceput sicanele din partea sa, culminand cu ideea sa ca nu as corespunde profesional pozitiei pe care o am si ca ar trebui sa ma mut in alta parte. Nu cred ca este din cauza ca sunt femeie, nu mi-a dat niciodata de inteles ca ar avea ceva in particular impotriva femeilor. Mai sunt si alte femei in departament care nu "beneficiaza" de presiuni de a pleca in alta parte.
Cred ca problema sa este de natura personala cu mine ca persoana, nu ca femeie. Cel mult, poate ca isi permite sa aiba acest comportament si pentru ca, fiind femeie, ma percepe ca fiind mai vulnerabila.
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2012
Ana_dana, utilizator
Potrivit art. 2 alin. (5) din O.G. nr. 137/2000 constituie hartuire si se sanctioneaza contraventional orice comportament pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.
Acest articol priveste si hartuirea morala a salariatilor care se confrunta cu un comportament de respingere si marginalizare, discriminatoriu, in raport cu ceilalti salariati, comportament care atrage raspunderea civila, contraventionala sau penala, dupa caz, in conditiile legii.

In temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din Legea nr.108/1999 inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale. Aceste masuri se pot lua si atunci cand se constata cazuri de hartuire morala.

Totusi, acele presiuni pot avea ca obiectiv final plecarea dvs din acea societate ... acest comportament se pare ca il are numai fata de persoana dvs , nu si fata de alte persoane indiferent de sex avut ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptate patronul marianelena marianelena pentru ca la sotie la serviciu aceasta este discriminata direct ,exercitand o presiune morala enorma pt. asi da demisia ,astazi am telefonat la servicii la ... (vezi toată discuția)
Problema sotului se incadreaza in acuzatia de discriminare? bughitza23 bughitza23 Buna ziua, Sotul meu lucreaza intr-o companie nationala.La sediul unde se afla el,recent a avut loc o promovare.Ce ma intereseaza pe mine este daca ar putea ... (vezi toată discuția)
Hartuire? tabibita tabibita In institutia noastra exista un sef de serviciu administrativ care ne fotografiaza gunoiul, inregistreaza pe ascuns conversatiile cu un reportofon, emite ... (vezi toată discuția)