avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescripþia dreptului de opþiune succesoralã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescripþia dreptului de opþiune succesoralã

Bună ziua! Vă rog să mă ajutaţi în următoarea speţă:
În anul 2002 a survenit decesul lui X, având 3 copii din prima căsătorie, şi o soţie supravieţuitoare (a doua căsătorie). După înmormântare toţi descendenţii s-au reîntors la muncă în străinătate, nefăcând niciun act de acceptare tacită sau expresă în termenul de 6 luni, tocmai din cauză că nu se aflau în ţară. Defunctul era proprietar în cotă de 1/1 asupra unui apartament, care după decesul lui era locuit neîntrerupt de soţia supravieţuitoare. În anul 2009 descendenţii s-au prezentat la notar în vederea deschiderii procedurii succesorale după tatăl lor, achitând şi o restanţă la utilităţi de 3.000 de lei acumulată de soţia supravieţuitoare. Procedura a fost suspendaţă, au ajuns în instanţă, unde în fond, a câştigat soţia supravieţuitoare invocând pe cale de excpeţie prescripţia dreptului de opţiune succesorală.
Întrebarea mea ar fi dacă are vreun rost recurarea hotărârii?
Multumesc!O zi bună tuturor!
Cel mai recent răspuns: ContSters167028 , utilizator 09:58, 11 Martie 2011
Multumesc celor care mi-au răspuns! Într-adevăr asta a fost motivarea instantei că soţia supravieţuitoare a acceptat tacit, probând fără echivoc că a locuit neîntrerupt în apartament. Întrucât în perioada de 6 luni copii defunctului nu se aflau în ţară, nu prea sunt şanse de a face dovada vreunui act de acceptare tacită, aşa-i? Singurul act care s-ar fi putut invoca, ar fi o chitanţă, însă şi aceasta din 2009 prin care au achitat restanţele la întreţinere, chitanţa fiind necesară la deschiderea procedurii notariale.:( În concluzie, nu prea are rost recursul nu?
...cererea pentru deschiderea procedurii succesorale care s-a facut la notar ar putea avea rol de acceptare tacita din partea copiilor...insa acum am vazut ca si aceasta cerere s-a facut mult dupa expirarea termenului...
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
ContSters4579, utilizator
Copiii nu s-au aflat in tara Aici consider ca trebuie sa se puna accentul.Parerea mea e ca nu trebuie sa renuntati. In cel mai rau caz veti fi obligata la cheltuieli de judecata, dar si in cazul acestora, daca sunt nejustificat de mari , se poate solicita instantei sa se pronunte asupra cuantumului...
Chiar daca se aflau in alta tara nimic nu-i impiedica sa faca o declaratie de acceptare a succesiunii. Nu-i un motiv serios.
GabrielaA a scris:

Chiar daca se aflau in alta tara nimic nu-i impiedica sa faca o declaratie de acceptare a succesiunii. Nu-i un motiv serios.

///////////
Partea aflata in tara se afla intr-o pozitie privilegiata fata de ceilalti aflati peste hotare.
Cum era posibil sa se intocmeasca acte de executare tacita din alta tara?
Din cate am inteles au platit datorii restante pe care ar fi trebuit sa le faca partea adversa daca ar fi acceptat tacit succesiunea.
Conf. legii 319/1944 sotul supravietuitor are la deschiderea mostenirii drept de abitatie asupra casei de locuit.....
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
avvalentina, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate pe un imobil mihaela zarnescu mihaela zarnescu buna ziua, am si eu o rugaminte,am o matusa si vrea sa dea casa sa la un nepot,mentionez ca sotul este decedat de multi ani si are 2 copii,unul locuieste cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune ancfd ancfd Va rog sa-mi spuneti daca la decesul unuia din parinti copiii isi pastreaza cota parte din partea acestuia fara a deschide succesiune atat timp cat ... (vezi toată discuția)