avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... instrainare autoturism gajat cu acordul partilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

instrainare autoturism gajat cu acordul partilor

Buna seara,
Intre X si Y a fost incheiat un contract de vanzare cumparare la notar pt autoturism dobandit de X prin credit bancar, deci gajat in favoarea bancii. Y a avut cunostinta de acest fapt la semnarea contractului. Contractul prevede obligatia de plata in rate a pretului, conform unui grafic de plati anexat si semnat de parti, care reprezinta de fapt ratele datorate de X la banca. Singura dovada a tranzactiei este acest contract de v-c, in cartea si talonul masinii X ramane proprietar, la fel si pe rolul fiscal. Y plateste ratele la banca (in cont) in locul lui X si foloseste masina. X si Y se cearta foarte rau si X incearca sa recupereze masina, sa rezolutioneze contractul si sa revina in situatia anterioara vanzarii. Esec total. In disperare de cauza, retrage din cont o rata platita de Y si astfel creditul devine restant (fiind platit mereu cu o rata in urma), in ideea ca banca va lua in posesie masina. In prezent, banca solicita plata la zi a ratelor si ameninta cu executarea silita asupra masinii. Y nu plateste rata restanta. Ce consecinte pot decurge de aici? Care sunt riscurile pentru X si Y? Multumesc anticipat !!
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 15:12, 14 Martie 2011
amandoi raman fara masina. In fata bancii , daca mai e ceva de plata , numai X e raspunzator si poate fi executat silit de creditor
mai departe daca X are pretentii banesti de la Y sau viceversa, ajung in instanta
Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2011
gi-jane2, moderator
Contractul de vanz-cump este nul daca nu are si acceptul bancii. In contractul de gaj se mentioneaza in mod expres ca nu se vinde masina fara acordul expres.
Transferul de proprietate nu se poate realiza - avand in vedere ca la banca in original este cartea de identitate a masinii.
In cazul in care pe chitantele de depunere a ratelor in contul lui X, nu s-a mentionat ca depunatorul este Y cum va face acesta dovada ca el a achitat partial din credit?
Mentiuni: Cartea de identitate a masinii in original s-a aflat inca din prima zi la X, nu a fost retinuta de banca decat in copie xerox. Transferul proprietatii nu s-a relizat in acte intrucat exista un pact comisoriu expres de gradul IV in contract (prevedere in cazul neplatii ratelor) si de asemenea scrie in contractul de v-c "cumparatorul intra in stapanirea de fapt la data semnarii contractului si de drept la achitarea ultimei rate". Pe ordinele de plata aferente ratelor apare mentiunea "depunere Y rata auto", deci apare numele "cumparatorului" Y. Va multumesc tuturor si sper sa aflu cat mai multe pareri.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
narcisa_salbatica, utilizator
Intrebare suplimentara: cine este considerat in acest moment proprietarul masinii? Poate fi ceruta in instanta de catre X rezolutiunea acelui contract si repunerea partilor in situatia anterioara incheierii lui? Este doar o intrebare fara finalitate, pentru ca Y nu ar accepta in nici un caz sa restituie masina. Multumesc tuturor!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor anulare contract de vanzare cumparare narcisa_salbatica narcisa_salbatica Buna seara, am mare nevoie de ajutorul unui profesionist pentru urmatoarea speta: am instrainat o masina DOAR cu un contract de vanzare cumparare la notarul ... (vezi toată discuția)
Act de vazare cumparare -ajutor? nikolos nikolos am facut in 2005 imprumut bancar [ banca y ] nevoi personale cu buletinul nu am gajat cu nimic intre timp am facut in 2007refinantare a creditului pe zece ani ... (vezi toată discuția)
Vanzarea masinii achizitionate prin credit bancar ana cata ana cata pot vinde masina care este achizitionta prin credit bancar?contractul este de garantie reala mobiliara de ce banca a solicitat o copie de pe cartea de ... (vezi toată discuția)