avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale \"Contract de prestari servicii\"
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

"Contract de prestari servicii"

Care sunt cotele ce se retin de catre angajator, in cazut contractelor de prestari servicii? Ce temei legal avem in acest sens?



























Cel mai recent răspuns: Gabriela CHIRAZOF , Avocat 08:49, 1 Noiembrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Platitorul venitului (beneficiarul serviciilor) retine:
- contributia individuala de asigurari sociale de stat (10,5%);
- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale pentru somaj (0,5%).
Nu se datoreaza aceste contributii in situatia in care prestatorul este pensionar pentru limita de varsta sau este asigurata in alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii cum sunt de exemplu avocatii in conformitate cu art. III alin. (5) din OUG 58/2010.
Temei legal:
Art. III alin. (2) din OUG 58/2010, aprobata, cu modificari si completari: În sistemul public de pensii si în sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decât cele de natura salariata, în sensul prezentei ordonante de urgenta, se întelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate în baza contractelor/conventiilor încheiate potrivit Codului civil, precum si contractele civile si cele de colaborare încheiate în temeiul prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata, cu modificarile ulterioare, respectiv art. 18 din Legea nr. 53/1991 privind indemnizatiile si celelalte drepturi ale senatorilor si deputatilor, precum si salarizarea personalului din aparatul Parlamentului României, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
Art. III alin. (11) din OUG 58/2010, aprobata, cu modificari si completari: Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor prevazute la alin. (2), revine platitorului de venit.
Art. 296 indice 14 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificari si completari: Baza de calcul al contributiilor sociale datorate pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. c) (n.n. persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decât cele de natura salariala, si pentru care, potrivit art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, exista obligatia platii contributiei individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj)
Pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. c), baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale datorate bugetului asigurarilor sociale de stat si a contributiei individuale datorate bugetului asigurarilor pentru somaj este cea stabilita potrivit art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010, cu modificarile ulterioare.

Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
Gabriela CHIRAZOF, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa platitor de contributii sociale gabihob gabihob Un expert contabil este angajat cu contract de munca pe durata nedeterminata pe post de economist la o societate comerciala. In afara orelor de program ... (vezi toată discuția)
Contributii contract civil natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua ....sunt administrator la o asociatie de proprietari cu contract civil 1,5 ora /zi , si nu stiu ce contributii trebuie sa platesc de la 01.07.2012 ... (vezi toată discuția)
Pensionar boala grad iii - contract civil AngiCat AngiCat Sunt pensionara de boala grad III si mi se retine contributia pentru sanatate de 5,5% si impozit 16% deoarece am pensia in valoare bruta de 1142, rezulta ... (vezi toată discuția)