avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Supravegherea sanatatii - controale medicale conform ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Supravegherea sanatatii - controale medicale conform HG 355/2007

1. HG 355/2007 foloseste expresii ca "trebuie sa....", este obligat sa....", dar nu prevede sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor din HG. Are cineva cunostinta de existenta unui act legal ulterior aparitiei HG 355/2007, care sa contina sanctiunile aplicate pentru nerespectarea prevederilor HG 355/2007?
2. Unii lucratori neglijeaza sa se prezinte la controlul medical. Angajatorul poate fi facut responsabil pentru aceasta la un eventual control al Inspectiei Muncii su altor institutii abilitate? Daca da, angajatorul are dreptul sa masuri disciplinare pentru a se asigura ca toti lucratorii se prezinta la examenul medical ? Care e suportul legal pentru aceasta?
3. unii lucratori interpreteaza textul art 39 si asociaza cuvintele "la locul de munca" cu "examenele medicale", sustinind astfel ca acestea trebuie efectuate la locul de munca, prin grija angajatorului, prin urmare nu au nici o obligatie de a se deplasa la sediul unitatii medicale pentru control. Eu consider ca cele patru cuvinte ("la locul de munca") fac parte din termenul "supravegherea sanatatii la locul de munca" si nu au legatura cu locul in care se desfasoara controlul medical. Cine are dreptate?
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:41, 28 Mai 2009
1. Corect.
Insa in contractele pe care angajatorii le incheie cu cabinetele de medicina muncii se prevede uneori faptul ca aceste controale medicale periodice se efectueaza la sediul angajatorului.
2. Corect si asta, insa angajatorului i se imputa neefectuarea controlului medical periodic in cazul unui control (amenda de la 4000 la 8000 lei)
Poate sa aplice sanctiune disciplinara dupa aceea, insa nu cred ca vreun angajator va aplica "4000-8000" lei amenda angajatului "verificat si prins fara cmp la zi".
Controalele acestea se desfasoara prin sondaj:
- se ia statul de functii al firmei
- se intreaba prima persoana care-i iese in cale de "nume/prenume, meserie, loc de munca, activitati pe care le efectueaza"
- se verifica existenta/neexistenta persoanei pe statul de functii
- neexistenta - inseamna munca la negru si se pedepseste de catre ITM in alt mod
- existenta -> duce la cererea consultarii urmatoarelor acte:
- CIM
- fisa protectia muncii
- fisa aptitudine la angajare daca e angajat de mai putin de un an sau 6 luni
(depinde de meserie)
- fisa de identificare a factorilor de risc
- verificarea activitatilor pe care le efectueaza persoana in cauza daca aceste corespund cu fisa postului/factorii de risc
- in caz ca ceva e suspect se va cere de la Medicul de Medicina Muncii - analizele efectuate care au stat la baza intocmirii fisei de aptitudine.

Asta e numai o parte dintr-un control ITM/ASP/Protectia Muncii



1. Prin Regulamentul intern nu se dau amenzi (ele sunt interzise de Codul muncii), se sanctioneaza disciplinar salariatii care nu respecta prevederile acestuia (intre care se regaseste si efectuarea controlului medical anual).
2. In nici un caz sanctiunea data salariatului nu se ridica la nivelul amenzii platite de angajator. Sanctiunea este una prevazuta in Codul muncii si in RI (ex: reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%).
Asa este, scuze m-am exprimat eu gresit. Am uitat sa pun "" :)

Oricum sunt multi angajatori care nici nu vor sa auda despre aceste controale medicale periodice.

Noi suntem un cabinet privat de servicii medicale de medicina muncii si am gasit companii, e drept neverificate de ITM/ASP/Protectia Muncii fara controale medicale periodice.

Oamenii aveau de la angajare fisa de aptitudine semnata si aceea de medicul de familie, sau de unii medici cu competenta in medicina de intreprindere, sau chiar unii fara fisa si in rest nimic.

Am intalnit angajatori care mi-au comunicat ca "prefera sa plateasca amenda" decat sa faca controlul medical periodic.

Am intalnit firme din domeniul ALIMENTAR cu distributie de alimente in lanturile de SUPERMARKET-uri (Cora,Carefour,Metro) cu control medical periodic nefacut din 2008 trimestrul II si acum suntem in 2009 trimestrul II (si nu au de gand sa si-l faca nici acum) - cu siguranta NU VOI MAI CONSUMA PRODUSE DE LA FIRMELE RESPECTIVE.

Sunt multi angajatori care habar nu au de legea 319 si de HG355

Mi s-a intamplat ca intr-un judet (nu spun care) ca si Inspectorii de la ASP sa nu cunoasca Hg355 si sa ceara examinari aiurea.

