avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... recuperare imprumut de la persoana fizica
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

recuperare imprumut de la persoana fizica

acum 3 ani am imprumutat o suma de bani unei persoane in baza unui contract de imprumut, prostia mea, fara a-l autentifica la avocat sau notar. Prin contract se obliga ca in termen de 3 ani sa imi restituie in rate suma integrala. Termenul s-a prescris in iunie 2010 . Problema este ca cel pe care l-am imprumutat e cetatean strain,egiptean, si de anul trecut incerc sa dau de el dar fara nicio reusita. Am trimis o scrisoare la ambasada si mi s-a transmis telefonic ca nu imi pot raspunde in scris dar ca "neoficial" este plecat din tara. Am fost la adresa pe care i s-a emis rezidenta si nu este. Ce variante mai am de a face ceva sa imi recuperez banii? Mai am vreo sansa sa imi recuperez banii vreodata?
baloi gica a scris:

De asemenea trebuie sa stiti ca in cazul in care l-ati notificat, acest termen a fost intrerupt la data notificarii.

andymaurul a scris:

Intru totul de acord cu domnul Baloi.

:O Oy-Gevalt! Asta cu notificarea care intrerupe prescriptia e buna de copiat intr-un alt topic.
@andymaurul ... parca ati mai fost avertizat ca astfel de mesaje (gen: "bravo!" "asa mai!" "sunt de acord") sunt impotriva regulamentului, nu-i asa?
...
Booon... Termenul de prescriptie se intrerupe in siutuatiile aratate in art. 16 din Decretul nr. 167/1958. Adica:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia (adica debitorul n.m.).
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.
Ar trebui sa va informati daca are ceva bunuri in Romania sau Egipt inainte de a-l actiona in judecata (de fapt trebuia sa faceti asta inainte de a-i da banii).
Daca inscrisul sub semnatura privata e bine facut ar trebui sa obtineti titlul executoriu rapid iar taxa de timbru ar fi 39 de lei pentru ca ati putea recurge la procedura prev. de OG nr. 5/2001 privind somatia de plata.
Apoi, cu titlul executoriu in mana ar urma sa incepeti o procedura destul de usoara daca e vorba de bunuri din Romania si habar n-am cat de anevoioasa daca e vorba de caprele si camilele debitorului.
Dar daca nu incercati ...
Succes!
...
Sigur ca Egiptul are alta legislatie insa exista o procedura pentru a recunoaste hotararile judecatoresti straine si in tara aceea. Interesati-va daca are bunuri (cunostinte comune, etc) si daca raspunsul este afirmativ obtineti ordonanta de somatie de plata. Chiar daca procedura de executare in Egipt va este inaccesibila poate revine in Romania si cumpara ceva ... o casa, o masina ... daca aveti titlul il puteti executa silit.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Buna ziua. Dar daca am imprumutat un cetatean roman, cu act prin notar, dar fara garantie, si acel cetatean a plecat din tara si nu are nci o proprietate? E plecat in UE dar nu stiu unde exact. Am sanse sa recuperez datoria? Multumesc.
daca nu a garantat cu ceva imprumutul si daca nu are bunuri pe numele lui nu cred ca veti avea vreo sansa cu atat mai mult cu cat nici nu stiti unde se afla. Incercati mai intai sa obtineti un titlu executoriu .Cel putin aveti ceva ca la o adica sa puteti merge la executor.Sper ca ati inteles ce am vrut sa va spun.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare debit de catre societate recuperari creante dfd dfd Buna ziua, in anul 2005 am contractat un credit pt care s-au platit 10 rate. nu am mai avut loc de munca si m-am imbolnavit si nu am mai putut plati. cei de la ... (vezi toată discuția)
Imprumut anisiaileana anisiaileana va rug sa m-a ajutati.am imprumutat in2004 o persoana cu suma de 400mil lei vechi.pt.un an contract legalizat de notar,fara garantie,timpul a expirat,persoana ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie pentru credit bancar ifti1967 ifti1967 Buna ziua, Am primit, in februarie 2010, o notificare de executare silita de la o firma de recuperari ptr un credit neachitat integral de titular, eu avand ... (vezi toată discuția)