avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Racordare la teava de gaz
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Racordare la teava de gaz

Stau intr-un bloc cu 8 etaje. Pana in prezent sunt racordati la o conducta de gaz 3 apartamente. Prima data s-a racordat un aparatment de la parter, iar apoi doua apartamente la etajul 8, devenind astfle coproprietari pe teava de gaz.. Eu fac parte din una dintre cele 3 apartamente. Acum se pare ca se doreste de catre asociatia de locatari, racordarea la conducta de gaz a tuturor apartamentelor. Se pare ca cei de la Eon Gaz accepta in loc de acordul tuturor coproprietarilor, adica al nostru, o declaratie notariala, din partea celui care doreste sa se racordeze, ca se angajeaza sa achite fiecarui vecin cota parte din investitiei. Insa nu este specificat nici un termen de plata sau vreun mod.
Daca stiti cum as putea sa impedic racordarea altora, pana nu mi se va restitui partea pe care am investit-o? Nu mi se pare normal ca ceilalti locatari sa beneficieze de serviciile eon gaz, prin intermediul propretatii mele (teava de gaz), in baza unei declaratii notariale, chiar daca aceasta e un angajament ca-mi va plati in viitor. Acest viitor inseamna ani ... poate. CE POT FACE?
loredanatalpai a scris:

Art. 85, alin. 1 litera g din Legea 351/2004, legea gazelor, da dreptul institutiei de gaze, sa dea acordul unor noi solicitanti, cu respectarea uneia dintre aceste 2 conditii: 1. prezentarea acceptului proprietarului si 2. prezentarea acordului solicitantului, privind despagubirea proprietarului, acordul solicitantului se prezuma cand acesta consimte in scris prin act autentic sa il despagubeasca pe proprietar pentru partea ce ii revine din investitia facuta. Cred ca ei cu chestia asta s-au scos si devine o problema, doar intre solicitant(adica cel care doreste racordarea ) si proprietar.
Va mutumesc pentru interesul acordat.

acesta este temeiul pe care actioneaza aceste societati care se ocupa de bransarea consumatorilor la coloanele de gaze. dupa parerea mea, daca legea permite doar acordul de despagubire fata de proprietar, nici nu va putea sa opreasca cineva racordarea. poti insa sa fii un proprietar diligent: costa vreo 50 lei/ notificare prin executor si poti sa ii instiintezi pe toti ceilalti neproprietari ca in cazul in care se vor racorda la coloana ta iti datoreaza o cota parte din valoarea coloanei si lucrarilor.

ordonanta presedintiala de suapendare a eventualelor lucrari (incepute sau neincepute) nu mi se pare admisibila. care este paguba ce s-ar produce daca nu se opresc lucrarile? eu nu o vad. contravaloarea lucrarii o poate recupera pe calea dreptului comun printr-o actiune in pretentii. o astfel de cerere este admisibila, realista si isi va recupera cheltuielile facute cu acel dosar.

parerea mea, vorba cuiva...:">

am aceasta situatie, nu am putut stopa lucrarile de racordare, dar suntem in proces de recuperare a cotei-parti ce ii revine noului racordat.

daca vei ajunge la proces cu un proprietar cred ca se va face liniste si ceilalti vor sti ca daca nu platesc de buna voie, platesc de nevoie.
Da, sunt de acord. In plus, iata o buna idee: sa dati in judecata unul, ii iei pe rand... cheltuielile de judecata sunt mai mici si, apoi, dupa ce ati castigat cu primul, ceilalti vor raspunde, in mare masura, la notificari.

Cred ca e cea mai buna idee si cu cele mai mari sanse.
Dupa cum am spus am notificat societatea de gaz, in care am precizat faptul ca racordarea in baza declaratiei pe proprie raspundere e un abuz si ca darea acordului ii priveste. In cele din urma, am primit raspuns, in care se specifica faptul ca nu vor da acordul fara declaratia noastra. S-a creat un adevarat scandal in distrigaz, in urma acesteia.
Deci, pana aici a fost ok. Am obtinut ceea ce am vrut.
A fost sedinta adunarii generale in scara si am inregistrat notificare catre toti proprietarii din asociatie, punandu-i in vedere, asociatiei in conformitate cu prevederile art 31 din Legea 230/2007, sa prezinte aceasta notificare tuturor proprietarilor de apartamente, precum si afisarea la usa blocului. Normal ca nu a fost facut nimic. Am cerut si suma necesara pentru investitie.
Problema este ca eu sunt al treilea, apartament racordat in bloc. Dovada investitiei o are doar primul. Eu am doar declaratii si o chitanta de mana cu suma data ca despagubire. Asociatia acum ne-a notificat prin avocat si a cerut sa le dam deindata acordul si sa prezentam documentele justificative. Cel care detine proiectul, fiind primul care s-a racordat nu vrea sa prezinte chitantele, pe motiv ca noua nu au sa ne dea bani, insa la avocat pentru notificare au. Este si de inteles, ca daca veneau frumos sa discute de la inceput cu noi, poate ne intelegeam chiar si in rate, insa ei au inceput sa ameninte, ceva de genul : "cine nu ne da acordul, va ramane fara gaz", si chestii din astea.
De asemenea, ei doresc sa ne dea doar jumatate din suma ca asa au fost ei pe la anumite forme si cica doar atat ar costa, precum si sa facem dovada ca suntem proprietari pe teava, respectiv pe investitie.
Acum intrebarea mea este, daca ma puteti ajuta: Suntem, sau nu proprietari pe teava de gaz, pe investitie. Distrigaz spune ca nu am fi, ci doar utilizatori prin adresa trimisa, insa art. 85 alin. 1 litera g din Legea 351/2004, prevede prezentarea acceptului proprietarului, astfel, eu cred ca suntem coproprietar pe teava. Ei spun ca ar fi asociatia. Este inadmisibil ca asociatia sa fie proprietara pe banii mei si investitia mea, chiar daca se afla pe casa scarii.
De asemenea, ma intereseaza, daca asociatia are calitate de a face aceste solicitari. Parearea mea este ca nu are calitate, avand in vedere faptul ca solicitarea de racordare este individuala. Eu nu cred ca aceasta intra in atributiile asociatiei. In cazul unui proces as invoca lipsa calitatii procesuale. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat cel putin unul din apartamente sigur nu se va bransa, avand in vedere faptul ca nu are intretinerea platita de 2 ani si sunt in litigiu, iar proprietarul este in germania.

