avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu acordul partilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu acordul partilor

Va rog sa imi spuneti care e cea mai rapida posibilitate de a divorta cu acordul partilor. Nu avem copii, nu avem bunuri comune. Suntem casatoriti de 9 ani.
Si v-as mai ruga sa-mi spuneti cam cat ar costa aceasta actiune si ce acte sunt necesare. Imi doresc o cale prin care sa se termine totul cat mai repede.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 20:11, 6 Martie 2011
Conform modificarilor aduse de mica reforma in justitie: “Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberandu-le un certificat de divorţ, potrivit legii."

Faceti cererea, vi se vor da 30 de zile de reflecţie şi, dacă nu v-ati răzgândit, în alte 15 zile primiti actul de divorţ.

Divorţul la primărie este gratis şi durează 30 de zile. Trebuie doar să completati o cerere şi o "declaraţie de stăruinţă".
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
Tifigiu Laura, Consilier juridic
conform legii 202/2010, puteti divorta in situatia dvs direct in fata notarului,fara a mai fi nevoie de instanta.este ce-a mai iefitina modalitate.alegeti un notar din localitatea dvs, cu actele de identitate si certificatul de casatorie.intrati ca si soti si veti iesi fiecare liberi de vreun angajament marital
Aveti 3 variante:
1.-divortul pe cale administrativa,
2.-divortul la notariat,
3.-divortul la instanta.
Costuri:
1.-divortul pe cale administrativa-taxele variaza data fiind faptul ca acesta sunt stabilite de Consiliul Local,
2.-divortul la notariat-costa aproximativ 500 de lei, suma incluzand si toate taxele si comunicarile ce trebuie facute de catre notar,
3.-la instanta-taxa de timbru de 39.00 lei , timbru jud. de 0,30 lei si onorariu avocat daca optati.
Acte necesare :
1.-divort pe cale administrativa:cerere, certificatul de casatorie in original, documentele de identitate,
2.-divortul la notariat:-certificatele de nastere ale sotilor, documentele de identitate, certificatul de casatorie (original si copie legalizata) si o declaratie notariala privind ultima locuinta comuna.
3.-la instanta-certificatul de casatorie in copie legalizata., documentele de identitate.
Daca divortati la instanta prin acord nu va mai fi nevoie sa probati cu martori motivele de divort.
In toate cele 3 variante, prezenta obligatorie a ambilor soti atat la depunerea actelor cat si dupa 30 de zile in cazul divortului pe cale administrativa cat si pe cale notariala, respectiv la depunerea actiunii cat si la primul termen de judecata in cazul actiunii la instanta.
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort Georgia_cs Georgia_cs Buna seara. Am o relatie de 4 ani din care 2 casatorie pe parcursul careia au aparut 2 copii. In urma unor reprosuri repetate din partea sotului, finalizate cu ... (vezi toată discuția)
Divort daci74 daci74 Ma intereseaza ce formalitati trebuie sa indeplinesc si ce taxe trebuie sa achit pentru a inainta divortul. Mentionez ca suntem casatoriti de 15 ani, avem doi ... (vezi toată discuția)
Depunere dosar de divort laviniaMMM laviniaMMM se poate sa depun singura dosarul de divort? fara sa apelez la un avocat? vreau doar incheierea casatoriei si revenirea la numele anterior. apartin de ... (vezi toată discuția)