Mama a decedat acum 5 ani ! Inainte de a deceda fiind bolnava de cancer e am luat-o in grija si am stat cu ea prin spitale 1 an de zile . Mam mutat in casa noua mama a vandut apartam ei a impartit banii si ce valori mai avea( nu s-a facut nici un act) , fratele meu a primit mai mult , dar nu conta pt. mine . inainte de a deceda cu o luna fratele meu a luat-o pe mama ,m-am trezit cu proces in numele ei solicitand o parte din bani inapoi - atunci datorita lipsei de procedura nu a avut castig de cauza. mama adecedat . Am scos amandoi certificate de mostenitor separat- nu s-a deschis succesiune de mostenire pt ca u mai era nimic de impartit si nu ne-am mai vazut; Acum, dupa 5 ani am primit o citatie emisa culmea pe 1 aprilie , ( cu acelasi text ca acum 5 ani) in care sunt chemata in judecata de mama mea - care culmea e decedata , e opera fratelui meu care trieste in concubinaj cu o avocata ! Eu nici nu stiu cum sa interpretez sau ce sa fac !? e legala o astfel de actiune ???
La primul termen a dpus si fratele intampinare ca mostenitor i s-a cerut sa dovedeasca asta la urmatorul termen si sa faca dovada decesului mamei (si eu ca fiica sunt mostenitoare). Nu inteleg de ce nu a deschis in numele lui actiunea!? n=iar la decesul mamei nu mai era nimic de impartit , el solicitand o suma de bani pe care eu o primisem fara acte de la mama asa cum defapt a primit si el! Ce imi sugerati inainte de a angaja un avocat!? as putea sa invoc perimarea vechiului proces?, iar daca EL doreste ceva sa deschida o actiune in nume propriu?!!momentan m-am blocat....
Doamna, angajati-va avocat, nu va jucati, chiar daca se va respinge aceasta actiune, fratele va formula o alta, vrea banii pe apartamentul care l-a vandut mama, scopul lui e f. clar, asa ca in scurt timp va formula o actiune in anularea acelui contract de vanzare-cumparare.
Buna ziua tuturor, inca o intrebare pt. a nu ajunge la prb. de fond ,nu pot invoca in intampinare exceptia tardivitatii, pt ca conf. decr.167/1958 prescrierea se face dupa 3 ani , si au trecut deja 5?
Din capul locului am zis ca nu pricep nimic din povestea asta.
Sa recapitulam:
Ziceti ca mama dvs., moarta, ar aparea ca reclamanta intr-un proces. Si banuiti ca procesul asta unde moarta e trecuta ca reclamant ar fi de fapt deschis de fratele dvs. (trecand in cerere numele decedatei).
Dar totodata spuneti ca la primul termen fratele a depus intampinare.
Pai intampinarea se depune de PARAT. :O
Adica vreti sa spuneti ca fratele s-a dat singur in judecata croind o actiune in numele moartei si chemandu-se pe el insusi in proces in calitatae de parat. #-o
Asta e ce pricep eu daca incerc sa pun cap la cap ceea ce scrieti dvs aici.
Luati-va un avocat care sa vada acele hartii. Nu cititi dvs prin carti ca nu va ajuta la nimic.
Exceptiile se invoca si ele intr-o anumita ordine.
Pentru ca instanta sa puna in DISCUTIE exceptia prescriptiei trebuie sa vada intai de toate daca are cu cine s-o DISCUTE. Cu mortul nu se poate discuta.
Intai discut despre capacitate, calitate procesula si abia apoi, dupa ce stabilec ca ala care vrea sa deschida gura in instanta are si dreptul sa o deschida (are capacitate/calitate procesuala) abia atunci il mai intreb si despre restul.
Cam asa ar suna in "traducere libera" ceea ce juridic se cheama ordinea invocarii exceptiilor.
Si mai trebuie sa stiti ca unele exceptii se pot invoca oricand, altele numai pana la un anumit termen. Daca nu va luati un avocat ACUM exista riscul ca unele lucruri sa nu le mai poata drege nici cel mai destept avocat pe care-l veti gasi dupa depasirea anumitor momente procesuale.
Succesiune
marcop
Buna ziua,
supun atentiei dvs. urmatoarea speta, cu rugamintea de a-mi da un raspuns.
In anul 1997 tatal meu a facut cerere de revendicare a 10 ha de teren ... (vezi toată discuția)