Va multumesc.
Wow, este destul de greu, sper ca ati inteles problema.
buna seara!

Am urmarit cu atentie subiectul si trebuie sa spun ca, din pacate, ma aflu si eu in aceasta situatie neplacuta, frustranta mai bine zis, de a vedea inca odata ca unii se pare ca sunt putin mai destepti decat altii..... Din intamplare am aflat, prin intermediul unei doamne foarte intepate care mi-a batut la usa sa-mi ceara acordul scris ptr bransarea la conducta de gaz, ca alte 5-6 familii sunt deja cu lucrarile finalizate(fara ca eu sa stiu sau sa mi se solicite acordul )si "dotati" cu centrale de apartament; inutil sa mai precizez ca investitia facuta in 2002 (si care a afectat 3 blocuri) a fost facuta de proprietarii de la care eu am cumparat apartamentul(a costat "numai" 95.000.000 lei vechi la vremea aceea...) si pe care eu am achitat-o la momentul achizitionarii imobilului. Nu s-a primit nicio despagubire de la niciun bransat ulterior, distrigazul spalandu-se pe cap si in acest caz cu acea declaratie notariala.

Pentru ca am descoperit problema doar de 2 zile nu am vazut inca dosarele si lista completa a bransatilor pe care intentionez sa o cer imediat de la Diatrigaz. va voi tine la curent si pe Dvs cu evolutia acestei povesti. pe mine m-a ajutat mult acest forum pe care l-am gasit din intamplare.

Daca ma mai poate poate sfatui cineva referitor la durerea noastra comuna, ii multumesc de pe acum.

Ioana
Buna ziua,
Am si eu doua probleme, cumva legate de acest subiect.
Urmeaza sa fac extindere retea de gaze pe o strada noua, unde in prezent sunt numai case in costructie si parcele pe care nu s-a construit inca.
Am obtinut acordurile notariale de acces pe teren (drum de acces) a firmei care executa lucrarile de la toti ceilalti proprietari cu exceptia unuia, care este plecat din tara, pe vapor si care se intoarce in luna noiembrie cand va fi deja tardiv sa se mai apuce cineva de sapaturi si de executie retea. Asa ca ma pregatesc de o iarna, cu chirie, ca nu imi convine sa investesc intr-o centrala pe lemne, cand totusi sunt atat de aproape de racordarea la gaze si mi-am cumparat deja centrala pe gaze.
Intrebarea mea este? tinand cond de situatiile celor de mai sus, ce masuri de siguranta sa imi iau pentru recuperarea costurilor dat fiind ca din cei 21 de proprietari actuali de pe strada, doar 5 se vor bransa in prima faza si vom suporta doar noi cei 5 costul integral al lucrarii. Eu fiind cel mai departe eu voi solicita acordul de bransare si voi achita costurile ca atare devin coproprietar la teava de gaze?
Toti ceilalti care se vor bransa ulterior vor avea nevoie de acordul celor 5 sa se poata bransa sau numai de al meu?
2. Daca dau in judecata pe cel care nu imi da acordul pe motiv ca nu e in tara, am sanse de castig in instanta sa obtin o hotarare judecatoreasca care sa tina locul acelui acord notarial de acces pe cota indiviza a firmei sa execute lucrarile si altfel sa pot avea gaze mai devreme de 2010? Daca da cum se procedeaza?
Mentionez ca acest domn are o sora in tara care detine o imputernicire de vanzare pe terenul acestuia, insa nici un notar nu ne face o declaratie in baza acelei imputerniciri. De asemenea, vreau sa va spun ca acest domn a fost vara asta in tara si a fost contactat de noi a spus ca e obosit si ca ne suna el cand poate sa se deranjeze sa isi rupa din timpul sau 1 ora pentru aceasta atat de necesara declaratie.

Va rog mult sa imi dati un raspuns, dat fiind ca abia m-am mutat in casa mea si peste nici 3 luni va trebui sa ma mut cu chirie deoarece nu am incalzire, fiindca nu ma risc cu "alte artificii de incalzire" mai putin sigure deoarece am copil mic de 1 an si jumatate si nu ma risc.

Multumesc din suflet,

Gina

Alte discuții în legătură

Acord proprietari pentru racordare la conducta de gaz existenta la bloc florrin_2008 florrin_2008 Buna seara! Va rog sa ma sfatuiti ce as putea face in situatia in care proprietarul apt care a facut investitia initiala nu e de gasit? Am inteles de la ... (vezi toată discuția)
Acord acces coloana de gaze goggy goggy Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema: locuiesc la parter intr-un bloc de 7 etaje, pe o scara unde deja a fist trasa o conducta de gaze, investitorul ... (vezi toată discuția)
Racordare gaz fara semnatura mea alex200 alex200 in anul 2014 luna octombrie am tras gazul singur,fara ca cei 2 vecini locatari care locuiesc cu mine intro casa cu 3 apartamente sa contribuie cu vrun ajutor ... (vezi toată discuția)