avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescripþia dreptului de opþiune succesoralã
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescripþia dreptului de opþiune succesoralã

Bună ziua! Vă rog să mă ajutaţi în următoarea speţă:
În anul 2002 a survenit decesul lui X, având 3 copii din prima căsătorie, şi o soţie supravieţuitoare (a doua căsătorie). După înmormântare toţi descendenţii s-au reîntors la muncă în străinătate, nefăcând niciun act de acceptare tacită sau expresă în termenul de 6 luni, tocmai din cauză că nu se aflau în ţară. Defunctul era proprietar în cotă de 1/1 asupra unui apartament, care după decesul lui era locuit neîntrerupt de soţia supravieţuitoare. În anul 2009 descendenţii s-au prezentat la notar în vederea deschiderii procedurii succesorale după tatăl lor, achitând şi o restanţă la utilităţi de 3.000 de lei acumulată de soţia supravieţuitoare. Procedura a fost suspendaţă, au ajuns în instanţă, unde în fond, a câştigat soţia supravieţuitoare invocând pe cale de excpeţie prescripţia dreptului de opţiune succesorală.
Întrebarea mea ar fi dacă are vreun rost recurarea hotărârii?
Multumesc!O zi bună tuturor!
Cel mai recent răspuns: ContSters167028 , utilizator 09:58, 11 Martie 2011
avvalentina a scris:

Cum era posibil sa se intocmeasca acte de executare tacita din alta tara?

Am spus eu tacita? La consulat, nu puteau sa dea o declaratie?

Din cate am inteles au platit datorii restante pe care ar fi trebuit sa le faca partea adversa daca ar fi acceptat tacit succesiunea.

Au spus ca le-au platit dupa expirarea termenului de optiune succesorala.

Conf. legii 319/1944 sotul supravietuitor are la deschiderea mostenirii drept de abitatie asupra casei de locuit.....

Asta n-are nicio legatura cu dreptul de optiune.
incercati sa va angajati un avocat si poate va reusi in recurs sa probeze ca dvs descedentii atii acceptat tacit mostenirea.
monica_83 a scris:

nu prea sunt şanse de a face dovada vreunui act de acceptare tacită, aşa-i?

Din simpla lor prezenta lor la inmormantare (singura informatie pe care o oferiti), nu prea...
Nici pentru fond n-ar fi fost chiar floare la ureche de ...insailat o poveste pe marginea celor 2-3 nopti de priveghi, cat or fi stat ei pe langa casa mortului, daramite sa te apuci in recurs sa ... sa ce? sa vii cu o poveste proaspat inventata si cusuta cu ata alba? :hm: Si dovedita ...cum? Ca in recurs nu pot fi audiati martori.
Au incercat la fond sa faca vreo vaga dovada a acceptarii? Caci, din modul in care prezentati situatia, pare ca s-au cam limitat la ridicatul din umeri (n-am fost in tara, deci...). Ori, in acest caz devine inutil sa incercam sa prezentam noi aici, ipotetic, cam la ce ar fi putut ei sa se gandeasca sa dovedeasca ... Nu stiu daca lor le-ar mai servi la ceva, dar noua cu siguranta ne-ar incurca viata in ... dosarele de maine. (unde vom dori si noi sa invocam impotriva altora aceeasi exceptie :sorry: ...motiv pentru care nu suntem dispusi sa scriem chiar orice ...pe toate gardurile).
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
romascanu, moderator
În fond au invocat acte de acceptare tacită, precum achitarea datoriilor imobilului şi impozitelor aferente acestuia, însă şi acestea fiind săvârşite cu mulţi ani după decesul defunctului, bineînţeles că instanţa nu le-a luat în considerare.
Problema cea mai gravă mi se pare că foarte mulţi nu ştiu de acest termen de 6 luni, şi se gândesc că dacă sunt rude, mai ales de gradul I cu defunctul nu pot fi înlăturaţi nicicum de la moştenire:(
Vă mulţumesc tuturor pentru răspunsuri!La mulţi ani de 8 martie!
S-a cerut repunerea in termenul de prescriptie? Fata de termenul de 6 luni , pot exista insa cauze de suspendare .
Repunerea in termen opereaza pentru motive neprevazute limitativ de lege.Si , pe cale de consecinta , chiar faptul de a nu se afla in tara poate fi apreciat de instanta ca unul intemeiat .S-a incercat?
Este nevoie de o noua reglementare in domeniu, care sa inlocuiasca termenul absurd de 6 luni
cu un alt termen, spre exemplu termenul general de prescriptie, de 3 ani, si care sa clarifice situatia mostenitorilor sezinari.
Exista posibilitatea consilierii " pro bono" cu onorariu doar in caz de succes!
La multi ani tuturor femeilor!::vishenka:
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2011
avvalentina, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune ynna ynna buna ziua, va rog mult a ma ajutati, am o speta: in urma decesului lui A (in anul 2000) a ramas un imobil si teren aferent; mostenitorii sunt B,C,D - copii ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate pe un imobil mihaela zarnescu mihaela zarnescu buna ziua, am si eu o rugaminte,am o matusa si vrea sa dea casa sa la un nepot,mentionez ca sotul este decedat de multi ani si are 2 copii,unul locuieste cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune ancfd ancfd Va rog sa-mi spuneti daca la decesul unuia din parinti copiii isi pastreaza cota parte din partea acestuia fara a deschide succesiune atat timp cat ... (vezi toată discuția)