eliasav a scris:
Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.
Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.
Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.
Asa-zisele repartitoare
nu se supun verificarii metrologice, intrucat
nu sunt mijloace de masurare, conform Directivei
2004/22/CE privind mijloacele de măsurare, care la Anexa MI-004 prevede Contoarele de enegie termică. Repartitoul de costuri nu e prevăzut în anexele Directivei ca mijloc de măsurare.
Contorul de energie termica si repartitorul sunt doua aparate diferite, cu principii de functionare diferite, reglementate prin standarde diferite. A se vedea si studiul "Repartitoarele de costuri nu sunt instrumente pentru determinarea consumului de căldură pentru încălzire (I-IV)” - prof.onor.dr.ing. Liviu Dumitrescu, Revista Instalatorul, nr. 2-5/2005
STANDARDUL românesc
SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii pentru determinarea consumului radiatoarelor utilizate la încălzirea încăperilor. Dispozitive alimentate cu energie electrică, identic cu cel european,
EN 834:1994, adoptat de Comitetul European de Standardizare precizeaza de asemenea ca acesta nu este contor de energie termica.
Inclusiv denumirea lui este gresita, intrucat
principiul lui de functionare este ca inregistreaza grade celsius /ora. Programul de calcul al firmei repartizeaza costurile in fapt. Cifrele afișate de repartitor sunt în fapt grade Celsius/oră înregistrate de aparat, denumite popular "unitati". Gradul Celsius este unitate de măsură pentru temperatură și nu pentru energie. (
Directiva 80/181/CEE privind unitățile de măsură si
H.G.R. nr. 755/2004 privind unităţile de măsură legale). Temperaturile inregistrate sunt doar unul din factori folositi la stabilirea consumului de energie.
Standardul românesc
SR EN 1434-1:2007 Contoare de energie termică. Partea 1: Prevederi generale, identic cu cel european,
EN 1434-1:2007 reglementeaza contoarele. Conform Directivei 2004/22/CE, contorul măsoara energi termica cedată de către un lichid numit lichid de transport a energiei termicetinind cont si de volumul (m.c.) sau masa (litri)de agent termic, aspect ce nu poate fi constatat de repartitor. De aceea standardul SR-EN 834:2002 prevede obligatia montarii unui contor la bransamentul de bloc.
Directivele europene pot fi consultate pe site-ul
[ link extern ]