Am patit din nou intr-un judet un abuz din partea ASP ("examinarile coprobacteriologice si coproparazitologice nu sunt valabile daca nu sunt facute la noi"). Le-am recomandat celor "abuzati" sa faca plangere la Protectia Consumatorului. In momentul in care laboratarele ASP-ului vor fi ACREDITATE RENAR si vor AVEA "SR EN ISO/CEI 15189:2007" si vor veni rezultate de la laboratoare neacreditate atunci sa comenteze, in rest orice analiza de la un laborator acreditat RENAR este valabila sub semnatura unui medic specialist de laborator din cadrul respectivului laborator.

Asa ca...

eu am o vorba "Daca prostia si ignoranta ar durea o multime si-ar da duhul"

In primul rand ca sa se aplice o lege, aceasta trebuie cunoscuta.

Dar la viteza cu care ies in .ro legile si ordonantele si HG-urile si mai stiu eu ce care mai de care mai contradictorii si neclare cu loc de interpretatri ... si sa ai cele mai moderne abonamente legislative si sa ai cel mai bun jurist - lucru care lipseste cu desavarsire la firmele mici - tot nu poti fi la zi cu legislatia/normele/etc.

Daca ITM-ul, Protectia Muncii, ASP-ul ar controla TOATE FIRMELE DIN ROMANIA si le-ar si AMENDA pe cele care nu sunt la zi cu fisele medicale atunci poate ca s-ar respecta si aceasta LEGE (319) si HG (355) si Cabinetele de medicina muncii ar lucra mai mult.

Poate mai citesc si careva de la ITM/ASP/PM. Uite o masura de a aduce bani la bugetul de stat. Cel putin 50% din firmele mici din .ro nu au in perioada de valabilitate controalele medicale periodice.

Sunt curios de un lucru in 2011 Ministerul Sanatatii va mai permite din nou la presiunea "PETROM,ELECTRICA si altii" continuarea "jocului Medicilor de Intreprindere care au avut o sansa sa urmeze specializarea de Medicina Muncii si nu au facut-o si nu o fac in continuare insa au pretentii."

De asemenea sunt curios cum poate Ministerul Sanatatii sa acorde DREPT DE LIBERA PRACTICA in MEDICINA MUNCII unui medic de intreprindere "REZIDENT IN ANUL 2 - Medicina Muncii"

De asemenea sunt curios cum in unele centre Universitare - nu dau nume - Rezidentiatul se face FARA PREZENTA - - "scumpii medici de intreprindere" si nu numai ei merg doar la EXAMENE in rest isi vad de cabinetul lor si "practica medicina muncii cu toate ca nu au DREPTUL.

Sunt multe probleme in sistemul SANITAR si nu numai. CORUPTIA ESTE IN FLOARE si ESTE LA CELE MAI INALTE NIVELURI.

"Daca prostia si ignoranta ar durea o multime si-ar da duhul"
O, DOAMNE, CAT E DE ADEVATAR !!!!

la viteza cu care ies in .ro legile si ordonantele si HG-urile si mai stiu eu ce care mai de care mai contradictorii si neclare cu loc de interpretatri ...
SUBSCRIU !!!

Ma bucur tare mult, cand la un subiect postat, raspund specialisti, care cunosc realitatea, au argumente, si le expun chiar cu exemple concrete. Felicitari!! =D>
Angajatorii, mmm, as putea sa le gasesc ceva scuze. La cei cu afaceri mici, noi, nu la cei dati ca exemplu.
Ma ocup cu organizarea SSM, -LD SSM- putini sunt cei care ma contacteaza cand deschid afacerea. Cei mai multi dupa un control ! Treaba mea nu este completa fara med. muncii, e si aici incep discutii. Arat legea, explic concret, mai dau si persoana de legatura, greu... Ca sunt la inceput si nu au bani, ca nu au avut timp- explicatii lungi !
Pe unii i-am amenintat ca-mi dau demisia si le fac reclamatie la ITM, asa am reusit sa-i determin sa faca ce trebuie.
Scopul scuza mijloacele !!! :strong:
Utilizatorul care a postat subiectul este cumva RADACINA ? Are acelasi stil ! :-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analize medicale la angajare v_ildiko v_ildiko Buna ziua, imi spuneti va rog ce analize medicale sunt necesare la angajare pentru postul de lucrator curatenie? prin care lege se reglementeaza acest ... (vezi toată discuția)
Fisa de identificare a factorilor de risc cristinaIonita81 cristinaIonita81 Buna Ziua Este obligatorie fisa de identificare a factorilor de risc doar pentru cei carora le facem angajarea acum sau si pentru angajati mai vechi daca nu ... (vezi toată discuția)
Angajat cu afecțiune psihică. cum se procedează legal în asemenea cazuri? CristianaGh CristianaGh Buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta in urmatoarea situatie, nevand informatii in acest domeniu sau o baza legala. Intrebarile sunt urmatoarele: 1) Din ... (vezi toată discuția)